Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Szavazz a zsiráf kislány nevére! 2017. január 10.

A nagyközönség segítségét kérjük ahhoz, hogy megfelelő nevet találjunk a január 1-én született zsiráfborjúnak, aki egyébként kislánynak bizonyult. Az eddigi ötleteket figyelembe véve három nevet választottunk ki, ezekre lehet szavazni a hét végéig.

Kislánynak bizonyult a január első napján született, most másfél hetes zsiráfborjú. A jövevény világra jöveteléről korábban már részletesen beszámoltunk, sőt, az ellésről egy kisfilmet is közzétettünk. Emellett az állat néhány napja már korlátozás nélkül látható a „szülőszoba” betekintő ablakán keresztül. A nyakigláb apróság mostanában a zsiráfoknak helyet adó komplexum különböző részeivel ismerkedik, majd a gondozók hamarosan megkezdik az összeszoktatást a budapesti zsiráfcsapat többi tagjával.

Közben elérkezett az ideje annak is, hogy nevet keressünk a jövevénynek. A hagyományok szerint a zsiráfborjak nevének kezdőbetűje meg kell egyezzen az anyaállatéval. Mivel az anyát Santanának hívják, a borjúnak S vagy Sz betűvel kezdődő nevet kell adni. Már tudjuk, hogy az ifjú zsiráf kislány, így a névnek egyúttal olyannak kell lennie, amely vagy lánynévként használatos, vagy legalábbis alkalmas arra, hogy nőstény állat kapja. Emellett szerencsés, ha valamilyen, a zsiráfok őshazájára, azaz Afrikára utaló, netán afrikai eredetű névre esik a választás.

Az év eleje óta számos helyről érkeztek ötletek és javaslatok, amelyeket e helyen is megköszönünk mindenkinek, aki gondolkodott a kis zsiráf nevén. A javasolt nevek közül először azokat válogattuk ki, amelyek a fenti alapelveknek is megfeleltek, és nem is használtuk fel az elmúlt években született zsiráfok neveként. A szóba jöhető névjavaslatok közül az előzetes zsűrizés után végül három név jutott a döntőbe. Ám annak eldöntésére, hogy e három név közül melyik legyen végül a zsiráfborjú neve, a nagyközönség segítségét szeretnék kérni. A megadott nevekre mostantól egészen a hét végéig (január 15.) lehet szavazni.

  • Sauda [e: Szauda] – általában arab eredetű női névként ismert, jelentése: „jó szerencsével megáldott”; Kelet-Afrikában viszont valószínűleg az arab hatástól függetlenül alakult ki: a szuahéli nyelvben például sötétebb tónusú bőrre, sötétebb arcszínre utaló névként használatos.
  • Szavanna – a trópusi égöv, ezen belül főként Afrika füves, esetleg itt-ott fákkal tarkított pusztaságaira utaló nemzetközi vándorszó spanyol közvetítéssel terjedt el, de végső soron a karibi szigetvilág őslakói által beszélt, mára kihalt taíno nyelv szókészletéből ered; számos nyelvben használatos női keresztnévként, mi több, magyaros alakja szerepel az MTA Nyelvtudományi Intézete által anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak ítélt utónevek jegyzékében is.
  • Semeni [e: Szemeni] – Kenyában és Tanzániában, illetve néhány más kelet-Afrikai országban használatos női név, amely a szuahéliből ered; a név maga eredetileg a beszédre, beszédességre, illetve ékesszólásra utal.


A szavazást lezártuk. Eredményhirdetés hamarosan.