Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 2800 Ft Gyermek: 1900 Ft Diák: 2000 Ft

Nyitvatartás

H-CS: 9:00-18:00 P-V: 9:00-19:00

Időjárásközepesen felhős 32°C

Állatkerti foglalkozások iskolásoknak 3 – 4. évfolyam

A DARWIN LABOR GYAKORLATI BEMUTATÓI

 

A tantermi foglalkozások időtartama 45-60 perc.

 

1) Talajlakók és az élet körforgása

Élő állat: sün, földigiliszta, ezerlábú

Miből áll a talaj és mi a jelentősége? Van-e benne élet? A talajlakó állatok testfelépítése és csoportosítása. Táplálkozási kapcsolatok és az élővilág hálózata. Ismerjük meg az életjelenségeket és lebontó folyamatokat vetített előadás, mikroszkópi bemutató és tapintható állatok segítségével.

 

2) Hobbiállatok felelős tartása

Élő állat: patkány, gyík, kígyó

Élő állatok otthoni tartásának feltételei, gondozása, etetése, elhelyezése. Hogyan rendezzünk be egy terráriumot? Állítsuk össze kedvenceink étrendjét, és nézzük meg a patkány a labirintusban etológiai bemutatót!

 

3) A Biblia élővilága

Melyik az egyik leggyakrabban említett növény a Bibliában? Mi az ámbrafa, és hol említik a Bibliában? Melyik állat visel a hátán keresztet? Vetített előadás és szemléltetőanyagok segítségével megismerkedünk a Biblia szimbolikus élőlényeivel.

 

 

 

 

TEMATIKUS ÁLLATKERTI SÉTÁK

 

Az állatkerti séták időtartama 45-60 perc.

 

4) Madárbarát barangolások

Madárismereti foglalkozásunkon várunk, hogy játékosan, tapasztalati úton megismerhesd a különböző madárfajok viselkedését, táplálkozását és fészkelési szokásait. Beszélgetünk arról is, hogyan alkalmazkodnak a madarak az évszakok változásához, és mit tehetünk hazai madaraink védelmében.

 

5) Vizek és vízpartok élővilága

Kirándulás a Nagytó partján és a Pákásztanyán. Télen vagy nyáron van több madár a tavon? Rózsás vagy borzas? – amiről felismered a gödényeket. Hol fészkelnek a kárókatonák? Kinyújtott vagy behúzott nyakkal röpülnek a gémek? Réce kavalkád és napozó teknősök, porcos és csontos halak, lábak, csőrök és élelemszerzési stratégiák a vízben.

 

6) Haszonállataink egzotikus rokonai

Kiderítjük, mi a különbség a háziállat, a vadállat és a hobbiállat között. Megfigyeljük a takin, a cebu szigeti disznó, az indiai lúd, felépítését. Megbeszéljük, mi a különbség a társállatként tartott kutyák és az ázsiai vadkutyák viselkedésében, és felkeressük a kecskéket és juhokat az állatsimogatóban.

 

7) Egy kis állattan (mozgás, kommunikáció, érzékelés, testfelépítés)

Egy állattani séta során megtudhatjuk: melyik állatcsoportnak mik a fő jellemzői; hogyan alkalmazkodik a testfelépítés az életmódhoz; mit esznek, és hogyan szereznek táplálékot maguknak az állatok; miként fejlődött a mozgás szervrendszere az élővilágban; hogyan kommunikálnak egymással az állatok.

 

8) Egy kis növénytan

Miről ismered fel az erdő, a mező a kert növényeit? Várunk egy növényhatározási gyakorlatra az Állatkert botanikus kertjébe, rossz idő esetén tantermi tematikus bemutatónkba! Milyen növényi „kincseket” ad nekünk a természet? Melyek az ehető vadon termő növények? Hogyan gyűjtjük és használjuk fűszer- és gyógynövényeinket?

 

 

 

 

KOMPLEX ÉS ÉLMÉNYPROGRAMOK

 

Az foglalkozások időtartama 90-120 perc.

 

9) Tájékozódás az állatkertben

Az épített és természetes környezet összehasonlítása. A tájékozódás alapjai, az élőlények és a tárgyak helyzete. Helymeghatározás, viszonyítás. Az állatkert részei, tereptárgyai, épületei. Jelek és jelrendszerek az állatkertben. Útvonalak és alaprajzok. Készítsük el magunk! A foglalkozás során rajzos ábrázolással kiegészítjük az élő megfigyelést, és megtanuljuk az iránytű használatát.

 

10) Játék a biológiai sokféleséggel

Földünk létét természeti katasztrófák és emberi károsító tényezők veszélyeztetik. A körülöttünk élő állatfajok száma folyamatosan csökken. Tisztában vagyunk-e az élővilág gazdagságával és értékeivel, valamint azzal, mit tehetünk a megőrzésük érdekében? Egyszerű környezetpedagógiai játékok segítségével a kisiskolás korú gyermek is megértheti a globális problémákat.

 

11) Varázshegy túra

Egyedülálló élő bemutató interaktív múzeumi eszközökkel és kiállítási tárgyakkal. Animációs film három dimenzióban, mely az őstenger, a dinoszauruszok vagy az édesvizek világába kalauzol. Kolóniában élő állatok és a parányok óriásai. Állatetetés, etológiai bemutató megtekintése vagy élő állat simogatás szakvezetővel.

 

12) Természetismereti felfedezések

A Varázshegy Darwin laborjában állati és növényi alkatrészek, tollak, bőrök, szőrök, csontok levelek, termések és vázak után nyomozunk egy kutatójáték keretében. A tárgyakat tematikus szekrények, mikroszkópok és nagyítóasztal rejti. A foglalkozás játékos módon fejleszti a szövegértési képességet.

 

 

 

 

LABORGYAKORLAT

 

A laborfoglalkozás időtartama 45-60 perc, létszám: 16-20 fő.

 

13) Vizes kalandok

Hogy válik a Duna vizéből csapvíz? Mi történik a szennyvízzel? Mi az a szürkevíz? Miért fontos vizeink védelme? Hogyan tud a molnárka a víz felszínén közlekedni? Minderre a résztvevők maguk is fényt deríthetnek egyszerű, vizes kísérletek elvégzésével.


Az oktatási foglalkozások árjegyzékét itt tekintheted meg.