Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 3000 Ft Gyermek: 2000 Ft Diák: 2000 Ft

Nyitvatartás

H-CS: 9:00-18:00 P-V: 9:00-19:00

Időjárásközepesen felhős 21°C

Madárkórház

A Fővárosi Állat- és Növénykert évtizedek óta foglalkozik állatmentő, madármentő tevékenységnek. Ez a tevékenység azokra a Magyarországon őshonos, vadon élő és természetvédelmi oltalom alatt álló állatfajhoz tartozó egyedekre terjed ki, amelyek valamilyen ok miatt emberi segítségre szorulnak. Ide tartoznak a törött szárnyú gólyák, a mérgezett sasok, az elárvult mókuskölykök és a sebesült sünök is. A hozzánk bekerült állatokat, ha legyengültek, felerősítjük, ha betegek, meggyógyítjuk, ha pedig elárvultak, akkor felneveljük őket.

Az állatmentéssel foglalkozó munkatársaink évente csaknem kétezer ilyen segítségre szoruló állatról gondoskodnak, s ha arra alkalmassá válik az állapotuk, vissza is juttatják őket természetes élőhelyükre, a szabad természetbe.

Az Állatkert persze nagyon sok mindennel foglalkozik, s e tevékenységeken belül maga a természetvédelmi terület is nagyon szerteágazó. Ezért, a sok érdekesség mellett nagyon nehéz felhívni a figyelmet arra, hogy az intézmény ilyen mentő tevékenységgel is foglalkozik. Éppen ezért határoztuk el, hogy az egyébként is felújítandó és bővítendő madárkórházat, ahol a mentett állatokról gondoskodunk, a Holnemvolt Várral összekapcsolva alakítjuk ki. Egyrészt van is olyan magyar állatmese, éspedig Dr. Bubó meséje, amelyhez az állatmentő tevékenységet kapcsolhatjuk (persze a mi orvosaink nem akarnak lábsót adni a kígyónak, vagy fogsort a madaraknak), másrészt fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek már egészen fiatalon jó példát lássanak arra, hogy hogyan viszonyulhat az ember itt Magyarországon a bennünket körülvevő élővilághoz.

A Madárkórház kialakítása olyan lesz, hogy a Holnemvolt Várat felkereső közönség az itt folyó mentőmunka minél több részét a saját szemével is megfigyelhesse.

Az Állatkert állatmentő tevékenységéről, illetve az intézményünk által életre hívott Magyar Madármentők Alapítványról további érdekességeket ide kattintva olvashat.