Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Vanessa megállíthatatlan 2014. június 5.

Termékeny nőstény szurikátánk, Vanessa nem ismer tréfát, ha a csapat gyarapításáról van szó. Bár még csak hatesztendős, eddig tizenhárom alkalommal hozott világra egy-egy alomnyi kölyköt. Összesen 48 apróságnak adott életet, amivel minden egykor és ma élt ismert szurikáta közül a legszaporább anyaállatnak számít. Legutóbb hat kölyköt hozott világra, ami szintén rendkívülinek számít, mivel a szurikátáknál a tapasztalatok szerint ellésenként 2-5 kölyök szokott lenni.

Szurikáta csapatunk egyik nőstény egyedét, Vanessát rendszerint a „szuperanya" eposzi jelzővel szoktuk illetni, mivel olyan nagy számban hozza világra a kölyköket, hogy azzal minden létező rekordot megdöntött, amelyet valaha is feljegyeztek ennél az állatfajnál. A hatéves anyaállat a természetben legalábbis középkorúnak számítana, állatkerti körülmények között viszont – ahol a legtöbb állathoz hasonlóan a szurikáták is tovább élnek, mint a vadonban – akár a 12 éves életkort is megérheti. Éppen ezért igen jó esély van arra, hogy az elkövetkező években is számíthatunk újabb kölykökre Vanessa jóvoltából.

Ha azonban mostantól már egy kölyke sem születne, akkor is rekordernek számítana. Hat év alatt ugyanis tizenhárom alkalommal ellett, és összesen 48 kölyköt hozott a világra. Igaz, hogy ezek közül nem maradt életben az összes, de túlnyomó többségük minden gond nélkül felcseperedett. Több olyan esztendő is volt, hogy egy naptári éven belül háromszor is életet adott egy-egy alomnyi kölyöknek. Ha figyelembe vesszük, hogy a szurikáták vemhessége 11 hétig tart, s az ellést követően néhány hetet számolni kell az úgynevezett involúcióra is, amíg a méh visszaalakul a beágyazódást lehetővé tévő állapotba, illetve amíg az állat újra fogamzóképes lesz, az évenkénti három ellésnél több már matematikailag sem lenne lehetséges.

A legutóbbi kölykök április 22-én jöttek a világra, ám kezdetben a nagyközönség nem sokat láthatott belőlük. A szurikáták ugyanis rendszerint védett földalatti üregben ellenek, s a kölykök csak háromhetesen merészkednek ki először, amikorra már a szemük is kinyílik. E legutóbbi alkalommal mindjárt hat kölyök született, ami igen soknak mondható, mert a szurikátákkal kapcsolatban általában az a tapasztalat (s ez szerepel a szakirodalomban is), hogy ellésenként 2-4, esetenként 5 kölyök születik. Az igazsághoz azonban hozzátartozik az is, hogy a hat kölyökből az egyik túlságosan gyengének bizonyult, így – bár a gondozók mesterséges neveléssel is próbálkoztak – végül nem maradt életen. Hat kölyök esetén azonban ezen igazán nincs mit csodálkozni, hiszen a szurikáta anyák szervezete, tejtermelése ennél mindenképpen kevesebb kölyök felnevelésére van „kalibrálva",
Az öt kölyök viszont azóta is remekül fejlődik, és gyakran lehet látni őket, amint a napos kifutóban játszanak. Más kérdés, hogy rendszerint öten öt felé szélednek szét, így olyan képet, amelyen egyszerre mindegyik állat rajta van, szinte lehetetlen készíteni.

Vanessa szuperanyasága egyébként nemcsak az utódok nagy számában, hanem a gondoskodásban is megnyilvánul. A kölykökre ugyanis számos veszély leselkedik. Az Állatkert légterébe bemerészkedő különféle madarak, köztük mindenekelőtt a dolmányos varjak ugyanis szívesen elragadnák az apróságokat. A szurikáták azonban nálunk is alkalmazzák azt a védekezési módszert, hogy a csapat egyik tagja mindig azt figyeli, nem fenyeget-e valamilyen veszély. Ha varjak közelednek, leadja a vészjelzést, s ilyenkor a kölykök részben maguktól, részben anyai segédlettel elrejtőznek a felszín alatti járatrendszerben, ahol a madarak nem tudnak hozzájuk férni.