Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

19 fióka a flamingóknál 2020. június 27.

Állatkertünk sok más mellett arról is nevezetes, hogy itt él Európa egyik legjobban szaporodó állatkerti rózsás flamingó csapata. Az elmúlt három hétben egymás után keltek ki a fiókák, és az elkövetkező napokban továbbiak is várhatók.

Különösen sok kisállatot láthat, aki mostanában Állatkertünkbe látogat. Hiszen az elmúlt hetekben, hónapokban gyermekáldás volt többek között a tapíroknál, a tevéknél, az ázsiai vadkutyáknál, de a pelikánoknál, a tarvarjaknál és a fekete hattyúknál is.

Az elmúlt három hétben további kisállatokkal gyarapodott az állatkerti ifjúság, egymás után keltek ki ugyanis a rózsás flamingók fiókái. A legutóbbi számlálásnál összesen 19 fióka volt, de szinte naponta bújnak ki a tojásból újabb állatok, sőt, megfigyeléseink szerint további tojások lerakása is várható.

Önmagában az, hogy a flamingóink ilyen jól szaporodnak, nem rendkívüli dolog. A mi flamingó csapatunk ugyanis, amely a fiókákkal együtt jelenleg több mint százötven egyedből áll, az egyik legjobban szaporodó állatkerti rózsás flamingó kolónia egész Európában. A fiókák kikeléséről rendszeresen hírt szoktunk adni, így tettünk például tavaly és tavalyelőtt is. Ami viszont meglepő, hogy idén egy fiatal, hároméves állatokból álló pár is megpróbálkozik a fiókaneveléssel, pedig a flamingók általában ennél később, 5-6 éves korban érik el a megfelelő kort ahhoz, hogy szülővé váljanak.

A flamingók homokból, földből, sárból építik fészküket, amely leginkább egy miniatűr vulkánra emlékeztet: egy hamocska, a tetején egy „kráterrel". A tojók ebbe a mélyedésbe rakják le a tojást, vagy tojásokat esetleg tojásokat, amelyeken aztán csaknem egy hónapig kotlanak.

A flamingófiókák nagyon másak, mint a felnőttek, nemcsak méretük, színük és testalkatuk különbözik, hanem a csőrük ez. Ez nagy élettani kihívás, hiszen a flamingók olyan apró vízi élőlényekkel táplálkoznak, amelyeket különleges csőrük segítségével szűrnek ki a vízből. Mivel a fiókák csőre erre még nem alkalmas, táplálásukat a felnőttek speciális módon oldják meg: tápláló váladékot, úgynevezett begytejet termelnek, és ezt csorgatják át a csőrükből a fiókák csőrébe. A begytej nem fehér, hanem skarlátvörös, sőt olykor egészen bordó színű, kissé nyúlós folyadék. A fiókák begytejjel való táplálása már majdnem olyan fejlett, mintha emlős módjára anyatejjel táplálnák a kicsiket.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.