Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Tízedik borját hozta világra az antilop anyuka 2016. május 25.

Tízedik borjának adott életet Bambi, a termékeny indiai antilop. A kicsi május 14-én született, és a fajra jellemző módon általában a kifutó kevésbé feltűnő részein, például a kővel körülrakott fák tövében szokott pihengetni.

Indiai antilopjaink rendszeresen megörvendeztetnek bennünket egy-egy újabb kisállattal. Legutóbb május 14-én született náluk borjú, méghozzá egy igen tapasztalt nősténytől. Bambi, az anyaállat ugyanis 2010 óta rendszeresen gyarapítja a családot, olyannyira, hogy a mostani borjú már a tízedik utódja.

A kicsi megfigyeléséhez nem árt tudni, hogy a borjak csak ritkán mozognak együtt a felnőttekkel, ehelyett inkább valamilyen kevésbé feltűnő helyen szoktak pihengetni. Így tesz a mostani borjú is, így leginkább a kifutóban álló fák tövében vagy a szárazárok sarkában érdemes keresni. Esetleg a szomszédos takin kifutóban, ugyanis az indiai antilopok szabadon átjárhatnak termetes szomszédjukhoz, és ezzel a lehetőséggel a kicsi is szokott élni. A gondozók most azt igyekeznek kifigyelni, hogy milyen ivarú lehet a jövevény. Ennek alapján fog majd nevet is kapni a későbbiekben. Azt már most lehet tudni, hogy E-betűs nevet fog kapni, mivel az indiai antilopoknál az a szokás alakult ki, hogy a korábbi tenyészhím, Bambino utódai B-betűs, a vérfrissítésként érkezett Enzo utódai viszont E-betűs neveket kapnak.

Az indiai antilop (Antilope cervicapra) magyarul kecskeantilop néven is ismeretes. Nemcsak Indiában, hanem Dél-Ázsia más területein, például Nepálban is előfordul. A Himalája lábától egészen a Hindusztáni-félsziget legdélebbi fokáig, kelet-nyugati irányban pedig Asszámtól Pandzsábig egyaránt őshonosnak számít. Ez azt is jelenti, hogy különféle éghajlati körülmények közt is megállja a helyét. Természetes élőhelyén kívül viszonylag jelentős mesterségesen betelepített állományaik élnek az USA, illetve Argentína területén is. Az antilopok körében aránylag kisebb termetű fajnak számít, a kifejlett állatok testtömege 25-40 kg között szokott lenni. A nőstények és a fiatal állatok világosbarna színűek, a domináns hímek viszont csokoládébarnák, és méretes, kissé pödrött szarvakat is viselnek. A fiatalok másfél éves koruk után érik el az ivarérettséget, élettartamuk pedig akár 10-15 év is lehet. Élőhelyének csökkenése, illetve a vadászat miatt fenyegetettségének mértékét veszélyeztetettség közelinek minősíti a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN).

Az antilopoknál a nőstény állatokat tehénnek, a hímeket bikának, a fiatalokat pedig borjúnak szokás nevezni. A viszonylag kisebb testű fajok esetében azonban nem ritka az sem, hogy a hímeket inkább bakoknak, az utódokat pedig gidának nevezik. Az indiai antilop esetében tehát mindkét megoldás helyénvaló.