Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Születésnapi beszámoló 2016. augusztus 10.

Augusztus 9-én megünnepeltük az Állatkert 150. születésnapját, sőt mi több, az ünnepségből még a következő, szerdai napra is jutott. Közben a Magyar Nemzeti Bank emlékérmét, a Magyar Posta pedig alkalmi bélyegblokkot adott ki a nagy nap emlékére.

Kedden volt 150 éves a Fővárosi Állat- és Növénykert, s ezt a jeles születésnapot igyekeztünk is méltóképpen megünnepelni. A nagyközönség számára kedden és szerdán is számos programot szerveztünk, volt hivatalos születésnapi esemény, mi több, még egy szakmai konferencia is kapcsolódott a jubileumhoz.

Az események egy részéről kisfilmet is készítettünk, de minden esemény persze abba sem kerülhetett bele. Ezért a mozgóképes összefoglaló mellett írásban és fotókkal is beszámolunk a születésnap történéseiről.

A jubileum szakmai rendezvénye már vasárnap este megkezdődött. A szerdáig tartó programon, amely előadásokból, illetve egy hortobágyi kirándulásból állt, mintegy harminc állatkerti szakember vett részt Európa tizenhárom országából. Többek között itt volt és velünk együtt ünnepelt Srboljub Aleksić (Belgrád, Szerbia), Cesare Avesani Zaborra (Verona, Olaszország), Paolo Cavicchio (Pistoia, Olaszország), Shai Doron (Jeruzsálem, Izrael), Zdenka Barbara Ban Fischinger (Ljubljana, Szlovénia), Horaţiu Gorea (Marosvásárhely, Románia), Stephan Hering-Hagenbeck (Hamburg, Németország), Thomas Kauffels (Kronberg, Németország), Erich Kočner (Kassa, Szlovákia), Kopacz András (Marosvásárhely, Románia), Davorka Maljković (Zágráb, Horvátország), Manfred Niekisch (Majna-Frankfurt, Németország), Lisette de Ruigh (Emmen, Hollandia), Alex Rübel (Zürich, Svájc), Dagmar Schratter (Bécs, Ausztria), Harald Schwammer (Bécs, Ausztria), Anthony Sheridan (Egyesült Királyság), Damir Skok (Zágráb, Horvátország), Vlagyimir Szpitszin (Moszkva, Oroszország), valamint Gloria Svampa (Olasz Állatkertek Szövetsége, Olaszország) is.

A hivatalos jubileumi ünnepség kedden délelőtt fél 11-kor térzenével kezdődött a főbejárat előtt. Mivel 150 éve, az akkori megnyitón is katonazene szólt, ezt idézték fel a jubileumi eseményen is. A Magyar Honvédség 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred Székesfehérvári Helyőrségi Zenekara – Ruff Tamás őrnagy vezényletével – fél órás műsort adott, amelyben nemcsak vidám indulók, hanem – a fiatalok kedvéért – az Oroszlánkirály filmzenéje is felcsendült.

A múlt felidézésében korabeli ruhát viselő jelmezesek – köztük többen az Állatkert munkatársai – segítettek, megszemélyesítve többek között Erzsébet királynét, József Károly Lajos főherceget és családját, Rottenbiller Lipótot és családját, valamint báró Eötvös Lórándot és családját, akik annak idején mind részt vettek az 1866-os megnyitón, vagy pedig a megnyitás utáni napokban keresték fel az Állatkertet.

Az évforduló alkalmából Tarlós István főpolgármester, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Thomas Kauffels, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) elnöke, Schmidt Egon ornitológus, Kossuth-díjas író, valamint Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója mondott ünnepi beszédet. A beszédekben méltatták az alapítók erőfeszítéseit, illetve azt a munkát, amelynek nyomán az Állatkert az elmúlt két évtizedben teljesen újjászületett.

Balog Zoltán beszéde
Tarlós István beszéde
Persányi Miklós beszéde

A születésnapi esemény az Állatkert régi harangjának megkondításával folytatódott. Az Állatkerti Társaság részére készült harangot 1893-ban öntötte Walser Ferenc, akinek a nevéhez többek között a Szent István Bazilika 3100 kg-os Nagyboldogasszony harangja is fűződik. Az Állatkertnek készült kisharang eredetileg arra szolgált, hogy a zárórát jelezze abban az időben, amikor még nem létezett hangosbemondó. A harang fennmaradása csodával határos, hiszen elkészülte óta két olyan háborúra is sor került, amelynek során a harangok jelentős részét beolvasztották.

A harang megkondítása után Balog Zoltán és Tarlós István a főbejárat kapuszárnyainak kitárásával jelképesen újra megnyitották az Állatkertet. A főbejárattól a vendégsereg a Varázshegybe sétált át, ahol tovább folytatódott a születésnapi program. Először Hidvéghi Balázs, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője mutatta be azt az emlékérmét, amelyet az MNB a jubileum alkalmából bocsát ki. A 10.000 forintos címletű ezüst, és 2000 forintos címletű színesfém emlékérmén pelikán, orrszarvú, és az Állatkert két emblematikus épülete látható, s különlegeség, hogy az érme maga álló téglalap alakú.

Ezután Majtényi Kálmán, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgató-helyettese mutatta be azt az 1000 forint névértékű alkalmi bélyegblokkot, amely szintén az Állatkert születésnapja alkalmából került kibocsátásra.

Ugyancsak bemutatták az „Állatkert – 150 év, 150 történet” című könyvet, amelyet a születésnapi rendezvényen Szemadám György Munkácsy-díjas festőművész, író és filmrendező méltatott. Természetesen volt születésnapi torta is, amelyet a szomszédos Gundel étterem cukrászai készítettek. A látványos kreáció az Állatkert legrégebbi épületét, az 1866-ban épült Bagolyvárat jelenítette meg művészi módon, receptjét pedig a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban őrzött korabeli receptek alapján állították össze.

A nagyközönséget már reggel 9-től kezdve változatos közönségprogramokkal várta az Állatkert. Sok volt a zenés program, fellépett többek között Bíró Eszter és a Talamba Ütőegyüttes. A családi programok között volt bűvész bemutató és mesekavics festés is, illetve több mesekoncertre is sor került, többek között az Eszter-lánc mesezenekar, a Napszínpad Társulat, valamint Galagonya bohóc előadásában. Az Állatkert múltjának érdekes jeleneteit jelmezesek segítségével elevenítettük fel. Az „Én állatkertem” című beszélgetés-sorozat keretében pedig az Állatkert közismert barátaival, köztük Csányi Vilmos etológussal, Dolák-Saly Róbert és Geszti Péter előadóművészekkel, Pogány Judit, Oroszlán Szonja és Németh Kristóf színművészekkel, Ráday Mihály, az ismert városvédő pedig az Állatkert műemlékeit mutatta be az érdeklődőknek. Az Állatkert a születésnap alkalmából egészen este 10-ig volt nyitva, a napot a Madarak együttes koncertje zárta.

A születésnapi közönségprogramok a születésnap másnapján, szerdán is folytatódtak, a szervezők zenés világ körüli utazásra invitálták az Állatkert látogatóit. Dél-Amerikát a Sambahia Brazil Show, illetve az Energia Postitiva szambatáncosai, valamint a zenésztársaival fellépő Luis Eduardo Castagno képviselte. A Calcutta Trió Indiába repítettel el a közönséget a zene eszközeivel, Said Tichiti és Vázsonyi János pedig Afrika zenei világát idézte meg fellépésével. Ugyancsak nagy sikert aratott a Papa Jazz együttes, illetve Mester László „Pintyő” és zenésztársai is.