Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 2800 Ft Gyermek: 1900 Ft Diák: 2000 Ft

Nyitvatartás

H-CS: 9:00-18:00 P-V: 9:00-19:00

Időjárásközepesen felhős 32°C

Állatkerti foglalkozások iskolásoknak 5 – 6. évfolyam

A DARWIN LABOR GYAKORLATI BEMUTATÓI

 

A tantermi foglalkozások időtartama 45-60 perc.

 

1) A vizek parányai és vízvédelem

Élő állat: vízi parányok

A foglalkozás során, egyszerű kísérletek segítségével, megismerkedünk a vízzel kapcsolatos fizikai és kémiai alapfogalmakkal: halmazállapot változások, forrás, párolgás, oldódás, sűrűség. Mikroszkóppal megvizsgáljuk a vízben élő parányokat és megbeszéljük, hogyan veszélyezteti az élővilágot a vízszennyezés. A kísérleteket demonstrátor végzi.

 

2) Férgek és ízeltlábúak vizsgálata és szerepe az élet körforgásában

Élő állat: földigiliszta, ezerlábú, csótány, csiga

Mi a közös a földigilisztában, a gyászbogár lárvában és az óriás ezerlábúban? Hogyan védekezik a bütykös csótány? Talajlakó férgek, ízeltlábúak és puhatestű testfelépítésének, életmódjának összehasonlító vizsgálata vetített előadás és tapintható állatok segítségével.

 

3) A Biblia élővilága

Melyik az egyik leggyakrabban említett növény a Bibliában? Mi az ámbrafa, és hol említik a Bibliában? Melyik állat visel a hátán keresztet? Vetített előadás és szemléltetőanyagok segítségével megismerkedünk a Biblia szimbolikus élőlényeivel.

 

 

 

 

TEMATIKUS ÁLLATKERTI SÉTÁK

 

Az állatkerti séták időtartama 45-60 perc.

 

4) Madárismeret és madárvédelem

Milyen különféle csoportokba oszthatók a madárfajok testfelépítésük alapján? Hogyan alkalmazkodott a csőr és a láb felépítése az élőhelyhez és a táplálékszerzéshez? Mi a szerepe a madaraknak a természet körforgásában? Hogyan gondoskodjunk kertünk madarairól, és mit kell tudnunk távoli tájakon élő rokonaik védelméről?

 

5) Haszonállataink egzotikus rokonai

Megfigyeljük a takin, a cebu szigeti disznó, a zebra, az indiai lúd, testfelépítését, miközben megtanuljuk a következő alapfogalmakat: párosujjú, páratlanujjú patás, kérődzés, szarv és agancs felépítése, növényevő, mindenevő, ragadozó fogazat, lemezes csőr, úszóhártyás láb. Megbeszéljük, miért hatékony vadászok az ázsiai vadkutyák.

 

6) A hazai erdők növényvilága és természetvédelmi kérdései

Az Állatkert botanikus kertjében járva meghatározzuk és összehasonlítjuk a hazai erdőalkotó fafajokat (bükk, tölgy, gyertyán, kőris, fenyő). Megvizsgáljuk a cserjeszint képviselőit, a mogyorót, a kökényt, a somot és a páfrányféléket. Beszélgetünk a nyitva- és zárvatermők közötti különbségekről, az erdő szintezettségéről, és a hazai erdők természetvédelmi helyzetéről.

 

7) Vizek és vízpartok gerincesei és természetvédelmi helyzetük

Hogyan épül fel egy vízparti életközösség? Miként alkalmazkodtak az egyes élőlény csoportok a vízi életmódhoz? Mit kell tudni a hazai vizekben élő halfajok életmódjáról, a Nagy-tó madarainak táplálékszerzési szokásairól? Vízben élő állatok közvetlen megfigyelése, rendszertani jellemzőik, testfelépítésük, szaporodásuk és az élőhelyükön jelentkező veszélyeztető tényezők megvitatása.

 

8) Hidegvérű társaság

Mit jelent az, hogy változó testhőmérséklet, mi ennek az előnye, és mi a hátránya? Melyek a sajátosságai a szarupikkelyes bőrnek, és mi az, hogy vedlés? Hogyan szaporodnak a hüllők, gondozzák-e a kicsinyeiket? Milyen különleges tulajdonságaik vannak? Ismerkedés kígyókkal, gyíkokkal, krokodilokkal és teknősökkel, némelyikkel testközelből is.

 

9) Felelős állattartás és fajmegőrzés

Az állatkerteknek fontos küldetése az élőhelyükön veszélyeztetett állatfajok védelme. Mit tesznek az állatkertek a fajok megőrzéséért? Hogyan történik a sérült állatok befogadása? Mi történik a terepi védelmi programok során? Milyen szabályok léteznek az állatkerti állatok helyes tartására?

 

 

 

 

KOMPLEX FOGLALKOZÁS ÉS ÉLMÉNYPROGRAMOK

 

Az foglalkozások időtartama 90 perc.

 

10) Állati fizika

Mit jelent a fizika és a fizikum kifejezés? Hogyan kapcsolhatók a fizika egyes területei az állatok felépítéséhez és működéséhez? Hogyan mozognak vagy látnak az állatok? Ultrahang vagy infrahang? Hőérzékelő gödrök, test-hőkép és testenergia detektor. A komplex foglalkozás során vetített előadással és élő állattal várjuk a résztvevőket.

 

11) Játék a biológiai sokféleséggel

Földünk létét természeti katasztrófák és emberi károsító tényezők veszélyeztetik. A körülöttünk élő állatfajok száma folyamatosan csökken. Tisztában vagyunk-e az élővilág gazdagságával és értékeivel, valamint azzal, mit tehetünk a megőrzésük érdekében? Egyszerű környezetpedagógiai játékok segítségével megérthetjük a globális problémákat és a biodiverzitás fogalmát.

 

12) Varázshegy túra

Egyedülálló élő bemutató interaktív múzeumi eszközökkel és kiállítási tárgyakkal. Animációs film három dimenzióban, mely az őstenger, a dinoszauruszok vagy az édesvizek világába kalauzol. Kolóniában élő állatok és a parányok óriásai a Varázshegyben. Állatetetés, etológiai bemutató megtekintése vagy élő állat simogatás szakvezetővel.

 

 

 

 

LABORGYAKORLAT

 

A laborfoglalkozás időtartama 60 perc, létszám: 16-20 fő.

 

13) Állati és növényi eredetű anyagok vizsgálata

Miből épülnek fel a minket körülvevő élő anyagok? Mire jó a gyümölcsös arcpakolás? Olajban vagy vízben oldódik jobban a pirospaprika? Miért lesz kék a jódoldat, ha burgonyára csöpögtetjük? A tanulói kísérletek során fény derül arra is, mi a közös egy mészkődarabban és egy csigaházban és valójában mi a szépia. A résztvevők megismerik a kísérletezés szabályait, az anyagok használatát és a balesetvédelmi tudnivalókat is.

 

Az oktatási foglalkozások árjegyzékét itt tekintheted meg.