Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Állatkertünk a jegesmedve tenyészprogramban 2017. március 17.

Az új jegesmedvék érkezése a faj természetvédelmi célú állatkerti tenyészprogramjába illeszkedik. Kisegítjük a programot a tenyészállat-gazdálkodás terén, a budapesti közönség pedig néhány évnyi szünet után újra láthatja ezt az érdekes állatfajt.

A Fővárosi Állat- és Növénykert a múltban komoly eredményeket ért el a jegesmedvék tartásában és szaporításában. Intézményünkben már az 1930-as években – vagyis világviszonylatban is az elsők között – sikerült a faj eredményes szaporítása, az azóta eltelt idők során pedig 39 jegesbocs született Budapesten. Jóllehet a múltban előfordult, hogy átmenetileg nem voltak jegesmedvéink, a háború utáni időszakban 1950-től 2013-ig folyamatosan foglalkoztunk ezzel az állatfajjal.

A közelmúltban viszont néhány évig nélkülöznie kellett a jegesmedvéket a budapesti közönségnek. Ennek oka egyrészt az volt, hogy a régi állományunk kiöregedett, új jegesmedvék beszerzése helyett pedig átmenetileg barnamedvéket tartottunk a jegesmedvék korábbi helyén. Ehhez persze tudni kell, hogy néhány év múlva a kifutó jelentős rekonstrukciónak néz elébe, így nem volt még érdemes belefogni egy fiatal tenyészállatokból álló új jegesmedve állomány kialakításába.

Most sem ez történik, hiszen az új budapesti jegesmedvék fiatal hímek, két testvér, hogy egészen pontosak legyünk. Elhelyezésükkel az európai tenyészprogramot segítjük ki, amelynek nemcsak tenyészpárokról kell gondoskodnia, hanem a mindenkori tenyészállat-gazdálkodásról is. Ennek része az apaállat-utánpótlás is.

A mi új, fiatal jegesmedvéink egy olyan, a tenyészprogramban ugyancsak részt vevő állatkertben születtek, ahol életkoruk miatt már nem lehetett gondoskodni további elhelyezésükről, tenyészállatnak azonban még fiatalok, tehát végleges pár mellé sem kerülhetnek még. A fajmegmentő tenyészprogramnak így az apaállat-gazdálkodásban szüksége volt egy olyan állatkertre, ahol néhány évre fogadni tudják a két fiatal hím állatot. Erre szívesen vállalkozunk, azért is, hogy a tenyészprogramot, illetve a küldő állatkertet kisegítsük, és persze azért is, mert látogatóink közül sokan hiányolták ezeket a sarkvidéki állatokat.

Így tehát a jegesmedvék kifutójában az elmúlt években átmenetileg elhelyezett barnamedvék egy másik állatkertbe kerültek, s a kifutó ásóhelyein végzett talajcsere után minden készen is állt a jegesmedvék fogadásához.

Állatkertünk jegesmedve-férőhelyéről érdemes tudni, hogy az eredeti, 1912-ben épült sarkvidéki panoráma kifutóit és belső tereit, amelyek nem voltak kellően tágasak (bár ezzel együtt már eredeti állapotukban is kiváló tenyésztési eredményeket tettek lehetővé), 2006-ban jelentősen korszerűsítettük. A jegesmedvék férőhelyének nagysága akkor a korábbi háromszorosára nőtt, s az eredeti „mártózó” helyett egy 350 millió literes új medencét is kaptak. Középtávú terveink között az szerepel, hogy ezt a férőhelyet a jövőben továbbfejlesztjük, ugyanis az oroszlánfókák a Pannon Parkban kapnának új helyet, s az így felszabaduló területtel még tovább bővíthetjük a jegesmedvék kifutóját. Várhatóan épp akkor jutunk majd idáig a fejlesztésekben, amikor a mostani új jegesmedvék elérik a tenyészérett kort, továbbutaznak a tenyészprogram más állatkertjeibe, ahol már jövendőbelijük fogja várni őket. Ezután teljesen újjávarázsoljuk a budapesti jegesmedve-komplexumot is, utána pedig már mi is egy tenyészpár, esetleg egy hímből és két nőstényből álló trió tartására fogunk vállalkozni, ugyancsak a tenyészprogram keretein belül.