Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Vidáman nyargalászik a zebracsikó 2018. március 30.

Nagyokat szaladgál, és egyre több időt tölt a kifutón a múlt csütörtökön született zebracsikó. A jövevényről már azt is tudni, hogy kislány. Állatkertünk 1894 óta foglalkozik zebrákkal, az első budapesti zebracsikó pedig 1930-ban született.

Állatkertünk több pontján is kölykökkel, fiókákkal, cseperedő apróságokkal találkozhat a látogató. Az egyik legfiatalabb jövevény a március 22-én, azaz múlt csütörtökön született zebracsikó, akiről azóta már azt is tudni lehet, hogy kislány (szakszerűbben mondva kancacsikó). Bár a jövevény most még nem látogatható a teljes látogatási időben, ha az időjárás engedi, napközben már nagyrészt a kifutóban tartózkodik Romy, az anyaállat, és Tina, egy másik zebrakanca társaságában.

A zebracsikó láthatóan nagyon élvezi a kifutót: önfeledten hancúrozik és nyargalászik. Amikor pedig elfáradt és megéhezett, tüstént visszaszalad az anyaállathoz néhány korty tejért. Időnként le is fekszik egy kicsit, de általában nem bír sokáig egy helyben megmaradni. Érdemes megfigyelni a kicsi szőrzetét. Az elsőre is jól látható, hogy csíkjai valamivel világosabbak, mint a felnőtt állatokon. Alaposabban megvizsgálva azonban az is feltűnő, hogy sokkal borzasabb is. Az ilyen korú zebrák ugyanis még csikószőrt viselnek, vagyis szőrzetük az első hónapokban kevesebb fedőszőrből és több pehelyszálból áll.

A kiscsikó anyja, Romy a hollandiai Észak-Brabant tartományban található kisváros, Hilvarenbeek mellett működő Beekse Bergen Szafariparkban született 2008 augusztusában, s onnan 2010 szeptemberében került Budapestre. Tapasztalt anyának mondható, hiszen első utódját még 2015-ben hozta világra. Méghozzá mindjárt január elején, így abban az esztendőben Romy csikója volt az év első újszülöttje. Az apaállat – tisztes nevén Zucchero – 2010 júliusában született a franciaországi Peaugres Szafariparkban, és 2012 óta él Budapesten.

Állatkertünkben 1894 óta foglalkozunk zebrákkal, bár az azóta eltelt 124 év során előfordult, hogy átmenetileg szünetelt a tigrislovak tartása. Az első budapesti – és egyben az első magyarországi – zebracsikó 1930. július 6-án látta meg a napvilágot. A zebrák három faja, illetve 8-10 különféle alfaja közül az idők során többel is foglalkoztunk, a múltban akadt Wahlberg-, Chapman-, sőt még Grévy-zebra is Állatkertünkben.

Manapság az alföldi zebra (Equus burchelli) egyik alfajával, a Grant-zebra néven is ismert Böhm-zebrákkal (E. b. boehmi) találkozhat a hozzánk látogató nagyközönség. A már említett két felnőtt állat, Zucchero és Romy mellett egy harmadik tenyészállatunk is van a Tina nevű kanca személyében. Korábban Tina és Zucchero nászából is született már csikó.