Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 3000 Ft Gyermek: 2000 Ft Diák: 2000 Ft

Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00 Sz-V: 9:00-19:00

Időjárásközepesen felhős 18°C

Állatkerti foglalkozások iskolásoknak 1 – 2. évfolyam

A DARWIN LABOR GYAKORLATI BEMUTATÓI

A tantermi, élő állatos foglalkozások, időtartamuk 45 perc.

 

1)   Érzékszervek és érzékelés

Melyek az érzékszerveink? Hogyan történik az érzékelés? Hogyan látnak a rovarok? Jobban szagolnak-e nálunk a kutyák? Hányféle hallás létezik? Mire jó a bajusz? Vetített előadás, érzékelős játékok, és élő találkozás az érzékelés bajnokaival.

 

2) Hobbiállatok felelős tartása

Élő állatok otthoni tartásának feltételei, gondozásuk, etetésük, elhelyezésük. Hogyan rendezzünk be egy terráriumot? Állítsuk össze kedvenceink étrendjét! Találkozás élő állatokkal.

 

3) Állattani vizsgálódások

A Varázshegy Darwin laborjában állati alkatrészeket; csontokat, tollakat, szőröket, bőröket, vázakat veszünk kézbe. Beszélgetünk arról, hogyan alkalmazkodott az állatok testfelépítése az életmódjukhoz. Testközelből vizsgálunk meg állatokat.

 

4) A Biblia élővilága – ÚJ!

Melyik az egyik leggyakrabban említett növény a Bibliában? Hogy kerül a Szentföldre az oroszlán? Milyen is a sáskajárás, és volt-e valaha lába a kígyónak? Mit jelképez a cédrus, és hogy néz ki az a híres fügefalevél?  Miért „borul vérbe” a júdásfa? Kultúra, hit és tudomány: kalandozás a Biblia élővilágában.

 

TEMATIKUS ÁLLATKERTI SÉTÁK

Az állatkerti séta útvonala külső kifutókat és belső állattartóhelyeket egyaránt érint. Kedvezőtlen időjárás esetén főleg fedett helyen zajlik a foglalkozás.

Időtartama 45-60 perc.

 

5) Állatcsoportok és jellemzőik

Mi szerint csoportosíthatjuk az állatokat? Élőhely, testalkat, táplálékszerzés vagy viselkedés szerint? Mely tulajdonságok teszik őket hasonlóvá vagy különbözővé? Az emlősök, a madarak és az ízeltlábúak testfelépítése és működése élőben.

 

6) Évszakok az állatkertben

Hogyan készülnek az állatok a télre? Milyen képet mutat az őszi erdő és a városi park? Mikor érdemes termést gyűjteni? Hogyan gondoskodjunk a madarakról télen? Melyek a tavasz első virágai? Hová raknak fészket a madarak? Ősszel, télen és tavasszal is várunk egy izgalmas felfedező sétára.

 

7) Vizek és vízpartok élővilága

Kirándulás a Nagytó partján és a Pákásztanyán. Télen vagy nyáron van több madár a tavon? Rózsás vagy borzas? – amiről felismered a gödényeket. Hol fészkelnek a kárókatonák? Récekavalkád és napozó teknősök, porcos és csontos halak, lábak, csőrök és táplálkozási stratégiák a vízben.

 

8) Állatkerti emlősök táplálkozása

Mivel táplálkoznak az állatok és mi magunk? Széna, szalma vagy lucerna? Miből van a majompogácsa? Kinek jár koplalónap? Megismerjük a legkedveltebb állatkerti emlősállatok takarmányozását. Beszélgetünk a táplálkozási típusokról: növényevők, ragadozók, mindenevők és táplálékspecialisták.

 

9) Napirend az állatkertben

Milyenek egy állatkert mindennapjai? Hová érkezik a takarmány, mikor esznek az állatok? Mi történik, ha új állat érkezik vagy megbetegszik valaki? Hogyan tisztálkodnak az állatok? Milyen állatkerti lakóhelyek vannak, és ki takarít ki a ragadozóknál? Szoktak-e tanulni az állatok? Elmeséljük egy állatkerti séta során.

 

10) Budapest vadvilága- ÚJ!

Meglepően sokféle vadonélő állatnak adnak otthont a nagyvárosok, így Budapest is. A fővárost otthonul választó fajok között jelentős számban vannak védettek is, olyanok, amelyek máshol nemzeti parkok rejtett zugaiban élnek. A foglalkozás során több ilyen állatfajjal is megismerkedünk, köztük a rejtőzködő életmódú ürgével is.

 

ÉLMÉNYPROGRAMOK

A foglalkozások az állatkert külső helyszínein és oktatótereiben, kedvezőtlen időjárás esetén főleg fedett helyen zajlanak. Vetítést, megfigyelést, játékot, feladatot egyaránt tartalmazhatnak, a gyerekek aktív részvételére építve.

Időtartama 90 perc megszakítás nélkül, változatos, játékos formában.

 

11) Játékosan a biológiai sokféleségről

Földünk élővilágát természeti katasztrófák és emberi tényezők egyaránt veszélyeztetik. A körülöttünk élő állatfajok száma folyamatosan csökken. Tisztában vagyunk-e az élővilág gazdagságával és értékeivel, valamint azzal, mit tehetünk a megőrzése érdekében? Környezetpedagógiai játékok a globális problémák megértésére.

 

12) Mozgásfejlesztés állati módra –  ÚJ!

Lassú, mint a lajhár –fürge, mint a mókus? Utánajárunk a népi mondásoknak, megfigyelve, hogyan is mozognak az állatok. Kúszás, mászás, függeszkedés, ugrás, járás, futás, repülés – hogyan alkalmazkodtak az állatok mozgásukkal is környezetükhöz a sikeres fennmaradás érdekében? Figyeljük meg, majd játsszuk el!

 

13) Varázshegy túra

Egyedülálló élő bemutató, interaktív múzeumi eszközökkel és kiállítási tárgyakkal. Animációs film három dimenzióban, mely az őstenger, a dinoszauruszok vagy az édesvizek világába kalauzol. Kolóniában élő állatok és a parányok óriásai. Etológiai bemutató megtekintése és/vagy élő állat simogatása szakvezetővel.

 

14) Ismerkedés a megújuló energiákkal- ÚJ!

Miért nem fagy be a legkeményebb télen sem az állatkerti Nagytó? Miért sütkéreznek a gyíkok a napon?  A válaszokat megtudjuk az Állatkert új tematikus játszóterét, az energiarallyt is bemutató foglalkozáson, ahol a gyerekek játékosan ismerkedhetnek meg a megújuló energiákkal.  A hallottakat feladatgyűjtemény segítségével az iskolában is átismételhetik.

 

Az oktatási foglalkozásokkal kapcsolatos belépési kedvezményeket és csoportvezetési díjakat itt tekintheti meg.