Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Állatorvosi konferencia 2017. március 30.

Múlt héten került sor Állatkertünkben a Magyar Vad- és Állatkerti Állatorvosok Társaságának éves konferenciájára. A csütörtöktől szombatig tartó szakmai eszmecsere fő témái a zoonózisok, a fertőző betegségek és az úgynevezett „one helath” elv voltak.

Március 23-tól 25-ig Állatkertünk vadállatokkal, illetve állatkerti állatokkal foglalkozó állatorvosok szakmai eszmecseréjének helyszíne volt. Intézményünk volt ugyanis a házigazdája a Magyar Vad- és Állatkerti Állatorvosok Társasága (MVÁÁT) éves konferenciájának.

A nagy múlt rendezvényt először éppen tizenöt esztendeje, 2002-ben rendezték meg, az esemény helyszíne akkor Szeged volt. Azóta viszont az összes többi évben a Fővárosi Állat- és Növénykert biztosított helyet a konferencia megtartására.

Már a kezdeti időszakban kialakult, hogy a konferenciák szakmai programját évről évre egy-egy kiemelt téma köré szervezik. A 2003-ban az állatorvoslás és a természetvédelem kapcsolata volt a kiemelt téma, 2004-ben a zoonózisok a vadállatorvoslásban, 2005-ben a vadállatok szaporodásbiológiája és az állatkerti tenyészprogramok, 2006-ban az állatkerti és kedvtelésből tartott állatok altatása és sebészete, 2007-ben a diagnosztika a vadállatorvoslásban, 2008-ban az egzotikus és állatkerti emlősállatok betegségei, 2009-ben: a hüllők és alacsonyabbrendű állatok gyógyászata, 2010-ben az állatkerti és vadmadarak orvoslása és egészségvédelme, 2011-ben a természetvédelmi állatorvoslás, 2012-ben az állatkerti és egzotikus állatok emésztőszervi megbetegedései, 2013-ban az állatkerti és vadállatok légzőszervi és keringési megbetegedései, 2014-ben a bőr, az idegrendszer, az endokrin rendszer, illetve a mozgásszervek megbetegedései, 2015-ben az egzotikus és vadállatok szaporodásbiológiája, 2016-ban pedig az altatás, anesztézia és pszichotikus betegségek adták a konferencia kiemelt témakörét.

Az idei, 2017-es esztendőben a konferencia központi témakörei az egy évtized során összegyűlt új ismeretek figyelembe vételével ismét a zoonózisok illetve, a fertőző betegségek voltak, továbbá egy új és érdekes témakör, a „one health elv” vad- és állatkerti állatokban.

A szerdán workshop foglalkozásokkal kezdődő, csütörtökön és pénteken előadásokkal folytatódó, szombaton pedig a konferenciához kapcsolódó kirándulással záruló szakmai eszmecserén több mint huszonöt előadás hangzott el a fent említett témakörökben. Az előadók között nemcsak hazai szakemberek akadtak, hanem több külföldi (portugál, francia, izraeli) kolléga is.

A konferencia szervezői az eseményen felidézték a nemrég elhunyt dr. Mezősi László klinikus szakállatorvos emlékét is. Mezősi doktor a MVÁÁT alapító elnöke volt, és másfél évtizeden keresztül dolgozott a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosaként, illetve főállatorvosaként.