Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Szól a rádió! 2015. december 1.

Kilencven éve szól a rádió Magyarországon. A Magyar Rádió ugyanis 1925. december elsején kezdte meg a műsorok rendszeres sugárzását. Mi köze ehhez az Állatkertnek? Például az, hogy az első adásba került koncerteket intézményünkben rögzítették.

Sziám„A Rádióról huszonnégyben feljegyezhették, / Hogy az Állatkertből sugározta az első koncertjét.” Sokak számára lehet ismerős ez a két sor az LGT együttes A rádió című dalából, amely Presser Gábor és Sztevanovity Dusán szerzeményeként 1977-ben látott napvilágot a Mindenki másképp csinálja című albumon. A dalszöveg valós eseményhez kapcsolódik, amelyet december elsején, a magyar rádiózás napján, a rendszeres rádiós műsorsugárzás magyarországi kezdetének 90. évfordulóján érdemes néhány szóban felidéznünk.

Bár a Magyar Rádió rendszeres műsorszolgáltatását 1925. december 1-én kezdte meg, kísérleti adásokat már korábban is hallhatott a közönség. Az első kísérleti műsort 1924. március 15-én sugározták, ugyanezen év júniusában pedig az Állatkertben tartottak egy nagy nyilvános bemutatót, amelyen a Csepelről sugárzott adást az itt felállított hangszórókon keresztül hallgathatta az új csoda iránt érdeklődő, de otthoni vevőkészülékkel még nemigen rendelkező nagyközönség. A bemutató helyszíneként azért választották éppen az Állatkertet, mert már akkor is egyike volt a főváros fontos közösségi tereinek, ráadásul a már akkoriban is létező állatkerti koncertek miatt a zenebarátok is nagy számban látogatták. A rádió hőskorának zenei programjainak egy részét is itt, az állatkerti zenei programok alkalmával rögzítették, hogy aztán az éteren keresztül eljuttassák a rádióhallgatókhoz is.

Az első olyan helyszíni rádióközvetítést, amely témáját tekintve is kifejezetten az Állatkerttel és annak állataival foglalkozott, 1933. június 19-én tűzte műsorra a Magyar Rádió. A mellékelt fényképfelvételt is ekkor készítette Hölzel Gyula aranykoszorús fényképészmester, az intézmény korabeli fotográfusa. A képen azt látni, amint Sziám, a legendás elefánt a felé nyújtott mikrofonba trombitál.