Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 3000 Ft Gyermek: 2000 Ft Diák: 2000 Ft

Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00 Sz-V: 9:00-19:00

Időjárásközepesen felhős 18°C

Állatkerti foglalkozások iskolásoknak 9 – 10. évfolyam

A DARWIN LABOR GYAKORLATI BEMUTATÓI

Állat-asszisztált tantermi foglalkozás, időtartama 45 perc.

 

1) Állati „szuperérzékek”

Hogyan és mit érzékelünk mi, emberek? Miért érzékelik az állatok ugyanazt a környezetet egészen másképpen?  Milyen különleges érzékszerveik vannak az állatoknak? Mi a szerepe az érzékszervek evolúciójában a környezeti tényezőknek? Hogy néz ki közelről az óriáskígyók gödörszerve? A foglalkozás végére már mi is másképp látjuk a világot.

 

2) Felelős állattartás, etika

A hobbi- és társállatok tartása komoly felelősséggel jár. Vajon tudatában vagyunk ennek, amikor állatot választunk magunknak vagy ajándékozunk másoknak? Mik a felelős állattartás szabályai, és hogyan tartsuk jól hüllőinket, kisemlőseinket vagy épp madarainak? Miért kell ehhez ismernünk a faj eredeti viselkedési szokásait? Ennek járunk alaposan utána ezen a foglalkozáson.

 

3) A Biblia élővilága

Melyik az egyik leggyakrabban említett növény a Bibliiában? Hogy kerül a Szentföldre az oroszlán?  Milyen is a sáskajárás, és volt-e valaha lába a kígyónak? Mit jelképez a cédrus, és hogy néz ki az a híres fügefalevél?  Miért „borul vérbe” a júdásfa? Kultúra, hit és tudomány: kalandozás a Biblia élővilágában.

 

4) Gerinctelen élőlények

A foglalkozás alatt megfigyeljük a törzsfejlődés során kialakult egyes gerinctelen állatcsoportok jellemző képviselőinek testfelépítését, életmódját. A testfelépítés, testalkat és az életmód kapcsolatát, valamint a gerinctelen élőlények evolúciós újításait vizsgáljuk élő állatok segítségével. A diákok önálló megfigyelést végeznek, melynek során a természettudományos megismerés módszerét is elsajátítják.

 

5) Állati helyszínelés

A Varázshegy Darwin laborjában állati és növényi alkatrészek, tollak, bőrök, szőrök, csontok, levelek, termések és vázak megtapintásával, a belőlük kiolvasható sokféle információ alapján fedezzük fel az élővilág sokféleségét.  Értelmezzük a biodiverzitás fogalmát, és megpróbáljuk kitalálni ennek minket is érintő előnyeit, jelentőségét.

 

TEMATIKUS ÁLLATKERTI SÉTÁK

Az állatkerti séta útvonala külső kifutókat és belső állattartóhelyeket egyaránt érint. Kedvezőtlen időjárás esetén főleg fedett helyen zajlik a foglalkozás.

Időtartama 45-60 perc.

 

6) A szelektáló ember

A háziállatok és vadonélő őseik testfelépítésének összehasonlításával keressük a választ arra, hogy az emberrel töltött ezer évek, a tenyésztés, a mesterséges szelekció milyen vonásokat hagyott az állatokon. Hogyan kerülhetnek az ember szelektáló tevékenysége folytán előnybe a vadon „kétbalkezesei”? Lehet, hogy a válasz meghökkentő lesz.

 

7) A gúnár és a sportkocsi

Az ivari kétalakúság és a fajfenntartó viselkedés összefüggései. Miért van, hogy a récéknél látványos a különbség a nemek között, míg a ludaknál semmi eltérés nincs? Miért könnyű megkülönböztetni az antilopbikát a tehéntől, míg a zebracsődört a kancától alig lehet? Keressük az  összefüggéseket az állatok ivari kétalakúsága és párválasztási szokásai, szociális struktúrája között.

 

8) Biológiai fegyverek – mérget termelő élőlények –ÚJ!

