Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Tejbegríz ismerkedik a kifutóval 2014. február 23.

Már egészen gyakran látható a kifutón Tejbegríz, a múlt hónapban született, s nem épp szokványos nevet viselő vörös vadbivaly borjú. Kalüpszó, az anyaállat évek óta rendszeresen megörvendeztet bennünket egy-egy utóddal.

Már a kifutóban látható Állatkertünk vörös vadbivaly családjának legfiatalabb tagja. A borjú január 23-án született, ám az időjárás sokáig nem volt igazán alkalmas arra, hogy a kifutóra engedjék. A napokban azonban ennek is eljött az ideje. A jövevényt a gondozók Tejbegríznek nevezték el. Az elmúlt időszakban ugyanis az a nem éppen megszokott gyakorlat alakult ki, hogy a vadbivaly borjak mindig valamilyen a konyhából ismerős nevet kapnak. A legutóbbinak például Zsemlegombóc lett a neve. Kalüpszó, a csehországi születésű, hét esztendős anyaállat már több utódot is a világra hozott, így meglehetősen tapasztalt szülőnek számít. A borjút is az anyát a Bivalyházhoz tartozó kifutóban lehet látni, általában reggel, illetve a délutáni órákban.

Az afrikai vörös vadbivaly (Syncerus caffer nanus) voltaképpen azonos fajba tartozik a vadászírók leírásai nyomán a hazai közönség számára is ismeretes kafferbivallyal. Termete valamivel kisebb ugyan, ám ennél sokkal lényegesebb különbség, hogy a színe nem fekete, hanem vöröses, és nem annyira a nyílt szavannákat, mint inkább az erdős területeket részesíti előnyben. Ezért aztán vörös kafferbivalynak, vagy afrikai erdei bivalynak is szokták nevezni. Az Afrika középső területein élő vörös vadbivalyokat a világ alig két tucat állatkertjében mutatják csak be, és még ennél kevesebb azon kertek száma, ahol rendszeresen szaporodnak is. A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2008 óta tartunk ilyen állatokat.