Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 2800 Ft Gyermek: 1900 Ft Diák: 2000 Ft

Nyitvatartás

H-CS: 9:00-18:00 P-V: 9:00-19:00

Időjárásközepesen felhős 32°C

Állatkerti foglalkozások óvodásoknak

A DARWIN LABOR GYAKORLATI BEMUTATÓI

A tantermi, élő állatos foglalkozások időtartama 45 perc.

1) Érzékszervek és érzékelés
Élő állat: kígyó vagy denevér
Játsszuk azt, hogy érzékelünk! Miért szőrös a légy lába? Hogyan látnak a méhek? Jobban szagolnak-e nálunk a kutyák? Hányféle hallás létezik? Mire jó a bajusz? Vetített előadás, érzékelős játékok, és élő találkozás az érzékelés bajnokával.

2) Élősarok
Élő állat: patkány, csótány
Élő állatok otthoni tartásának feltételei, gondozása, etetése, elhelyezése. Hogyan rendezzünk be egy terráriumot? Ismerjük meg házunk vendégeit, a csótányokat, hangyákat és pókokat! Önműködő hangyaboly, patkánylabirintus és csótánysimogató a Varázshegyben.

3) Természetismereti vizsgálódások
Élő állat: csiga, ezerlábú
A Varázshegy Darwin laborjában állati alkatrészeket; csontokat, tollakat, szőröket, bőröket, vázakat veszünk kézbe. Beszélgetünk arról, hogyan alkalmazkodott az állatok testfelépítése az életmódjukhoz. Testközelből vizsgáljuk az achátcsiga és az óriás ezerlábú felépítését.

TEMATIKUS ÁLLATKERTI SÉTÁK

Az állatkerti séta időtartama 45 perc.

4) Évszakok az Állatkertben
Hogyan készülnek az állatok az őszre? Milyen képet mutat az őszi erdő és a városi park? Mikor érdemes termést gyűjteni? Ehető bogyók, fűszer- és gyógynövények a természetben. Hogyan gondoskodjunk a madarakról télen? Melyek a tavasz első virágai? Fiókák, kölykök, porontyok a tavaszi állatkertben. Ősszel, télen és tavasszal is várunk egy kellemes, felfedező sétára.

5) Séta a vízparton
Körbesétáljuk a Nagy-tavat, megfigyeljük a télen-nyáron változatos madárvilágot. Csónakforma, gázlóláb, zacskós csőr és átnedvesedő tollazat; kitaláljuk, hogy melyik madárfaj rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal. Felderítjük a récék, gödények, gémek, kárókatonák fészkelőhelyét, és eljátsszuk táplálékszerzési szokásaikat.

6) Afrikai szafari
Merre van Afrika? Hogyan utazzunk oda képzeletben? Bepillantás egy távoli élőhelyre, ahol bivalyok, zebrák, antilopok élnek. Hogyan néz ki és viselkedik egy víziló? Ki az úr a zsiráfcsapatban? Mennyit esznek egy nap az elefántok? Nagytestű állatok megfigyelése, és az életmódjukkal kapcsolatos szerepjátékok.

7) Állatkerti ki kicsoda
Földünkön rengeteg féle állat él. Mi alapján tudják megkülönböztetni őket egymástól a tudósok? Hosszú, rövid, úszóhártyás, patás vagy karmos láb. Síkos, pikkelyes, tollas, páncélos bőr. Szárnyak, csápok, szarvak, agyarak és egyéb testrészek. Kiderítjük, miről lehet felismerni az egyes állatcsoportokat.

8) Majomkodó
A majmok felismerése, élettere, tartása, táplálkozási szokásai, viselkedése, csapatszerkezete, mind megfigyelhető a séta során. Melyik állat a katta? Hogyan etetik a mangabékat? Mi az a majompogácsa? Miben hasonlítanak a főemlősök hozzánk? Nézzük meg és játsszuk el! Milyen a gorillák családi élete? Hogyan mutatják ki az érzelmeiket? Milyen veszélyek leselkednek rájuk a természetben?

9) Alkalmazkodás
Mit jelent az alkalmazkodás? Miért úsznak ügyesen a fókák? Hogyan rejtenek el a foltok és a csíkok? Miből van a pingvinek „hőkabátja"? Miért eredményesebb csapatban vadászni? Keressünk élő példákat az Állatkertben, a hideghez, a táplálékszerzéshez, az élőhelyhez és más állatfajokhoz való alkalmazkodásra!

10) Különleges állatok
Vannak olyan állatok, melyek kinézetre eltérnek a megszokottól, vagy rejtett képességgel, adottsággal rendelkeznek. Erszényesek, vendégízületesek, színpompás vagy röpképtelen madarak, furcsa gyíkok, és éjszakai állatok egzotikus tájakról; az Állatkert ausztrál és dél-amerikai bemutatóiban.

ÉLMÉNYPROGRAMOK

A foglalkozások időtartama 90 perc megszakítás nélkül, de játékos formában.

11) Mozgásfejlesztés állati módra
Lassú, mint a lajhár – tényleg igaz az állítás? Helyváltoztatás vagy helyzetváltoztatás? Finommozgás, nagymozgás vagy belső mozgás? Kúszás, mászás, ugrás, járás, repülés – melyiket hogyan használja az állat, sikeres fennmaradása érdekében? Figyeljük meg, majd játsszuk el!

12) Játékos környezetvédelem
Földünk létét természeti katasztrófák és emberi károsító tényezők veszélyeztetik. A körülöttünk élő állatfajok száma folyamatosan csökken. Tisztában vagyunk-e az élővilág gazdagságával és értékeivel, valamint azzal, mit tehetünk a megőrzésük érdekében? Egyszerű környezetpedagógiai játékok segítségével az óvodás korú gyermek is megértheti a globális problémákat.

13) Varázshegy túra
Egyedülálló élő bemutató interaktív múzeumi eszközökkel és kiállítási tárgyakkal. Animációs film három dimenzióban, mely az őstenger, a dinoszauruszok vagy az édesvizek világába kalauzol. Kolóniában élő állatok és a parányok óriásai. Állatetetés, etológiai bemutató megtekintése vagy élő állat simogatás szakvezetővel.

 

 

Az oktatási foglalkozások árjegyzékét itt tekintheted meg.