Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 2800 Ft Gyermek: 1900 Ft Diák: 2000 Ft

Nyitvatartás

H-CS: 9:00-18:00 P-V: 9:00-19:00

Időjárásközepesen felhős 32°C

Állatkerti foglalkozások iskolásoknak 9 – 10. évfolyam

A DARWIN LABOR GYAKORLATI BEMUTATÓI

 

A tantermi foglalkozások időtartama 45-60 perc.

 

1) Állati „szuperérzékek”

Hogyan és mit érzékelünk mi, emberek? Miért érzékelik az állatok ugyanazt a környezetet egészen másképpen?  Milyen különleges érzékszerveik vannak az állatoknak? Mi a szerepe az érzékszervek evolúciójában a környezeti tényezőknek? Hogy néz ki közelről az óriáskígyók gödörszerve? A foglalkozás végére már mi is másképp látjuk a világot.

 

2) Felelős állattartás, etika

A hobbi- és társállatok tartása komoly felelősséggel jár. Vajon tudatában vagyunk ennek, amikor állatot választunk magunknak vagy ajándékozunk másoknak? Mik a felelős állattartás szabályai és hogyan tartsuk jól hüllőinket, kisemlőseinket vagy épp madarainak? Miért kell ehhez ismernünk a faj eredeti viselkedési szokásait? Ennek járunk alaposan utána ezen a foglalkozáson.

 

3) Klímaváltozás és sarkvidékek

Hogyan alakul napjainkban a sarkvidéki táj a felmelegedés hatására? Milyen fortélyai vannak a túlélésnek? Megtörténhet-e, hogy a tápláléklánc összeomlik? Mit tehetünk mi a drámai változások megakadályozásáért? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben megismerkedünk a sarkvidékek jellegzetes élővilágával. A foglalkozás során csontokat, kőzeteket és zuzmókat is megnézünk.

 

4) A Biblia élővilága

Melyik az egyik leggyakrabban említett növény a Bibliában? Mi az ámbrafa, és hol említik a Bibliában? Melyik állat visel a hátán keresztet? Vetített előadás és szemléltetőanyagok segítségével megismerkedünk a Biblia szimbolikus élőlényeivel.

 

 

 

 

TEMATIKUS ÁLLATKERTI SÉTÁK

 

Az állatkerti séták időtartama 45-60 perc.

 

5) A szelektáló ember

A háziállatok és vadon élő őseik testfelépítésének összehasonlításával keressük a választ arra, hogy az emberrel töltött ezer évek, a tenyésztés, a mesterséges szelekció milyen vonásokat hagyott az állatokon. Hogyan kerülhetnek az ember szelektáló tevékenysége folytán előnybe a vadon „kétbalkezesei”, akiknek a természetben nem biztos, hogy sok esélye lett volna az életben maradásra. Az eredmény meghökkentő…

 

6) Kell-e a gúnárnak sportkocsi?

Az ivari kétalakúság és a fajfenntartó viselkedés összefüggései. Miért van, hogy a récéknél látványos a különbség a nemek között, míg a ludaknál semmi eltérés nincs? Miért könnyű megkülönböztetni az antilopbikát a tehéntől, míg a zebracsődört a kancától alig lehet? Miért van sörénye a hím oroszlánnak, és miért nincs a tigrisnek? Keressünk összefüggéseket az állatok ivari kétalakúsága és párválasztási szokásai, családmodellje között!

 

7) Természetvédelem az állatkertekben

Az Állatkert egyik legfontosabb küldetését beszéljük meg a foglalkozás alkalmával. Az eredeti élőhelyeiken veszélyeztetett, kipusztulófélben lévő állatfajok (pl. Mhorr gazella, aranyhasú mangábe, orrszarvú, rákosi vipera, tarvarjú) összehangolt tenyésztését a modern állatkertek évtizedek óta sikerrel végzik. Megvizsgáljuk ennek biológiai hátterét és határait. Vajon megmenthetőek-e ilyen formán a fajok?

 

8) Gerinctelen élőlények

A foglalkozás során megfigyeljük a törzsfejlődés során kialakult egyes gerinctelen állatcsoportok jellemző képviselőinek testfelépítését, életmódját. A testfelépítés, testalkat és az életmód kapcsolatát valamint a gerinctelen élőlények evolúciós újításait vizsgáljuk élő állatok segítségével. A diákok önálló megfigyelést végeznek, melynek során a természettudományos megismerés módszerét is elsajátítják.

 

9) Mozgás és szimmetria

A mozgás egyidős az élet megjelenésével. A mozgás eredményeképpen pedig kialakult a szimmetria, ami arányt, harmóniát jelent.  Ezen a foglalkozáson megismerkedünk a kétoldali vagy tükör szimmetriával a vízimadarak, tigrisek, lepkék példáján, ahol az egyirányú mozgás megjelenésével kialakult a jobb és baloldal. Megjelenik a kitüntetett irány is, a fej és farok.

 

10) Varázshegy túra

Tudtad-e, hogy a Nagyszikla kérgének anyaga vaddisznó szőrt tartalmaz? Hogy ennek a több, mint 100 éves műsziklának a belseje egyedülálló, élő bemutatót rejt, interaktív, játékos eszközökkel és kiállítási tárgyakkal. Időutazásra is van mód, mely a jégkorszakba vagy a vulkánokban gazdag miocén időszakba vezet. Látunk itt sokféle állatot is. Lesz állatetetés, etológiai bemutató vagy élő állat simogatása szakvezetővel.

 


 

11) Állati helyszínelés

A Varázshegy Darwin laborjában állati és növényi alkatrészek, tollak, bőrök, szőrök, csontok, levelek, termések és vázak megtapintásával, a belőlük kiolvasható sokféle információ alapján fedezzük fel az élővilág sokféleségét. Megismerkedünk a biodiverzitás fogalmával és megpróbáljuk kitalálni ennek minket is érintő előnyeit, jelentőségét.

 

 

 

MEGFIGYELÉS ÉS VIZSGÁLAT

 

A foglalkozás időtartama 45 perc.

 

12) Etológiai megfigyelés: gorillák és orangutánok

Hogyan kommunikálnak az állatok, milyen jelzéseket használnak legközelebbi rokonaink, az emberszabású majmok? Megvizsgáljuk van-e összefüggés a használt jelzésrendszer és az állatfajok szociális struktúrája között. Egy etológiai vizsgálat során azonosítjuk a viselkedés elemeit és megnézzük, lehet-e evolúciós háttere ezek kialakulásának.

Az oktatási foglalkozások árjegyzékét itt tekintheted meg.