Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Vidra vízisalátával 2014. október 10.

Közönségünk legújabb kedvencei, az éppen egy hónapja látható óriásvidrák nemcsak medencéjüket élvezik nagyon, hanem az oda telepített vízinövényeket is. Még akkor is, ha a húsos levelek időnként a fejük búbján kötnek ki.

Alonda, Cora és Cumana, a három óriásvidra éppen egy hónapja látható Állatkertünkben. A ritka fajról és a hozzánk került állatokról korábban már részletesen beszámoltunk, de arról még nem esett szó, hogy a vizet különösképpen kedvelő állatok számára nemcsak tágas medencéről gondoskodtunk, hanem a környezetgazdagítás és az esztétikus bemutatás jegyében munkatársaink megfelelő növényzetet is telepítettek a vidrák otthonába. A medence víztükrén történetesen a Pistia néven ismert vízinövényt láthatjuk, amelyet magyarul vízisalátának, illetve kagylótutajnak szokás nevezni. A vízisaláta szerte a világon előfordul a trópusi és szubtrópusi területeken, így az óriásvidrák őshazájában, a trópusi Dél-Amerikában is. Ráadásul a vízfelületek növényesítésére nálunk már korábban is bevált. Példának okáért ugyanez a növény alkot szinte összefüggő „zöld szőnyeget” a vidráktól nem messze látható sörényes hangyászok medencéjének vízében is.

Az óriásvidrák persze halat esznek, a vízisaláta így számukra nem táplálék, csupán otthonuk esztétikus része, amely segít abban, hogy mindinkább a természetes élőhelyre emlékeztető körülményeket varázsoljunk a számukra. Ráadásul néha mulatságos jelenetek is előfordulnak, amikor egyik vagy másik óriásvidra épp egy ilyen vízisalátával a fején bukkan fel a víz alól.