Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Flamingók nagy utazása 2013. szeptember 26.

Az Állatkertünkben tömegesen szaporodó flamingókból bőven futja más tenyészetekbe is. Néhány nappal ezelőtt 34 saját tenyésztésű flamingót indítottunk útnak Hollandiába. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy Budapesten ezután szűkében lennénk e rózsaszín madaraknak, hiszen így is 133 egyed maradt belőlük a flamingókifutóban.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben található Európa egyik legjobban szaporodó rózsás flamingó (Phoenicopterus roseus) csapata. Az idei évben eddig 24, tavaly összesen 20, tavalyelőtt 22, a 2010-es évben pedig 16 fióka látott napvilágot ezeknél a madaraknál. A tömeges szaporulat nemcsak lehetővé teszi, hanem meg is követeli, hogy a növekvő létszámú csapatból időnként néhányat más állatkertekbe, tenyészetekbe küldjünk, hiszen a férőhely meghatározott számú flamingónak elegendő, ráadásul másutt is szívesen látják a budapesti származású madarakat. Mivel több, mint fél évtizede nem került sor ilyesmire, itt volt az ideje egy újabb flamingószállítmány becsomagolásának.

A szállításra néhány nappal ezelőtt került sor és összesen 34 flamingót indítottunk útnak a hollandiai Weert városába, ahol több mint húsz éve foglalkoznak gázlómadarak és más állatok színvonalas tartásával és szaporításával. Szakmai körökben különösen a darvakkal kapcsolatos tenyésztési eredményeikről ismertek, de flamingókkal is dolgoznak, sőt, a vörös flamingókat 2002 óta rendszeresen szaporítják is. Rózsás flamingóik viszont még nincsenek, az induló állományt így az e téren a legeredményesebbek közé tartozó Fővárosi Állat- és Növénykerttől szerezték be.

Képeinken azt látni, amint munkatársaink éppen befogják a szállítandó állatokat. A flamingók megfogása nem is olyan egyszerű, hiszen a törékeny madarakra is nagyon kell vigyázni, de munkatársaink testi épségét sem veszélyezteti a művelet. Ezért ezt kizárólag tapasztalt állatgondozók végezhetik. Több szakszerű megfogási mód is létezik. Ezek közül a leggyakrabban alkalmazott módszernél a madarat a gondozó szárnyak tövénél fogja meg, hiszen ez a rész repüléskor is megtartja az állat teljes súlyát. A másik kézzel ilyenkor a nyak felső részét kell megtámasztani a fej alatt, ezen a módon akadályozva meg, hogy a madár csőrével a gondozó szeme felé kapjon.