Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 2800 Ft Gyermek: 1900 Ft Diák: 2000 Ft

Nyitvatartás

H-CS: 9:00-18:00 P-V: 9:00-19:00

Időjárásközepesen felhős 32°C

Állatkerti foglalkozások iskolásoknak 7 – 8. évfolyam

A DARWIN LABOR GYAKORLATI BEMUTATÓI

 

A tantermi foglalkozások időtartama 45-60 perc.

 

1) Állati „szuperérzékek”

Hogyan és mit érzékelünk mi, emberek? Miért érzékelik az állatok ugyanazt a környezetet egészen másképpen?  Milyen különleges érzékszerveik vannak az állatoknak? Mi a szerepe az érzékszervek evolúciójában a környezeti tényezőknek? Hogy néz ki közelről az óriáskígyók gödörszerve? A foglalkozás végére már mi is másképp látjuk a világot.

 

2) Körforgás és lebontó folyamatok

Az élet körfolyamatok rendszeréből áll. A szerves anyagok körforgását ciklussá záró, lebontó szervezetek, ugyan itt élnek közöttünk, mégis kevéssé ismerjük őket. Megismerkedünk a talaj parányi lényeivel: férgekkel, puhatestűekkel, ízeltlábúakkal így közelebb juthatunk ahhoz, hogy megértsük a jelentőségüket.

 

3) Klímaváltozás és sarkvidékek

Hogyan alakul napjainkban a sarkvidéki táj a felmelegedés hatására? Milyen fortélyai vannak a túlélésnek? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben megismerkedünk a jégkorszaki környezet törvényeivel, a sarkvidékek jellegzetes élővilágával és a változások apró, de határozott jeleivel. A foglalkozás során csontokat, kőzeteket és zuzmókat is megnézünk.

 

4) A Biblia élővilága

Melyik az egyik leggyakrabban említett növény a Bibliában? Mi az ámbrafa, és hol említik a Bibliában? Melyik állat visel a hátán keresztet? Vetített előadás és szemléltetőanyagok segítségével megismerkedünk a Biblia szimbolikus élőlényeivel.

 

 

 

 

TEMATIKUS ÁLLATKERTI SÉTÁK

 

Az állatkerti séták időtartama 45-60 perc.

 

5) A trópusi esőerdők élővilága és természetvédelmi helyzete

Milyen környezeti tényezők mellett alakultak ki a Föld trópusi esőerdei és mi jellemzi a felépítésüket? Szintezettség, gazdag fajösszetétel, az alkalmazkodás számtalan formája és együttélési stratégiák a dél-amerikai és ázsiai dzsungelekben és az állatkerti bemutatóterekben. Megismerjük az esőerdő típusfajait, a környezet és életmód összefüggéseit, és a veszélyeztetettség okait.

 

6) A klímaváltozás hatásai a szavanna élővilágára

Megfigyeljük az afrikai kontinens jellemző patásainak és ragadozóinak testfelépítését, táplálkozását. Példákat keresünk a csapadék mennyiségéhez, időbeli eloszlásához való alkalmazkodásra. Megvizsgáljuk a rendelkezésre álló legelőterület használatának térbeli és időbeli felosztását és a fajok együttélését. Kiderítjük a kontinensre jellemző élőhelyek veszélyeztetettségének, okait. Beszélünk az elsivatagosodás problémájáról.

 

7) Ázsia veszélyeztetett ragadozói

A vadőrök munkájának bemutatása kapcsán betekintünk az ázsiai kontinens ragadozóinak világába. A fő probléma a turizmus, a vadorzók tevékenysége és a feketekereskedelem megismerése mellett kézbe vehetünk vadvédelmi eszközöket, koponyákat, bőröket. Megbeszéljük, hogyan működnek a terepi vadvédelmi és az állatkerti tenyészprogramok.

 

8) Ausztrália: egy elszigetelt kontinens

Az Ausztrál kontinens kialakulása, és hosszú elszigeteltségének következménye: egyedülálló, endemikus fajokban gazdag élővilág. Az Ausztrálház kiállításán keresztül felderítjük az ökológiai katasztrófa egyes elemeit, az invazív fajok betelepítésének következményeit. Megfigyeljük az erszényesek csoportjának képviselőt, testfelépítésüket és életmódjukat.

