Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Törpe selyemmajmok a Pálmaházban 2016. október 14.

A Pálmaház legújabb látnivalója a törpe selyemmajmok csapata. A hat állat a nyár folyamán érkezett, s a napokban költöztek be új otthonukba. A majmok közül ez a faj a legkisebbek közé tartozik, a kifejlett állatok sem nyomnak többet 15 dekánál.

A Pálmaház Állatkertünk egyik patinás, közismert épülete, amelynek bejárata felett azonban manapság az „America Tropicana” feliratot olvashatja a látogató. Ennek oka, hogy az eredetileg főként trópusi növények bemutatására épített, de a 2000-ben befejeződött átépítéskor vegyes állat- és növénybemutató térré átalakított létesítményben az elmúlt években olyan módon frissítettük fel a bemutatott fajok körét, hogy ne csak egyszerűen trópusiak legyenek, hanem kifejezetten a trópusi Közép- és Dél-Amerika élővilágát mutassuk be ezen a helyen.

Az ilyen újvilági, forró égövi fajok egyike a törpe selyemmajom (Cebuella pygmaea) is. Bemutatásuknak ugyan már jelentős története van Állatkertünkben, az elmúlt években azonban nem sokat lehetett látni belőlük, mert vagy nem is voltak bemutatva, vagy ha látogatható helyen voltak is, csak egy-két állat, s nem egy egész csapatra való volt belőlük. A nyár folyamán érkezett hat törpe selyemmajommal azonban ismét egy egész csapatot tudunk a nagyközönségnek bemutatni. Az állatok az elmúlt heteket a karanténállomáson töltötték, ám a napokban már birtokba vehették a Pálmaház egyik oldalszárnyában kialakított új otthonukat is.

A törpe selyemmajmok Dél-Amerika északnyugati felében, Brazília, Kolumbia, Peru és Ecuador egyes területein, az ottani erdőségekben őshonosak. A karmosmajmok, és ezen belül a selyemmajmok rokonsági körébe tartoznak, a „törpe” jelzőt pedig azért kapta a faj, mert nemcsak a selyemmajmok, hanem az összes többi majomfaj közül is a legkisebbnek mondható. Ez a számok nyelvén kifejezve azt jelenti, hogy még a kifejlett állatok tömege sem szokta meghaladni a 150 grammot. Étlapjukon a növények nedvétől a különféle gyümölcsökön át az apróbb rovarokig és a pókokig igen sokféle táplálék szerepel. Nagyon aktív, eleven, fürge állatok, s ezt a fürgeséget nálunk, az Állatkertben is jól meg lehet figyelni.