Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 3000 Ft Gyermek: 2000 Ft Diák: 2000 Ft

Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00 Sz-V: 9:00-19:00

Időjárásközepesen felhős 18°C

Állatkerti foglalkozások iskolásoknak 7 – 8. évfolyam

A DARWIN LABOR GYAKORLATI BEMUTATÓI

A tantermi, élő állatos foglalkozások, időtartamuk 45 perc.

 

1) Állati „szuperérzékek”

Hogyan és mit érzékelünk mi, emberek? Miért érzékelik az állatok ugyanazt a környezetet egészen másképpen?  Milyen különleges érzékszerveik vannak az állatoknak? Mi a szerepe az érzékszervek evolúciójában a környezeti tényezőknek? Hogy néz ki közelről az óriáskígyók gödörszerve? A foglalkozás végére már mi is másképp látjuk a világot.

 

2) Körforgás és lebontó folyamatok

Az élet körfolyamatok rendszeréből áll. A szerves anyagok körforgását ciklussá záró lebontó szervezetek ugyan itt élnek közöttünk, mégis kevéssé ismerjük őket. Megismerkedünk a talaj parányi lényeivel: férgekkel, puhatestűekkel, ízeltlábúakkal, így közelebb juthatunk ahhoz, hogy megértsük a jelentőségüket.

 

3) A Biblia élővilága

Melyik az egyik leggyakrabban említett növény a Bibliában? Hogy kerül a Szentföldre az oroszlán?  Milyen is a sáskajárás, és volt-e valaha lába a kígyónak? Mit jelképez a cédrus, és hogy néz ki az a híres fügefalevél?  Miért „borul vérbe” a júdásfa? Kultúra, hit és tudomány: kalandozás a Biblia élővilágában.

 

4) Állati helyszínelés

A Varázshegy Darwin laborjában állati és növényi alkatrészek, tollak, bőrök, szőrök, csontok, levelek, termések és vázak megtapintásával, a belőlük kiolvasható sokféle információ alapján fedezzük fel az élővilág sokféleségét. Megismerkedünk a biodiverzitás fogalmával, és megpróbáljuk kitalálni ennek minket is érintő előnyeit, jelentőségét.

 

 

TEMATIKUS ÁLLATKERTI SÉTÁK

Az állatkerti séta útvonala külső kifutókat és belső állattartóhelyeket egyaránt érint. Kedvezőtlen időjárás esetén főleg fedett helyen zajlik a foglalkozás.

Időtartama 45-60 perc.

 

5) Néma erdők  –  a trópusi esőerdők jövője? – ÚJ!

Milyen környezeti tényezők mellett alakultak ki a Föld trópusi esőerdei, és mi jellemzi ezeket? Példákat keresünk a gazdag fajösszetételre és az alkalmazkodás számtalan különféle formájára az állatkert dél-amerikai és délkelet-ázsiai élővilágot bemutató kiállítótereiben. Megtudjuk, miért hívják néma erdőknek a délkelet-ázsiai esőerdőket, és megismerjük a veszélyeztetető tényezőket.

 

 

 

6) Ázsia veszélyeztetett ragadozói

Miért laknak a budapesti oroszlánok az afrikai zóna helyett az India-házban? Ma már több szibériai tigris él állatkertekben, mint vadon, de mi a helyzet a visszatelepítéssel? Létezik-e vegetáriánus ragadozó? Mi teszi az ázsiai vadkutyákat olyan páratlanul sikeres vadászokká? A foglalkozás során megfigyeljük az állatkert ázsiai élőhelyű ragadozóit, és megvitatjuk túlélési stratégiáikat.

 

7) Ausztrália: egy elszigetelt kontinens

Az ausztrál kontinens kialakulása, és hosszú elszigeteltségének következménye: egyedülálló, endemikus fajokban gazdag élővilág. Az Ausztrálház kiállításán keresztül felderítjük az ökológiai katasztrófa egyes elemeit, az invazív fajok betelepítésének következményeit. Megfigyeljük az erszényesek csoportjának képviselőt, testfelépítésüket és életmódjukat.

 

8) A tengerek élővilága és ökológiai helyzete

A foglalkozás során látványos sétára indulunk a világtengerek mélyére, bemutatjuk a legjellemzőbb ősi tengerlakók testfelépítését, életmódját, és alkalmazkodását a vízi életkörülményekhez. Nézünk 20 méteres élethű ámbráscet-modellt, érintünk rájákat, egy tankerhajó katasztrófájának példáján pedig a tengerek sérülékenységéről beszélgetünk.