 

9) A tengerek élővilága és ökológiai helyzete

A foglalkozás során látványos sétára indulunk a világtengerek mélyére, bemutatjuk a legjellemzőbb ősi tengerlakók testfelépítését, életmódját és alkalmazkodását a vízi életkörülményekhez. Nézünk 20 méteres élethű ámbráscet modellt, érintünk rájákat. Egy tankerhajó katasztrófájának példáján pedig a tengerek sérülékenységéről beszélgetünk.

 

10) Alkalmazkodás, mint a túlélés eszköze

Hogyan és miért sikeresek a könnyen alkalmazkodó, tág környezeti tűrésű fajok? Mi a probléma a specialistákkal? A foglakozáson megvizsgáljuk a koala és a vörös macskamedve táplálkozási stratégiáját és viselkedését és összevetjük a patkány táplálkozási-, és viselkedési szokásaival. Megnézzük milyen hatással vannak ezekre a fajokra a jelenleg tapasztalható környezetváltozások, élőhely pusztulás és környezetszennyezés.

 

11) Szőr, toll, pikkely: az állatok kültakarója

Miért nem fáznak a pingvinek a jégmezőn? Miért kopasz az elefánt, az orrszarvú és a víziló? Miért nem úszhat az újszülött fóka? Miért nincs szüksége napvédő kenőcsre a sivatagban sütkérező szakállas agámának, és miért nem sütkérezhet ugyanígy a szalamandra? Mi a különbség a kígyó és a hal pikkelye között? Miből van a rák páncélja, és miből a kéregutánzó sáskáé? Ismerjük meg az állatok kültakarójának különböző típusait!

 

12) A hüllők és a sokféleség

Mit jelent az, hogy változó testhőmérséklet, mi ennek az előnye, és mi a hátránya? Melyek a sajátosságai a szarupikkelyes bőrnek, és mi az, hogy vedlés? Hogyan szaporodnak a hüllők, gondozzák-e a kicsinyeiket? Ismerkedés kígyókkal, gyíkokkal, krokodilokkal és teknősökkel, némelyikkel testközelből is.

 

13) Varázshegy túra

Tudtad-e, hogy a Nagyszikla kérgének anyaga vaddisznó szőrt tartalmaz? Hogy ennek a több, mint 100 éves műsziklának a belseje egyedülálló, élő bemutatót rejt, interaktív, játékos eszközökkel és kiállítási tárgyakkal. Időutazásra is van mód, mely a jégkorszakba vagy a vulkánokban gazdag miocén időszakba vezet. Látunk itt sokféle állatot is. Lesz állatetetés, etológiai bemutató vagy élő állat simogatása szakvezetővel.

 

14) Állati helyszínelés

A Varázshegy Darwin laborjában állati és növényi alkatrészek, tollak, bőrök, szőrök, csontok, levelek, termések és vázak megtapintásával, a belőlük kiolvasható sokféle információ alapján fedezzük fel az élővilág sokféleségét. Megismerkedünk a biodiverzitás fogalmával és megpróbáljuk kitalálni ennek minket is érintő előnyeit, jelentőségét.

 

 

 

 

LABORGYAKORLAT

 

A laborfoglalkozás időtartama 60 perc, létszám: 16-20 fő.

 

15) Állati és növényi eredetű anyagok vizsgálata

Miből épülnek fel a minket körülvevő élő anyagok? Mire jó a gyümölcsös arcpakolás? Olajban vagy vízben oldódik jobban a pirospaprika? Miért lesz kék a jódoldat, ha burgonyára csöpögtetjük? Mi a közös egy mészkődarabban és egy csigaházban és valójában mi a szépia?Tanulói kísérletek során megismerjük a pH, a reverzibilis és irreverzibilis reakció, a csapadék fogalmát, a keményítő szerkezetét, a gyenge és erős savak hatását.

 

Az oktatási foglalkozások árjegyzékét itt tekintheted meg.