Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Újabb orangután kölyök született 2014. december 1.

Alig telt el három hónap Bulu Mata születése óta, máris újabb orangután kölyöknek örülhetünk. A november 24-én született apróság kislány, és egy kis szerencsével már most is lehet látni, amint az anyaállat, Jula bundájába csimpaszkodik.

Idén már másodszorra született orangután kölyök a Állatkertünkben. Ezúttal Jula, a tavaly márciusban Münchenből érkezett, 12 éves nőstény adott életet egy apróságnak. A kicsi november 24-én látta meg a napvilágot, s kis szerencsével már most láthatja őt a nagyközönség. Ehhez persze némi türelemre is szükség van, mert az anyaállat az első napokban annyira babusgatja a kölyköt, hogy sokszor alig látszik belőle valami. A mellékelt képeken – az elsőkön, amelyek az állatról készültek – nem véletlenül nem látszik a kölyök teljes egészében. Az állatgondozók megfigyelése szerint a jövevény ezúttal kislány, nevet azonban eddig még nem kapott. A kölyök és az anyaállat is egészségesnek tűnik, s Jula rendesen gondozza is a kicsit. Így várhatóan nem lesz szükség mesterséges nevelésre.

Az orangutánok két faja közül Budapesten a szumátrai orangutánokat (Pongo abelii) mutatjuk be. A most született kicsivel együtt összesen hat egyed él nálunk. Szerencsére a szaporulat elég rendszeresnek mondható, hiszen az elmúlt két évtizedben összesen hét egészséges kölyök látott napvilágot Állatkertünkben. Mi több, két ízben – 2010-ben és most, 2014-ben – is előfordult, hogy egy naptári évben két kölyök is született. Az újabb és újabb kis orangutánok nemcsak azért fontosak, mert a nagyközönség körében az ifjú emberszabású majmok különösen népszerűek, hanem azért is, mert az orangutánok kritikusan veszélyeztetettek, így minden újabb szaporítási eredmény egyúttal a faj fennmaradásának esélyeit is növeli.