Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Átköltöztek a zebuk is 2014. július 3.

A Holnemvolt Park április végi megnyitására az Állatkertben látható valamennyi háziállat átköltözött az új területre. Az egyedüli kivételt a törpezebuk képezték, mert ezek az állatok továbbra is a Mérgesház melletti régi karámjukban maradtak. Mostanra viszont a zebuk új otthona is elkészült a Holnemvolt Parkban, így a közönség most már ott láthatja őket.

Állatkertünkben mindig fontosnak tartottuk a háziállatok bemutatását. Ezért aztán a kert történetének szinte minden időszakában bemutattuk legalább néhány képviselőjüket. Az elmúlt években elsősorban a Parasztudvar és az állatsimogató térségében lehetett ezekkel az állatokkal találkozni, bár némelyiküknek más helyen épült kifutó. A Holnemvolt Park megnyitásával kapcsolatban kidolgozott terv szerint viszont az összes háziállat átköltözött az új területre. Ez alól egyedül a törpezebuk voltak kivételek, mivel ők a nyitás után továbbra is régi helyükön, a Mérgesház melletti, 2009-ben kialakított kifutójukban laktak. A közelmúltban viszont a zebuk átköltöztetésére is sor került, így aki látni szeretné ezeket az állatokat, most már a Holnemvolt Parkban találja meg őket.

A törpezebuk a jól ismert szarvasmarha közeli rokonai, és hozzá hasonlóan szintén háziállatok. Amíg azonban a „normál" marhák őse a már kihalt őstulok eurázsiai alfaja volt, a zebukat az őstulok dél-ázsiai alfajától (Bos primigenius namadicus) eredeztetik, annak háziasítása nyomán alakult ki. A zebuk háziasításának központja az Indus folyó völgye volt, amit a 4400 évvel ezelőtt virágzott harappa kultúra idejéből fennmaradt, zebut ábrázoló pecsétnyomók is igazolnak. Napjainkban egyébként nemcsak Ázsiában, hanem Afrika számos területén, illetve Madagaszkár szigetén is tenyésztik. Törpe változatait gyakran kedvtelésből is tartják. A zebu sajátossága, hogy a martájékon zsírszövettel teli púpot visel. Az újszülötteknél azonban ez – a tevékhez hasonlóan – még igen fejletlen, hiszen a nagy zsírpúp nagyon megnehezítené az ellést.

A Holnemvolt Parkban jelenleg négy törpezebut mutatunk be a nagyközönségnek. Zebina, az anyaállat 2009 és 2013 között minden évben világra hozott egy borjút. Közülük a két legfiatalabb jelenleg is Budapesten lakik. A negyedik állat egy a tavalyi évben érkezett új tenyészbika, akinek közbenjárásával reményeink szerint a jövőben újabb borjak is születnek majd.