Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 3000 Ft Gyermek: 2000 Ft Diák: 2000 Ft

Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00 Sz-V: 9:00-19:00

Időjárásközepesen felhős 18°C

Állatkerti foglalkozások iskolásoknak 5 – 6. évfolyam

A DARWIN LABOR GYAKORLATI BEMUTATÓI

A tantermi, élő állatos foglalkozások, időtartamuk 45 perc.

 

1.)  Férgek és ízeltlábúak vizsgálata, és szerepük az élet körforgásában

Mi a közös a földi gilisztában, a gyászbogár-lárvában és az óriás ezerlábúban? Hogyan védekezik a bütykös csótány? Talajlakó férgek, ízeltlábúak és puhatestűek testfelépítésének, életmódjának összehasonlító vizsgálata vetített előadás és tapintható állatok segítségével.

 

2) A Biblia élővilága

Melyik az egyik leggyakrabban említett növény a Bibliában? Hogy kerül a Szentföldre az oroszlán?  Milyen is a sáskajárás, és volt-e valaha lába a kígyónak? Mit jelképez a cédrus, és hogy néz ki az a híres fügefalevél?  Miért „borul vérbe” a júdásfa? Kultúra, hit és tudomány: kalandozás a Biblia élővilágában.

 

3) Állati „szuperérzékek” – ÚJ!

Hogyan és mit érzékelünk mi, emberek? Miért érzékelik az állatok ugyanazt a környezetet egészen másképpen?  Milyen különleges érzékszerveik vannak az állatoknak? A foglalkozás végére már mi is másképp látjuk a világot.

 

4) Felelős állattartás – ÚJ!

Élő állatok otthoni tartásának feltételei, gondozásuk, etetésük, elhelyezésük. Hogyan rendezzünk be egy terráriumot, állattartóhelyet? Állítsuk össze kedvenceink étrendjét, készítsünk búvóhelyet! Találjunk ki környezetgazdagító tevékenységeket kedvenceinknek! Találkozás élő állatokkal.

 

 

TEMATIKUS ÁLLATKERTI SÉTÁK

Az állatkerti séta útvonala külső kifutókat és belső állattartóhelyeket egyaránt érint. Kedvezőtlen időjárás esetén főleg fedett helyen zajlik a foglalkozás.

Időtartama 45-60 perc.

 

5) Madárismeret és madárvédelem

Milyen csoportokra oszthatók a madarak testfelépítésük alapján? Hogyan alkalmazkodott a csőr és a láb felépítése az élőhelyhez és a táplálékszerzéshez? Mi a szerepe a madaraknak a természet körforgásában? Hogyan gondoskodjunk kertünk madarairól, és mit kell tudnunk távoli tájakon élő rokonaik védelméről?

 

6) Haszonállatok egzotikus rokonai

Miben különbözik a kafferbivaly a vízibivalytól? Lehet-e a zebrából hátasló, és hol számít háziállatnak az elefánt? Miért nem háziasították a leopárdot, és hogyan vadászik kutyánk távoli rokona, az ázsiai vadkutya? A válaszokért felkeressük a háziállatok vadonélő rokonait az Állatkertben, és kiderítjük, mi a különbség a háziállat, a vadállat és a hobbiállat között.

 

7) Vizek és vízpartok gerincesei és természetvédelmi helyzetük

Miként alkalmazkodtak az egyes élőlénycsoportok a vízi életmódhoz? Mit kell tudni a Nagytó madarainak táplálékszerzési szokásairól? Vízben élő állatok közvetlen megfigyelése, rendszertani jellemzőik, testfelépítésük, szaporodásuk és az élőhelyükön jelentkező veszélyeztető tényezők megvitatása.

