Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mentett lakótelepi vércse 2013. július 9.

Állatkertünk természetvédelmi mentőhelyén egy vörös vércse fióka cseperedik. A mentett állatot nem valahonnan messziről, a főváros közigazgatási határain túlról hozták be, hanem egy több mint 13 ezer lakásos lakótelep kellős közepéről. Majdnem két hete van már nálunk, és azóta is szépen fejlődik.

A képen látható vörös vércse fióka eredetileg békásmegyeri lakos, legalábbis ott, egy panelház elemei közötti résben kelt ki a tojásból valamivel több, mint két héttel ezelőtt. Nagyjából két napos lehetett, amikor az épületen végzett szigetelési munkák közben megtalálták. Még aznap Állatkertünk természetvédelmi mentőhelyére került, ahol munkatársaink megkezdték a madár mesterséges nevelését. A fióka azóta sokat nőtt és jó étvággyal táplálkozik, úgy tűnik tehát, hogy rendben fel tud majd cseperedni. Ha az állat elérte a megfelelő életkort és fejlettséget, munkatársaink egy erre alkalmas élőhelyen szabadon fogják engedni.

A vörös vércse Magyarországon védett fajnak számít, eszmei értéke 50.000 Ft. Urbanizálódó faj, vagyis az utóbbi időben kifejezetten jellemző rá, hogy városi élőhelyeken is viszonylag nagy számban előfordul. A panel épületekből álló lakótelepek mellett a régi belvárosi épületeken sem ritkák, sőt, több vércse él az Országház tornyai között is.