Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 2500 Ft Gyermek: 1800 Ft Diák: 1900 Ft

Nyitvatartás

Minden nap: 9:00-16:00

Időjáráserősen felhős 13°C

Koala az állatkertekben

Ausztrálián kívül csak nagyon kevés állatkertben lehet koalákat látni. Ennek több komoly, szakmai oka van. Az első, hogy mindig csak az Európában és Észak-Amerikában élő állatkerti koalaállomány gyarapodásának ütemében bővíthetik azon állatkertek körét, ahová koala érkezhet. Ez az alapvető szakmai megállapodás az ausztrál kormányzat, illetve a természetvédelmi hatóságok, valamint a koala programban már résztvevő állatkertek között.
Ugyanakkor nagyon szigorú szakmai feltételeknek kell megfelelni a koalatartás megkezdéséhez. Csakis olyan állatkertek jöhetnek szóba, amelyek korábbi működésük során már sikerrel bizonyítottak, különösen az ausztrál fauna, illetve az erszényes állatok tartása, bemutatása, szaporítása terén.
Ráadásul, a koalák tartása meglehetősen nehéz és összetett feladat. A takarmányozás megoldása nem könnyű, hiszen a koalák fő tápláléka, az eukaliptusz a mi éghajlatunkon nehezen szerezhető be. Ausztrálián kívül az első „koalás" állatkertek többnyire olyan helyeken működnek, ahol az éghajlati viszonyok megfelelnek az eukaliptusznak, és régebb óta létező, kiterjedt eukaliptusz ültetvények találhatók.

A legtöbb európai állatkertnek azonban máshonnan kell az eukaliptuszt a helyszínre szállítania. A mi koalánk például nagyrészt olyan eukaliptuszt esznek, amelyet Dél-Angliában termesztenek. Az ottani éghajlaton ugyanis számos eukaliptusz megterem. Évente mintegy 9 millió forintot költünk az eukaliptusz lomb megvásárlására, és hasonló nagyságrendű költség lenne a szállítása is. Azonban a friss eukaliptusz rendszeres légi szállítását a DHL, a koalánk főtámogatója biztosítja. A heti két alkalommal történő szállítás, illetve a lomb tárolására szolgáló, külön erre a célra épült speciális hűtőkamra garantálja, hogy koaláink folyamatosan friss lombot kaphassanak. Ugyanakkor van egy saját üvegházunk is, ahol mi magunk is termesztünk eukaliptuszt. Ez nem olyan mennyiség, hogy folyamatosan csak ezzel etessük az állatokat, de biztonsági tartalékként mégis szükség van a saját termesztésű lombra is. Ha ugyanis valamilyen ok, sztrájk vagy vulkánkitörés miatt átmenetileg akadályoztatva lenne a légi szállítás, a biztonsági tartalékból kellő ideig biztosítani tudjuk a megfelelő takarmányt.
A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a mintegy félezer ismert eukaliptuszfaj között csak alig ötven van, amelyet a koalák megesznek... Tehát nekünk is olyan eukaliptuszfajok lombját kel megvásárolnunk, illetve termesztenünk, amelyek megfelelnek a koalák igényének. Ilyen például a golyós eukaliptusz (Eucalyptus globulus) és a mannaeukaliptusz (E. viminalis) is.


Az egyedileg tervezett és épített Koalaház mellett egy kisebb kifutó is rendelkezésre áll. Azonban a mi éghajlatunkon a koalák fűtött, illetve klimatizált, természetes és mesterséges megvilágítással is rendelkező belső térben tartózkodnak a legtöbbet. Ezért a ház alapterülete lényegesen nagyobb, mint a külső kifutóé. Ez utóbbit az állat csak megfelelő időjárás esetén használhatja majd, s amíg kint van, folyamatosan vele lesz egy állatgondozó is.

A koaláról való gondoskodáshoz hozzáértő állatkerti munkatársak is szükségesek. Azok az állatgondozók, akik a koalával foglalkoznak, mind nagy tapasztalattal rendelkeznek, hosszú évek óta intézményünk dolgozói. Mindannyian részt vettek azon a kötelező felkészítésen is, amelynek során a koalák tartásával már régebb óta foglalkozó európai állatkertekben sajátíthatták el e ritka állatok gondozásának szakmai fogásait.

Természetesen tudjuk, hogy sokan vannak, akik szeretnének különleges engedélyt kapni arra, hogy testközelbe kerüljenek ezzel a bűbájos küllemű állattal. Azonban az ausztrál hatóságokkal kötött megállapodás, amely az állat jólétét és egészségét hivatott biztosítani, szigorúan kiköti a programban részt vevő állatkertek számára, hogy a koalához csak az oda beosztott munkatársak, illetve az állatkerti állatorvosok mehetnek be.