 

8) Hidegvérű társaság, a hüllők birodalma

Mit jelent az, hogy változó testhőmérséklet, mi ennek az előnye, és mi a hátránya? Melyek a sajátosságai a szarupikkelyes bőrnek, és mi az, hogy vedlés? Hogyan szaporodnak a hüllők, gondozzák-e a kicsinyeiket? Milyen különleges tulajdonságaik vannak? Ismerkedés kígyókkal, gyíkokkal, krokodilokkal és teknősökkel, némelyikkel testközelből is.

 

9) Természetvédelmi munka és fajmegőrzés az állatkertekben

Az állatkerteknek fontos küldetése az élőhelyükön veszélyeztetett állatfajok védelme. Mit tesznek az állatkertek a fajok megőrzéséért? Miért kerül olyan sok állatfaj a természetben veszélybe? Hogyan történik a sérült állatok befogadása? Mi történik a terepi védelmi programok keretében? A program során megismerkedünk az állatkertben lábadozó mentett állatokkal is.

 

10) Budapest vadvilága – ÚJ!

Meglepően sokféle vadonélő állatnak adnak otthont a nagyvárosok, így Budapest is. A fővárost otthonul választó fajok között jelentős számban vannak védettek is, olyanok, amelyek máshol nemzeti parkok rejtett zugaiban élnek. A foglalkozás során több ilyen állatfajjal is megismerkedünk, köztük a rejtőzködő életmódú ürgével is.

 

11) Egy kis állattan (mozgás, kommunikáció, érzékelés, testfelépítés) – ÚJ!

Mi szerint csoportosíthatjuk az állatokat? Élőhely, testalkat, táplálékszerzés vagy viselkedés szerint? Mely tulajdonságok teszik őket hasonlóvá vagy különbözővé? Állattani sétánk során megtudhatjuk, melyik állatcsoportnak melyek a fő jellemzői; és hogyan változik a testfelépítés az életmód függvényében.

 

 

ÉLMÉNYPROGRAMOK

A foglalkozások az állatkert külső helyszínein és oktatótereiben, kedvezőtlen időjárás esetén főleg fedett helyen zajlanak. Vetítést, megfigyelést, játékot, feladatot egyaránt tartalmazhatnak, a gyerekek aktív részvételére építve.

Időtartama 60-90 perc megszakítás nélkül, változatos, játékos formában.

 

12) Ismerkedés a megújuló energiákkal! – ÚJ!

Ismerkedés a megújuló energiákkal: Miért napoznak a teknősök? Hazánkban melyik megújuló energia áll leginkább rendelkezésre? Mi az a geotermikus energia? Mindez kiderül az Energia Játszótéren tartott foglalkozás alkalmával. A gyermekek az órán tanultakat feladatgyűjtemény segítségével az iskolában is átismételhetik.

 

13) Természetismereti felfedezések – ÚJ!

A Varázshegy Felfedezőtermében állati és növényi alkatrészek, tollak, bőrök, szőrök, csontok levelek, termések és vázak után nyomozunk egy kutatójáték keretében. A tárgyakat tematikus szekrények és nagyítóasztalok rejtik. A foglalkozás játékos módon fejleszti a szövegértési képességet is.

 

14) Játékosan a biológiai sokféleségről

Földünk élővilágát természeti katasztrófák és emberi károsító tényezők egyaránt veszélyeztetik. A körülöttünk élő állatfajok száma folyamatosan csökken. Tisztában vagyunk-e az élővilág gazdagságával és értékeivel, valamint azzal, hogy mit tehetünk a megőrzésük érdekében? Környezetpedagógiai játékok a globális problémákról.

 

15) Varázshegy túra

Egyedülálló élő bemutató, interaktív múzeumi eszközökkel és kiállítási tárgyakkal. Animációs film három dimenzióban, mely az őstenger, a dinoszauruszok vagy az édesvizek világába kalauzol. Kolóniában élő állatok és a parányok óriásai. Etológiai bemutató megtekintése és/vagy élő állat simogatása szakvezetővel.

 

Az oktatási foglalkozásokkal kapcsolatos belépési kedvezményeket és csoportvezetési díjakat itt tekintheti meg.