Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Nemzetközi szakmai eszmecsere a jövő állatkertjeiről 2016. szeptember 5.

Állatkertünk 150. születésnapja alkalmából nemcsak ünneplésre és közönségprogramokra került sor, hanem egy szakmai eszmecserére is, amelynek során Európa vezető állatkerti szakemberei is méltatták intézményünk fejlesztési terveit.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben hagyomány, hogy a jeles évfordulókhoz általában komoly szakmai programok is tartoznak. Így volt ez most, 2016 augusztusában, az intézmény megnyitásának 150. évfordulója alkalmából is. A jubileumhoz kapcsolódóan ugyanis egy olyan konferenciát szerveztünk, amely az állatkertek jövőbeli fejlődési irányaival, perspektíváival foglalkozott, előretekintve egészen 2050-ig. A szakmai eszmecserén Európa számos jeles állatkerti szakembere vett részt, mintegy harminc fő a kontinens tizenhárom oroszágából. Többek között Srboljub Aleksić (Belgrád, Szerbia), Cesare Avesani Zaborra (Verona, Olaszország), Paolo Cavicchio (Pistoia, Olaszország), Shai Doron (Jeruzsálem, Izrael), Zdenka Barbara Ban Fischinger (Ljubljana, Szlovénia), Horaţiu Gorea (Marosvásárhely, Románia), Stephan Hering-Hagenbeck (Hamburg, Németország), Thomas Kauffels (Kronberg, Németország), Erich Kočner (Kassa, Szlovákia), Kopacz András (Marosvásárhely, Románia), Davorka Maljković (Zágráb, Horvátország), Manfred Niekisch (Majna-Frankfurt, Németország), Lisette de Ruigh (Emmen, Hollandia), Alex Rübel (Zürich, Svájc), Dagmar Schratter (Bécs, Ausztria), Harald Schwammer (Bécs, Ausztria), Anthony Sheridan (Egyesült Királyság), Damir Skok (Zágráb, Horvátország), Vlagyimir Szpitszin (Moszkva, Oroszország), valamint Gloria Svampa (Olasz Állatkertek Szövetsége, Olaszország) is részt vett a konferencián.

A szakmai program keretében természetesen bemutattuk a Fővárosi Állat- és Növénykert fejlesztési elképzeléseit is, különös tekintettel a Meseparkra, illetve a Pannon Parkra, amelyek nagyrészt az egykori Vidámparktól megörökölt területen fogunk megvalósítani. A résztvevők igen nagyra értékelték az Állatkert fejlesztési törekvéseit, magukról az elképzelésekről pedig igen elismerően nyilatkoztak, s nagy várakozásokkal tekintenek a leendő Meseparkra, illetve a Pannon Parkra is. Általános vélemény volt az is, hogy a terület adottságait és egyéb körülményeket figyelembe véve ezek a fejlesztések nagyszerű választ adnak azokra a kihívásokra, amelyekkel az európai állatkerteknek az elkövetkező évtizedekben szembe kell nézniük, s amelyekről igen alaposan értekeztek is a szóban forgó konferencia résztvevői.