Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

„Vének tanácsa” a flamingóknál 2014. július 15.

A múlt héten már beszámoltunk a flamingó kolónia legfiatalabb tagjairól, azokról a fiókákról, amelyek a közelmúltban keltek ki a tojásról. Néhány szó erejéig azonban érdemes kitérni a csapat legidősebb állataira is. A 131 állat között ugyanis még mindig akad öt azon flamingók közül, akik még 1985-ben, tehát csaknem három évtizede érkeztek Budapestre. A szóban forgó állatok egyébként Pakisztánból érkeztek, ahol a rózsás flamingó őshonosak számít.

Az öt legidősebb flamingónk tehát már a harmincadik életévét is betöltötte. Mivel a flamingók átlagos élettartama nagyjából a vadonban 20-25 év, a mi kolóniánk „korelnökei" mögött már elismerésre méltó élettörténet van. Más kérdés, hogy ettől még távolról sem lehetne őket matuzsálemnek nevezni. A legidősebb ismert rózsás flamingó ugyanis több mint nyolcvanéves volt, amikor idén januárban elpusztult az ausztráliai Adelaide állatkertjében (ahová 1933-ban érkezett). Ez azonban egészen rendkívüli életteljesítmény, a flamingók jó sokkal kevesebb ideig él.

Az öt legidősebb budapesti flamingó egyébként fontos szerepet tölt be a kolóniában. Ez különösen akkoriban volt észrevehető, amikor a flamingók téli és nyári szállása között nem volt közvetlen összeköttetés, ezért évente kétszer végig kellett terelni őket a kert sétaútjain. Ilyenkor mindig az idősebb, tapasztaltabb állatok álltak a csoport élére, utat mutatva ezzel a kolónia fiatalabb tagjainak.