Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Ürge, prérikutya, szurikáta 2017. augusztus 14.

Ezt a három csoportosan élő, földalatti üregrendszert ásó kisemlőst gyakran összetéveszti a nagyközönség. Pedig Állatkertünkben mindhárom látható, így lehetőség van arra is, hogy látogatóink összehasonlítsák őket.

Az állatkertekben – nemcsak nálunk, hanem másutt is – gyakori tapasztalat, hogy a látogatók egy része gyakran összetéveszti a prérikutyákat, az ürgéket és a szurikátákat. Igaz, hogy mindhárom állatfaj kisemlős, és hasonlítanak egymásra is abban, hogy csapatban élnek és földalatti üregrendszert is építenek. Ennek ellenére jelentős különbségek vannak közöttük.

A szurikáták ragadozók, egészen pontosan a mangusztafélék közé tartoznak, az ürgék és a prérikutyák viszont rágcsálók. Ráadásul amíg a prérikutya az észak-amerikai prériken őshonos, addig a szurikáták Afrikából származnak, az ürge pedig hazánkban is előforduló közép- és kelet-európai faj.

Állatkertünkben a nagyközönség mindhármukkal találkozhat. A prérikutyákkal a Pálmaház mellett, a szurikátákkal a Szavanna kifutó térségében, az ürgékkel pedig a Bagolyvárnál. Utóbbiak tartásába egyébként – hosszabb szünet után – a közelmúltban fogtunk bele ismét.