Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Ismét lesznek nyáresti koncertek az Állatkertben 2018. május 8.

17. évadjához érkezett a Zenés Állatkerti Esték. A hagyományos nyáresti koncertsorozat keretében idén 8 koncertre kerül sor július első szerdájától augusztus negyedik szerdájáig, minden szerda este 20 óra 30 perces kezdettel.

Július 4-től augusztus 22-ig nyolc héten át minden este koncertekkel várja az Állatkert a zenebarátokat. Az előadásokra az Állatkert hagyományos nyáresti koncertsorozata, a Zenés Állatkerti Esték keretében kerül sor. A fellépők között lesz Kern András Hernádi Judittal és Heilig Gáborral, a Budapest Klezmer Band Szintetár Dórával, a Budapest Jazz Orchestra Malek Andreával, Náray Erikával és Tóth Verával, Geszti Péter, a Pa-Dö-Dő, a Hot Jazz Band az Amadinda ütőegyüttessel, a Budapest Bár Behumi Dórival, Rutkai Borival, Keleti Andrással és Kollár-Klemencz Lászlóval, valamint a Madarak házibuli zenekar is. A részletes program itt olvasható.

A zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Már az alapító atyák akként fogalmazták meg a kert létesítésének céljait, hogy – sok más egyéb mellett – az intézmény feladata „koronként zene hozzájárultával a közönségnek kellemes mulatóhelyet szerezni”. Ennek jegyében már 1866-ban, a megnyitás évében működött az állatkerti zenepavilon, amelyet Pálffy János gróf adományaképpen állítottak fel. A kor szokása szerint azokban az időkben főként katonazenét játszottak benne.

Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a követező évtizedben pedig a hazai rádiózás hőskorában is komoly szerep jutott az Állatkertnek: a legelső rádiós sugárzásra szánt koncertek egy részét is itt vették fel, ahogy ezt az LGT is megénekelte a „Rádió” című slágerben. Az 1950-es években szabadtéri színpad működött a kert területén, majd néhány évtizedre megszűntek a zenés programok. Újbóli visszatérésükre az 1990-es évek közepéig, a Budapesti Fesztiválzenekar legendás állatkerti előadásáig kellett várni.

Ezt követően újra rendszeressé váltak a koncertek és más zenés programok, mi több, Zenés Állatkerti Esték címmel 2002 óta minden évben koncertsorozatot szervez az intézmény. E koncertsorozat részeként az elmúlt másfél évtizedben összesen 119 előadásra került sor az Állatkertben.

Az állatkerti zenei programok több mint másfél évszázados története során természetesen kialakultak azok a helyszínek és tájolási, hangosítási megoldások, amelyek nyomán a zenés programok nem zavarják az Állatkert lakóit. Sőt, jellemző tapasztalat, hogy az állatok egy része még érdeklődik is a zenés programok iránt.