Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Visszaköltöznek az állatok a Margitszigetre 2013. június 28.

Szerdán megkezdtük az árvíz miatt kitelepített állatok visszaszállítását a Margitszigeti Kisállatkertbe. Bár kisebb helyreállítási munkálatok még folynak, a hétvégén már üzemelni fog a létesítmény, és lovagolni is lehet majd. A szarvasokat, a gólyákat és sok más állatot már most is lehet látni.

Állatkertünk barátai előtt nem titok, hogy a Duna rendkívül magas áradása miatt a kezelésünkbe tartozó Margitszigeti Kisállatkert 155 lakóját június 5-én és 6-án (vagyis néhány nappal a 9-i, 891 cm-es tetőzés előtt) elővigyázatosságból átköltöztettük Állatkertünk városligeti területére. Azóta az árvíz levonult, és a létesítmények állapota is lehetővé teszi, hogy megkezdjük az állatok visszatelepítését. Szerdán délelőtt a dámszarvasok, a mentett gólyák, a pávák és a lovagoltatásra használt pónilovak visszaszállításáról gondoskodtak munkatársaink, a ragadozó madarak és a díszbaromfik viszont csak néhány nap múlva kerülhetnek vissza a Margitszigetre. A díszrécék medencéjén ugyanis bizonyos helyreállítási munkálatokat kell még elvégezni. Ennek ellenére az állatok jelentős része már most is látható, hétvégén pedig a lovagoltatás is megkezdődik az ilyenkor szokásos rendnek megfelelően.

Az áradás során a Duna vize ugyan nem ömlött be a Kisállatkert területére (ezt megakadályozta a védműveket megmagasító, homokzsákokból rakott nyúlgát, illetve az árvízi védekezésben részt vevők erőfeszítése), ám a talajvíz emelkedése miatt bizonyos károk érték a létesítményt. Így ki kell cserélni a Kisállatkert saját szivattyúját, ki kell javítani a már említett medencét, és még néhány további munkálatot is el kell végezni. Ezen javításokkal párhuzamosan azok az állatok, amelyek most még a városligeti területen vannak, lépésről lépésre kerülnek majd ki a Margitszigetre. Az eredeti állapot így várhatóan egy-két hét múlva áll majd helyre, de mivel az állatok egy része már visszaköltözött, így látnivalóból addig sem lesz hiány.

A Margitszigeti Kisállatkert történetében egyébként nem először került sor árvízi védekezésre. Az 1950-es években létesített, eredetileg vadaskertként működő területet bizonyára 1965-ben és 2002-ben, az akkori árvizek idején is érintette az árvízi védekezés. 2002 ősze óta, amikor a létesítmény egy komolyabb felújítás után a Fővárosi Állat- és Növénykert kezelésébe került, eddig két alkalommal, 2006-ban, illetve most, 2013-ban kellett az állatokat az árvízveszély miatt biztonsági okokból kitelepíteni.

A Fővárosi Állat- és Növénykert ezúton köszöni meg a Fővárosi Csatornázási Művek, a Katasztrófavédelem és a Magyar Honvédség azon szakembereinek, munkatársainak a munkáját, és azon önkéntesek erőfeszítését, akik az árvíz idején részt vettek a margitszigeti árvízi védekezésben.