Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Az Állatkert a Nat Geo Wild műsorában 2017. november 10.

Mit csinált Joel Sartore, a National Geographic fotósa Állatkertünkben? Kiderül a Photo Ark dokumentumfilm-sorozat harmadik epizódjából, amelyet szombaton 18 órai kezdettel mutat be Nat Geo Wild.

Száznál is több fajról készített fotókat Állatkertünkben Joel Sartore, a National Geographic neves fotográfusa, a világ fenyegetett állatfajait dokumentáló PhotoArk, azaz „Fotóbárka” elnevezésű kezdeményezés részeként. Magáról a fotózásról annak idején hírt is adtunk, most pedig a televízióban, éspedig Nat Geo Wild csatornán futó Photo Ark dokumentumfilm-sorozat harmadik epizódjában is látható lesz, hogyan segítette Állatkertünk a munkát. A szóban forgó epizódot november 11-én, szombaton, 18 órai kezdettel láthatják az érdeklődők.

Az élővilág egyik legfőbb jellemzője a sokféleség. Ez persze régebben is nyilvánvaló volt, mégis, a biológiai sokféleség, a biodiverzitás fogalma szélesebb körben csak az 1980-as években vált a közbeszéd tárgyává, noha a sokféleség gondolata egyes kutatókat már az 1960-as években foglalkoztatott. Állatkertünk egykori igazgatója, Lendl Adolf azonban korát messze megelőzve már 1909-ben ezt a sokféleséget kívánta bemutatni a nagyközönségnek. Ennek a koncepciónak köszönhető, hogy Állatkertünk gyűjteménye hagyományosan gazdag, változatos, és nem csak egy-két kitűntetett állatcsoport (emlősök, madarak, hüllők) képviselőivel foglalkozunk, hanem – az állatkertek jelentős részével ellentétben – fontosnak tartjuk a kétéltűek, halak és különféle gerinctelenek bemutatását is.

Éppen ezért, a Lendl Adolftól öröklött alapelvek miatt tartjuk fontosnak Joel Sartore kezdeményezését. Hiszen amíg Állatkertünk eleven állatok bemutatásával kívánja érzékeltetni az élővilág sokféleségét, a Photo Ark ugyanezt teszi fényképek formájában.

Ráadásul Állatkertünk gyűjteményének változatos összetétele miatt – amely e tekintetben nemcsak Magyarországon egyedülálló, hanem nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek mondható – igen sok olyan állatfaj akad, amelyet a Photo Ark számára leginkább a mi Állatkertünkben lehetett lencsevégre kapni.

A felvételek nagy része a különböző állatok elkülönítő férőhelyein készült. Vagyis nem a kifutókban, vagy azokon a helyeken, ahol az állatok egyébként tartózkodni szoktak. Hanem azokban a kulisszák mögötti helyiségekben, amelyeket általában csak rövid időre, például állatorvosi beavatkozások alkalmával szoktunk használni, vagy olyankor, amikor a szabadtéri kifutókba takarítás vagy karbantartás miatt nem lehetnek kint az állatok. Időnként kisebb-nagyobb átalakításokat is végeztünk, hogy Joel Sartore könnyebben fotózhassa kettő, négy-, hat- és soklábú modelljeit.