Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Szárnyaló Przewalski-lovak 2016. december 8.

A Budapesti Állatkert munkatársai ezúttal az utolsó nem háziasított vadló, a Przewalski-ló megmentésében közreműködtek. Így ismét bővült azon állatfajok köre, amely a szabad természetben történő sajnálatos kipusztulást követően, az állatkertek tevékenység

A Przewalski-lovak megmentése igazi sikertörténet. A fajt 1878-ban fedezte fel Nyikolaj Przsevalszkij tábornok Közép-Ázsiában, majd 1881-ben írták le önálló új fajként. Néhány példányt még az 1900-as években szerencsére befogtak, amelyek aztán remekül szaporodtak, így az állatkertekbe került állomány adja az alapot a faj megmentéséhez, amely a szabad természetben 1960-ban kihalt.

A világon élő összesen 1900 vadlóból több mint 380 Magyarországon, a pentezugi állományban él. A kihalástól veszélyeztetett faj (IUCN Red List) megmentésében kiemelt szerepet vállal a magyar nemzeti park, 1997 óta vesz részt az Európai Tenyésztési Programban.

Pentezugról már szállítottak többek közt a Budakeszi Vadasparkba, egy ausztriai vadló rezervátumba, Mongóliába és most Oroszországba.

Orenburg mellett létesül ugyanis egy 16 ezer hektáros vadlórezervátum, melynek célja, hogy természetes környezetben 2030-ra 100-150 példányra szaporodjék az orenburgi állomány.

Eddig 6 ló élt a 2015-ben kialakított vadlórezervátumban, melyek Franciaországból érkeztek.

A Hortobágyról most 14 ló kiválasztására és egyidejű szállítására került sor, ami önmagában is példátlan, még sosem szállítottak ennyi lovat egyidejűleg légi úton. Az egyedek kiválasztása során sok szempontot kellett figyelembe venni – számolt be róla Kristin Brabender, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság projektkoordinátora. Elsődleges a genetikai állomány kimagasló minősége, valamennyi állat egészséges, küllemében tipikus vadló. Továbbá a kancáknál szempont volt, hogy ne legyen vemhes az adott példány.

A kiválasztott lovak befogása, ládába terelése, speciális lószállító kamionnal a Liszt Ferenc Nemzetközi Reptérre történő szállítása, a több órás repülőút során a megfigyelés, valamint a megérkezés után a szabadon engedésük természetesen nem lett volna megvalósítható szakszerű és folyamatos állatorvosi felügyelet nélkül. Ebben nyújtott pótolhatatlan segítséget a Budapesti Állatkert állatorvosi csapata, dr. Sós Endre főállatorvos és dr. Koroknai Viktória állatorvosnő. 

A lovakat első lépésben ellátták azonosító mikrocsippel és elvégezték a szállításhoz szükséges szűrővizsgálatokat is. Az előírt karantént követően a hosszú út előtt különleges lövedékek segítségével kíméletesen elkábították őket, végigkísérték őket az új otthonukig, ahol nagy örömmel figyelték, amint hajnalban boldogan szaladgál a lócsapat a végtelennek tűnő mezőn.

fotók és videó: dr. Sós Endre, dr. Koroknai Viktória, a FÁNK állatorvosai

További információ: www.hnp.hu , www.orenzap.ru