Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Szemtől szemben a zsiráfokkal 2018. május 3.

Hétvégente zsiráfetetésre is van lehetőség Állatkertünkben, egy olyan emelvényről, ahol látogatóink a zsiráfok fejmagasságába kerülhetnek. A programnak több előnye is van, és különleges élményt kínál az arra vállalkozóknak.

Egyik népszerű hétvégi programunk a zsiráfetetés. A Szavannakifutó kerítésének a takin, illetve az indiai antilopok kifutója felé eső szakaszán, egy olyan emelvényről van lehetőség a zsiráfokkal való találkozásra, amelyen állva látogatóink épp a zsiráfok fejmagasságában lehetnek. A program hétvégénként és ünnepnapokon, délelőtt 11 órakor, illetve délután 2-kor kezdődik (kivéve persze, ha az időjárás, vagy az állatok viselkedésével összefüggő okok miatt esetleg el kell halasztani), és egy szerény díj ellenében lehet felmenni az emelvényre. A résztvevők természetesen ellenőrzött állateledelt is kapnak, hogy azzal etessék meg a nyakigláb patásokat.

Ennyire közelről látni a zsiráfokat egészen különleges élmény, ráadásul jól meg lehet figyelni testfelépítésbeli különlegességeiket, mint a szemüket a por ellen megvédő, sűrű, hosszú szempillákat, vagy a fejük tetején viselt csontkúpokat is. A nem mindennapi élmény mellett persze más előnye is van az etetési programnak: a befolyt összeget közhasznú feladatainkra tudjuk fordítani, ráadásul ezen a módon a nagyközönség etetési aktivitását is ellenőrzött mederbe lehet terelni, ami fontos állategészségügyi kérdés is egyben.

Amint ismeretes, az állatok takarmányozása külön tudomány, gyakorlati megvalósítása igen sok ismeretet igényel. Így aztán nem meglepő, hogy amikor az állatkerti látogatók egy része különféle, nem is feltétlenül állati takarmánynak való, ismeretlen eredetű és minőségű ennivalókkal eteti az állatokat úgy, hogy természetesen fogalma nincs arról, hogy a gondozóktól, illetve más látogatóktól melyik egyed mennyit kapott, akkor olyan jelenségnek vagyunk tanúi, amely a legkevésbé sem egészséges az állatok számára. Nem véletlen, hogy szinte minden színvonalas állatkertben korlátozzák az állatok közönség általi etetését, illetve állateledeleket kísérleteznek ki azért, hogy ha már etetik a látogatók az állatokat, legalább ezzel az ellenőrzött eledellel tegyék. Ilyen eledel nálunk is van, zoo csemege néven kapható az 1980-as évek vége óta. Ezzel sok növényevő állat etethető, többek között az állatsimogató lakói is, de persze nem adható minden állatnak. Például a zsiráfoknak sem, hiszen az ő gyomruk annyira érzékeny, hogy az ellenőrzött etetési programon kívül (ahol egy speciális eledel van használatban) semmilyen más módon nem szerencsés etetni őket.