Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 3000 Ft Gyermek: 2000 Ft Diák: 2000 Ft

Nyitvatartás

H-P: 9:00-16:00 Sz-V: 9:00-16:00

nincs időjárási adat

Milyen lesz a Pannon Park?

A Pannon Park madártávlatból (látványterv)Aki egy kicsit nyitott szemmel jár az Állatkertben, az tapasztalhatja, hogy az egyes nagyobb bemutatási egységekben az állatok nem csak úgy ötletszerűen vannak elhelyezve. Bemutatásukkal mindig valamilyen történetet mesélünk el. Az ausztrál zónában a déli kontinens élővilágának bemutatása mellett elmeséljük, hogy milyen fejlődéstörténeti, illetve természetföldrajzi okokra vezethető vissza a „kenguruk földjének” egyedülálló élővilága. A Varázshegyben szintén egy történetet mesélünk el a különféle állatok bemutatásával. Mégpedig azt, hogy miként alakult ki az élővilág ma ismert sokszínűsége, s hogy miként alakult az ember és az állatvilág kapcsolatának több tízezer éves históriája.

Az elefántok kifutója a Pannon Parkban (látványterv)A Pannon Park állatbemutatóinak is lesz egy ilyen egységes történet, itt ugyanis a Kárpát-medence ősi élővilágát szeretnénk feleleveníteni. Természetesen nem a földtörténet nagyon távoli múltjára, mondjuk a dinoszauruszokra kell gondolni, hanem a földtörténeti időskálán egy viszonylag közelebbi, de azért az emberiség történetének, vagy akár az egyes emberi életnek az időbeli dimenziójához képest még mindig elképesztően régi, ősi időszakra. A miocén korról van szó, amely 23 millió évvel ezelőtt kezdődött és 5 millió évvel ezelőtt tartott. Ennek a kornak is leginkább a középső szakaszát, a 10-12 millió évvel ezelőtti időket célozzuk meg.

A biodóm belső terének részlete (látványterv)Ebben az időben a Kárpát-medence természetföldrajza, éghajlata és élővilága is egészen más volt, mint manapság. A terület egy részét tenger borította, s abban mindenféle izgalmas tengeri állatok élték mindennapjaikat. A szárazföldi területeken pedig – a mainál sokkal melegebb klímával is összefüggésben – ősi elefántfélék, orrszarvúak, vízilovak, emberszabású majmok és más olyan állatok éltek, amelyeknek mai rokonai mind távoli tájakon fordulnak elő. A Pannon Parkban ezt az ősi állatvilágot szeretnénk a lehetőségekhez mérten feleleveníteni.

Azok az élőlények, amelyek a miocénben a Kárpát-medencében éltek, a földtörténet során természetesen már mind kihaltak, a Jurassic Park dinoszauruszaihoz hasonló módon történő feltámasztásukra pedig inkább csak a tudományos-fantasztikus irodalom és film világában lehetséges. E múltbeli jószágok jelentős részének azonban mind a mai napig léteznek nagyon hasonló rokonai. Ezek a fajok azonban rendszerint trópusi, szubtrópusi területeken élnek. Holnemvolt Park ezeket az élőlényeket vonultatja majd fel egyetlen összefüggő, komplex bemutatóhelyen, s segítségükkel igyekszik bemutatni, hogy milyen volt a Kárpát-medence élővilága ebben a réges-régi múltban.

A biodómba tervezett Pannon-tenger akvárium részlete (látványterv)A bemutató komplexum központi létesítménye egy úgynevezett biodóm lesz. Magyarán a biodóm nem azonos a Pannon Parkkal, hanem csak egy része annak. Hiszen a Pannon Park egésze mintegy 5 hektárnyi területen valósul meg, tágas szabadtéri kifutókkal. Ezek azonban nem több kisebb istállóhoz vagy pavilonszerű állatházhoz, hanem egyetlen nagyobb fedett térhez, az 1,7 hektár alapterületen kialakításra kerülő biodómhoz fognak kapcsolódni. A biodóm maga voltaképpen egy építménytípus, amelyből a világ több pontján is épült már néhány, részben állatkertek részeként, részben önálló bemutatóhelyként, esetleg ökológiai kísérlet ugyancsak nyilvános helyszíneként. Az angliai Cornwall-ban létrehozott Eden Project építménye, vagy a montreáli biodóm is ilyen típusú építménynek számít. A biodóm persze minden más építménytől eltér, hiszen egy óriási fedett parkról van szó, amelynek a tetejét fényáteresztő, de a fényt szabályozható mértékben áteresztő, úgynevezett reaktív héj fogja borítani. Az alatta lévő teret mintegy 1,7 hektárosra tervezzük, vagyis sokkal nagyobb lesz, mint például a jelenlegi Pálmaház. Magassága azonban nem sokkal nagyobb, a legmagasabb pontján is csak 36 méteres lesz (ez akkora, mint a jelenlegi 34 méteres Nagyszikla a tetején található villámhárítóval együtt), átlagos magassága pedig mindegy 17 méternek adódik.

A biodóm oldalára felfutó zöldterület (látványterv)]A biodóm belsejében egyrészt igen sokféle állatbemutató tér lesz, nagyobb, egységes terekké összeszervezve. Az állatokat a fedett parkban kanyargó ösvényeken sétálva lehet majd megtekinteni, de lesz mód ennél kalandosabb nézelődésre is. A hatalmas térben ugyanis lesz egy kanyargó folyócska is, s ezen csónakázva is fel lehet majd fedezni a biodóm élővilágát. Ugyancsak a biodóm részeként kerül majd kialakításra egy korszerű tengeri akvárium, ahol szintén olyan fajokat mutatunk majd be, melyek segítségével a Kárpát-medence jelentős részében egykor hullámzó Pannon-tenger élővilágát tudjuk felidézni.

A Pannon Park tágas szabadtéri kifutóiban kapnak új külső férőhelyet az elefántok, illetve néhány további érdekes állatfaj, s ugyanitt újra alkalmunk lesz a csimpánzok, vagy helyettük esetleg bonobók, azaz törpecsimpánzok bemutatására. A szabadkifutókban lakó állatok belső férőhelyei a biodóm belsejében lesznek, így szép időben a kifutókban, kedvezőtlen időjárás esetén pedig a biodóm fedett parkjában láthatja majd őket a nagyközönség.

 

A Pannon Park fejlesztési programjáról további érdekességeket is megtudhat az Állatkert Fejlesztési Csoportjának beszámolójából.