Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Új festmények a Dózsa György úti kerítésfalon 2014. november 13.

A Let’s Colour Településszépítő Egyesület segítségével újult meg az Állatkert Dózsa György úti kerítésfala. A kerítésre került alkotásokat, amelyeket naponta százezernyi közlekedő láthat, október 30-án mutattuk be a nagyközönségnek.

Dózsa György úti kerítésAz Állatkertet az Állatkerti körúti, illetve a Gundel Károly úti szakasz nagy részén az a részben terméskő, részben kavicsfelszínű, vasbeton lábazattal ellátott, kovácsoltvas kerítés övezi, amelyet még az 1909 és 1912 közötti átépítés során készítettek a Farkas és Társa Vasszerkezeti Gyárban. A Dózsa György út felől azonban nagyrészt tömör kerítésfal, sőt támfal határolja a kert területét. A jelenlegi telekhatár itt 1953-ban alakult ki, amikor a Dózsa György (akkor még Aréna) utat az Állatkert rovására szélesítették. A meglévő kerítésfalak, illetve támfalak is ekkor épültek.

A kerítésfal felületét rendszeresen újra kell festeni, de ha már erre sor kerül, általában valamilyen, a fal túloldalán működő intézményre utaló falfestés kerül rá. A legutóbbi festés mostanra igencsak megkopott, ezért a közelmúltban ismét eljött az ideje annak, hogy új festés kerüljön a kerítésfalra.

Dózsa György úti kerítésSzerencsére a segítségünkre sietett a Let's Colour Településszépítő Egyesület, így az ő segítségük nyomán, velük együttműködve újulhatott meg a kerítésfal. Az új alkotásokat Hegedűs Babett, Varga György, Zocskár Andrea és Végi Péter készítették.

A négy festmény alapötletét az egyiken feliratként is megjelenő szlogen fejezi ki a legjobban: Nézd meg az igazit nálunk! A képeken ugyanis mindig egy-egy játékállat jelenik meg az igaziak társaságában. Játékállat, állatfigura szinte minden családban akad, s csaknem minden felnőttnek is volt ilyen játéka gyermekkorában. Így az egzotikus állatokkal az emberek legtöbbször valamilyen játék formájában találkoznak legelőször. Az Állatkert – egyebek mellett – arra nyújt lehetőséget, hogy megismerhessük, milyenek ezek az állatok a valóságban. Ez az elv jelenik meg mind a négy alkotáson, a gorilla, a pingvinek, a lajhár és a víziló esetében is.

Az új falfestmények ünnepélyes bemutatására október 30-án került sor. A Let's Colour Településszépítő Egyesület és az Állatkert közötti együttműködés részleteiről Nagy Gergely, az egyesület alelnöke és szóvivője beszélt, az alkotásokat és az egyesület segítségét pedig Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője méltatta.