Mit nevezünk méregnek? Mi a különbség passzívan és aktívan mérgező élőlények között? Melyek a legerősebb mérgű állatok a világon, és biztos-e, hogy ezek egyben a legveszélyesebbek is? Hogyan ejti el akár a bivalyt is a komodói varánusz? A program során hazánk ritka mérgeskígyójával, a rákosi viperával is megismerkedünk.

 

9) Budapest vadvilága –ÚJ!

Meglepően sokféle vadonélő állatnak adnak otthont a nagyvárosok, így Budapest is. A fővárost otthonul választó fajok között jelentős számban vannak védettek is, olyanok, amelyek máshol nemzeti parkok rejtett zugaiban élnek. A foglalkozás során több ilyen állatfajjal is megismerkedünk, köztük a rejtőzködő életmódú ürgével is.

 

10) Természetvédelem az állatkertekben

Az eredeti élőhelyeiken veszélyeztetett, kihalófélben lévő állatfajok (pl. Mhorr-gazella, aranyhasú mangábe, orrszarvú, rákosi vipera, tarvarjú) összehangolt tenyésztését a modern állatkertek évtizedek óta sikerrel végzik. Megvizsgáljuk ennek hátterét és határait. Megbeszéljük, hogy mit tehetnek az állatkertek az természetes élőhelyek védelméért, és hogyan zajlik a sérült állatok mentése.

 

11) Szőr, toll, pikkely: az állatok kültakarója –ÚJ

Miért kopasz az elefánt, az orrszarvú és a víziló? Miért nincs szüksége napvédő kenőcsre a sivatagban sütkérező szakállas agámának, és miért nem sütkérezhet ugyanígy a szalamandra? Mi a különbség a kígyó és a hal pikkelye között? Miből van a rák páncélja, és miből a kéregutánzó sáskáé? Ismerjük meg az állatok kültakarójának különböző típusait!

 

MEGFIGYELÉS ÉS VIZSGÁLAT

A foglalkozások az állatkert külső helyszínein és oktatótereiben, kedvezőtlen időjárás esetén főleg fedett helyen zajlanak. Vetítést, megfigyelést, önálló feladatot egyaránt tartalmazhatnak, a diákok aktív részvételére építve.

Időtartama 60 - 90 perc között.

 

12) Etológiai megfigyelések: gorillák és orangutánok

Hogyan kommunikálnak az állatok, milyen jelzéseket használnak legközelebbi rokonaink, az emberszabású majmok? Megvizsgáljuk, van-e összefüggés a használt jelzésrendszer és az állatfajok szociális struktúrája között. Etológiai vizsgálat során azonosítjuk a viselkedés elemeit, és megnézzük, lehet-e evolúciós háttere ezek kialakulásának.

 

13) Klímaváltozás és a sarkvidékek

Hogyan alakul napjainkban a sarkvidéki táj a felmelegedés hatására? Milyen fortélyai vannak a túlélésnek? Megtörténhet-e, hogy a tápláléklánc összeomlik? Mit tehetünk mi a drámai változások megakadályozásáért? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben megismerkedünk a sarkvidékek jellegzetes élővilágával. Diavetítéssel, preparátumok elemzésével és élő állatok megfigyelésével kiegészített foglalkozás.

 

14) Varázshegy túra

Tudtad-e, hogy a Nagyszikla kérgének anyaga vaddisznószőrt is tartalmaz? Hogy ennek a több mint 100 éves műsziklának a belseje egyedülálló, élő bemutatót rejt, interaktív, játékos eszközökkel és kiállítási tárgyakkal? Időutazásra is van mód, mely a jégkorszakba vagy a vulkánokban gazdag miocén időszakba vezet. Látunk itt sokféle állatot is. Lesz állatetetés, etológiai bemutató vagy élő állat simogatása szakvezetővel.

 

Az oktatási foglalkozásokkal kapcsolatos belépési kedvezményeket és csoportvezetési díjakat itt tekintheti meg.