Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Segítség a fogyatékossággal élő embereknek 2013. május 24.

Fontos megállapodást írt alá az Állatkert olyan szervezetekkel, amelyek a fogyatékossággal élő embereket, köztük a mozgáskorlátozottakat, a vakokat és gyengénlátókat, a siketeket és nagyothallókat, a siketvakok, illetve az értelmi fogyatékossággal élőket képviselik. A megállapodás részben az intézmény által kínált kedvezményekről, részben pedig arról szól, hogy az említett szervezetek szakmai segítségével intézményünk szeretne ez eddigieknél is jobban segíteni abban, hogy a fogyatékossággal élő emberek könnyebben vehessék igénybe kertünk szolgáltatásait.

Megállapodást írt alá a Fővárosi Állat- és Növénykert a fogyatékossággal élő embereket képviselő öt legfontosabb hazai érdekvédelmi szervezettel. Ezek a szervezetek az Értelmi Fogyatékossággal Élők Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ), a Siketvakok Országos Egyesülete (SVOE), valamint a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). A megállapodás alapján a szóban forgó szervezetek által kiadott, arcképes igazolvánnyal rendelkező személyek, illetve a velük érkező kísérők jelentős kedvezménnyel, a mindenkori csoportos belépőjegynél legalább 30 %-kal olcsóbb kedvezményes partneri belépőjegy megváltásával kereshetik fel az Állatkertet. Ez a belépőjegy 2013-ban 600 forintba kerül. A megállapodás azt is tartalmazza, hogy az említett szervezetek szakmai segítséget nyújtanak az Állatkertnek, hogy szolgáltatásait a fogyatékossággal élő emberek számára minél könnyebben igénybe vehető módon szervezze és alakítsa ki. Emellett az érdekképviseleti szervezetek segítenek abban, hogy az állatkerti látnivalókkal kapcsolatos aktuális információk minél könnyebben eljuthassanak a fogyatékossággal élő emberekhez.

Jóllehet a Fővárosi Állat- és Növénykert nem szociális intézmény, szinte nincs még egy olyan hely az országban, ahol olyan sokféle jogcímen kínálnak belépési kedvezményeket, mint nálunk. Kedvezményt kapnak a gyermekek, a diákok, a nyugdíjasok, a családok, külön a nagycsaládok, a csoportosan érkezők és külön a tanulmányi csoportok is. A legnagyobb mértékű kedvezményre a fogyatékossággal élő emberek jogosultak. Természetesen a belépési kedvezményeket az Állatkert is csak a gazdasági lehetőségek keretein belül tudja felkínálni. Éppen ezért fontos a most megkötött megállapodás, hiszen az említett szervezetek abban is segíteni tudnak az Állatkertnek, hogy azt a kedvezményt, amit a kertnek lehetősége van felkínálni, a leginkább rászoruló emberek kapják meg.

Ezzel kapcsolatban érdemes felidézni azokat a gondolatokat, amelyeket dr. Kósa Ádám, a SINOSZ elnöke, úgy is, mint európai parlamenti képviselő osztott meg a jelenlévőkkel, természetesen jeltolmács segítségével. Amint fogalmazott, a fogyatékossággal élő embereket nem kell sajnálni, vagy másfajta emberként kezelni, hanem abban kell nekik segítséget nyújtani, hogy más emberekéhez hasonló teljes életet élhessenek. Amint mesélte, ő sokkal jobban örül annak, hogy az Állatkert kedvezményes belépést kínál, mintha díjmentesen engedné be a fogyatékossággal élőket. Hiszen a kedvezmény nyomán a belépődíj összege igazán jelképes, viszont a fogyatékossággal élő is érezheti, hogy ő is teljes jogú, jegyet váltott látogatója az Állatkertnek. Hiszen jegyet (a két éven aluli gyermekek kivételével) mindenki másnak is váltania kell, s ugyan ez a jegy a fogyatékossággal élők számára kedvezményes, de különféle mértékű kedvezményeket mások, másféle jogcímen is igénybe vehetnek.

Maga az Állatkert mindenképpen fontosnak tartja, hogy a látogatók bizonyos csoportjainak kedvezményeket kínáljon fel még akkor is, ha a legtöbb esetben igazából semmiféle jogszabály nem kötelezi erre. Ezt a szándékot jól mutatja a sokféle típusú kedvezményes jegy. A kedvezmények mértékét és a kedvezményezettek körének nagyságát azonban természetesen behatárolják a közgazdasági realitások. Például a tavalyi évben több mint húszmillió forintnyi bevételről mondtunk le azokkal a kedvezményekkel, amelyekkel kifejezetten a fogyatékossággal élő embereknek igyekeztünk megkönnyíteni az állatkerti látogatást. Viszont ennél lényegesen többet már nem tudtunk volna kigazdálkodni, hiszen például az említett húszmillió forint éppen akkora összeg, amennyibe az összes állatunk etetése kerül öt teljes héten át. Ezt is érdemes figyelembe venniük azoknak, akik jelenleg nem tartoznak a kedvezményezettek körébe, de önmaguk számára kedvezményes, vagy díjmentes belépési lehetőség biztosítását várnák el.

Az Állatkert társadalmi felelősségvállalása természetesen nemcsak a belépési kedvezményekben merül ki. Több mint két évtizedes hagyománya van az évente megrendezett Sérült gyermekek napjának, amelyen rendre több ezer fogyatékossággal élő embert látnak vendégül díjmentesen egy egész napos állatkerti rendezvény keretében. Idén júniusban ismét megrendezésre kerül az Áloméj az Állatkertben elnevezésű program, amelynek során krónikusan beteg gyermekek számára szerveznek különleges esti állatkerti programot. Emellett az Állatkert odafigyel arra, hogy a mozgáskorlátozottak minden lehetséges bemutatóhelyet meg tudjanak közelíteni, mi több, a látásukban korlátozott emberek számára tapintható állatszobrokat és Braille-írásos feliratokat helyeztek el a kert több pontján.