Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 2800 Ft Gyermek: 1900 Ft Diák: 2000 Ft

Nyitvatartás

H-CS: 9:00-18:00 P-V: 9:00-19:00

Időjárásközepesen felhős 32°C

Állatkerti foglalkozások iskolásoknak 1 – 2. évfolyam

A DARWIN LABOR GYAKORLATI BEMUTATÓI

 

A tantermi, élő állatos foglalkozások időtartama 45-60 perc.

 

1) Érzékszervek és érzékelés

Élő állat: kígyó vagy denevér

Melyek az érzékszerveink? Hogyan történik az ingerületvezetés? Miért szőrös a légy lába? Hogyan látnak a méhek? Jobban szagolnak-e nálunk a kutyák? Hányféle hallás létezik? Mire jó a bajusz? Vetített előadás, érzékelős játékok, és élő találkozás az érzékelés bajnokával.

 

2) Hobbiállatok felelős tartása

Élő állat: patkány, gyík vagy sün

Élő állatok otthoni tartásának feltételei, gondozása, etetése, elhelyezése. Hogyan rendezzünk be egy terráriumot? Állítsuk össze kedvenceink étrendjét, és nézzük meg a patkány a labirintusban etológiai bemutatót!

 

3) Állattani vizsgálódások

Élő állat: csiga, ezerlábú

A Varázshegy Darwin laborjában állati alkatrészeket; csontokat, tollakat, szőröket, bőröket, vázakat veszünk kézbe. Beszélgetünk arról, hogyan alkalmazkodott az állatok testfelépítése az életmódjukhoz. Testközelből vizsgáljuk az achátcsiga és az óriás ezerlábú felépítését.

 

 

 

 

TEMATIKUS ÁLLATKERTI SÉTÁK

 

Az állatkerti séták időtartama 45-60 perc.

 

4) Évszakok az állatkertben

Hogyan készülnek az állatok az őszre? Milyen képet mutat az őszi erdő és a városi park? Mikor érdemes termést gyűjteni? Hogyan gondoskodjunk a madarakról télen? Melyek a tavasz első virágai? Hová raknak fészket a madarak, és melyik emlősállatnak született kölyke az állatkertben? Ősszel, télen és tavasszal is várunk egy kellemes felfedező sétára.

 

5) Vizek és vízpartok élővilága

Kirándulás a Nagytó partján és a Pákásztanyán. Télen vagy nyáron van több madár a tavon? Rózsás vagy borzas? – amiről felismered a gödényeket. Hol fészkelnek a kárókatonák? Kinyújtott vagy behúzott nyakkal röpülnek a gémek? Réce kavalkád és napozó teknősök, porcos és csontos halak, lábak, csőrök és élelemszerzési stratégiák a vízben.

 

6) Állatcsoportok és jellemzőik

Mi szerint csoportosítjuk az állatokat? Élőhely, testalkat, táplálékszerzés vagy viselkedés szerint? Mely tulajdonságok teszik őket hasonlóvá vagy különbözővé? Az emlősök, a madarak és az ízeltlábúak testfelépítése és működése élőben.

 

7) Állatkerti emlősök táplálkozása

Mivel táplálkoznak az állatok és mi magunk? Széna, szalma vagy lucerna? Hogy néz ki a majmok táplálékpiramisa? Kinek jár a koplalónap? Megismerjük a legkedveltebb állatkerti emlősállatok takarmányozását. Beszélgetünk a táplálkozási típusokról: növényevés, ragadozás, mindenevés, vegetarianizmus.

 

8) Vadon termő ennivalók

Miről ismered fel az erdő, a mező a kert növényeit? Várunk egy növényhatározási gyakorlatra az Állatkert botanikus kertjébe, rossz idő esetén tantermi tematikus bemutatónkba! Milyen növényi „kincseket” ad nekünk a természet? Melyek az ehető vadon termő növények? Hogyan ismerjük fel a mérgező növényeket?

 

9) Napirend az állatkertben

Milyenek egy állatkert mindennapjai? Hová érkezik a takarmány, mikor esznek az állatok? Mi történik, ha új állat érkezik vagy megbetegszik valaki? Hogyan tisztálkodnak az állatok? Milyen állatkerti lakóhelyek vannak, és ki takarít ki a ragadozóknál? Szoktak-e tanulni az állatok? Elmeséljük egy állatkerti séta során.

 

 

 

 

KOMPLEX ÉS ÉLMÉNYPROGRAMOK

 

Az foglalkozások időtartama 90-120 perc.

 

10) Tájékozódás és közlekedés az állatkertben

Hogyan épül fel egy állatkert? Tereptárgyak, utak, épületek, kifutók. Igazodjunk el a térképen! Derítsd ki, hol állsz most és mi vesz körül téged! Helymeghatározás, viszonyítás. Tájékoztató táblák és jelek az állatkertben. A foglalkozás során rajzos ábrázolással, készségfejlesztő játékokkal kiegészítjük az élő megfigyelést.

 

11) Játék a biológiai sokféleséggel

Földünk létét természeti katasztrófák és emberi károsító tényezők veszélyeztetik. A körülöttünk élő állatfajok száma folyamatosan csökken. Tisztában vagyunk-e az élővilág gazdagságával és értékeivel, valamint azzal, mit tehetünk a megőrzésük érdekében? Egyszerű környezetpedagógiai játékok segítségével a kisiskolás korú gyermek is megértheti a globális problémákat.

 

12) Varázshegy túra

Egyedülálló élő bemutató interaktív múzeumi eszközökkel és kiállítási tárgyakkal. Animációs film három dimenzióban, mely az őstenger, a dinoszauruszok vagy az édesvizek világába kalauzol. Kolóniában élő állatok és a parányok óriásai. Állatetetés, etológiai bemutató megtekintése vagy élő állat simogatás szakvezetővel.

 

 

 

LABORGYAKORLAT

 

A laborfoglalkozás időtartama 45-60 perc, létszám: 16-20 fő.

 

13) Vizes kalandok

Miért süllyed el a gyurmagolyó és miért nem a gyurmahajó a vízben? Hogyan működik a halak úszóhólyagja? Miért tud a molnárka a víz felszínén közlekedni? Minderre a résztvevők maguk is fényt deríthetnek egyszerű, vizes kísérletek elvégzésével.

 

Az oktatási foglalkozások árjegyzékét itt tekintheted meg.