 

9) Alkalmazkodás, a túlélés eszköze

Hogyan és miért sikeresek a könnyen alkalmazkodó, tág környezeti tűrésű fajok? Mi a probléma a specialistákkal? A foglakozáson megvizsgáljuk a jegesmedve és a vörös macskamedve táplálkozási stratégiáját, viselkedését, és összevetjük a patkány táplálkozási, és viselkedési szokásaival. Megnézzük, milyen hatással vannak ezekre a fajokra a jelenleg tapasztalható környezetváltozási folyamatok.

 

10) Gorillák és a mobiltelefon

Megfigyeljük a gorillák viselkedését, és következtetéseket vonunk le a látható jelenségekből a természetbeli viselkedésükre, táplálkozásukra, szociális rendszerükre. Megbeszéljük, mely élőhelyen élnek, és ott mi veszélyeztetheti ezeknek a szelíd óriásoknak a fennmaradását. Beszélgetünk az élőhelyüket pusztító emberi tevékenységekről, és arról, hogy milyen jövőbeli kilátásaik vannak a túlélésre.

 

11) Budapest vadvilága- ÚJ!

Meglepően sokféle vadonélő állatnak adnak otthont a nagyvárosok, így Budapest is. A fővárost otthonul választó fajok között jelentős számban vannak védettek is, olyanok, amelyek máshol nemzeti parkok rejtett zugaiban élnek. A foglalkozás során több ilyen állatfajjal is megismerkedünk, köztük a rejtőzködő életmódú ürgével is.

 

12) Dél-Amerika különleges állatai -  ÚJ!

Dél-Amerika sok millió éven át elszigetelten fejlődött a többi kontinenstől. Olyan élőlények alakultak itt ki, amilyenek sehol másutt a világon nem éltek, mint például a vendégízületesek.  A Panama-földhíd kialakulásával jelentősen megváltozott a helyzet. A foglalkozás során megismerkedünk Dél-Amerika jellegzetes állataival.

 

 

13) Életközösségek az afrikai szavannán ÚJ!

Milyen klimatikus feltételek mellett jött létre az afrikai szavanna? Milyen életközösségek alakultak ki a területen, és hogyan alkalmazkodnak a periodikusan változó feltételekhez? A foglalkozás során megfigyeljük a szavanna patásait, megismerkedünk a valaha nagy egyedszámban előforduló, ikonikus  fajokkal és fogyatkozásuk okaival, természetvédelmi helyzetükkel. Megtanulunk olyan fogalmakat is értelmezni, mint biomassza és produktivitás.

 

14) A hüllők és a sokféleség

Mit jelent az, hogy változó testhőmérséklet, mi ennek az előnye, és mi a hátránya? Melyek a sajátosságai a szarupikkelyes bőrnek, és mi az, hogy vedlés? Hogyan szaporodnak a hüllők, gondozzák-e a kicsinyeiket? Ismerkedés kígyókkal, gyíkokkal, krokodilokkal és teknősökkel, némelyikkel testközelből is.

 

ÉLMÉNYPROGRAMOK

A foglalkozások az állatkert külső helyszínein és oktatótereiben, kedvezőtlen időjárás esetén főleg fedett helyen zajlanak. Vetítést, megfigyelést, játékot, feladatot egyaránt tartalmazhatnak, a gyerekek aktív részvételére építve.

Időtartama 60 - 90 perc.

 

15) Klímaváltozás és a sarkvidékek

Hogyan alakul napjainkban a sarkvidéki táj a felmelegedés hatására? Milyen fortélyai vannak a túlélésnek? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben megismerkedünk a jégkorszaki környezet törvényeivel, a sarkvidékek jellegzetes élővilágával és a változások apró, de határozott jeleivel.  Diavetítéssel, preparátumok elemzésével és élő állatok megfigyelésével kiegészített foglalkozás.

 

16) Varázshegy túra

Tudtad-e, hogy a Nagyszikla kérgének anyaga vaddisznószőrt tartalmaz? Hogy ennek a több mint 100 éves műsziklának a belseje egyedülálló, élő bemutatót rejt, interaktív, játékos eszközökkel és kiállítási tárgyakkal? Időutazásra is van mód, mely a jégkorszakba vagy a vulkánokban gazdag miocén időszakba vezet. Látunk itt sokféle állatot is. Lesz állatetetés, etológiai bemutató vagy élő állat simogatása szakvezetővel.

 

Az oktatási foglalkozásokkal kapcsolatos belépési kedvezményeket és csoportvezetési díjakat itt tekintheti meg.