Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

A 2015-ös év új állatai 2015. december 22.

Az idei évben Állatkertünk mintegy hatvan olyan állatfajjal gyarapodott, amely az elmúlt években hiányzott, vagy korábban még sohasem került bemutatásra. Közülük a koala, a csuklyás cerkóf, a takin, a rozsomák és a cebui disznó volt a legnépszerűbb.

Az év végéhez közeledve természetes, hogy számvetést készítünk az elmúlt esztendőről. Például abból a szempontból, hogy milyen új állatfajokkal gyarapodott Állatkertünk a 2015-ös évben. Ha az összes olyan állatfajt összeszámláljuk, amely az év során újonnan érkezett, akár úgy, hogy a múltban már tartottuk, de az elmúlt években hiányzott a gyűjteményből, akár úgy, hogy eddig még soha nem került bemutatásra Budapesten, összesen 61 ilyen fajt számolhatunk össze. Közülük 3 faj tengeri gerinctelen, 46 faj rovar (köztük tizenhárom egzotikus csótányfajjal), 4 faj a halakat (törpesügérek, korall macskacápa) képviseli, 2 a madarakat (egy újvilági papagájfaj és a kontyos zacskósmadár), 6 pedig az emlősállatokat.

Természetesen a szóban forgó fajok közül elsősorban az emlősök, mindenekelőtt a koala, a csuklyás cerkóf, a szecsuáni takin, a cebui disznó és a rozsomák váltotta ki a legnagyobb érdeklődést.

A legnépszerűbb újdonságnak természetesen a koalák számítanak. Március elején történt bemutatkozásuk óta több százezren látták őket, ám a két állat, Vobara és Nur-Nuru-Bin első budapesti évéről az esztendő végéig még egy részletesebb összefoglalóban is beszámolunk majd. A csuklyás cerkófok nyár óta láthatók a Madagaszkár-ház végében (bár ők maguk nem madagaszkári elterjedésűek), s a közeljövőben további változások várhatók náluk, ugyanis nemrégiben egy nőstény is érkezett, noha ő jelenleg még a karanténállomáson várja, hogy megkezdődhessen végleges otthonába való beszoktatása. Duncan, a szecsuáni takin sokak új kedvence lett, akinek pedig a fő szezonban rendszeresen megszervezett speciális esti séták során félhomályban is alkalma volt megfigyelni, az saját tapasztalatból tudhatja, hogy feltételezhetően a jeti legendája is takinra vezethető vissza. A kora ősz óta látható cebui disznók érkezésük óta nem tétlenkedtek: a kritikusan veszélyeztetett trópusi sertésfélék nemcsak kifutójukat lakták be, hanem arra is jutott idejük, hogy két aranyos kismalaccal lepjenek meg bennünket. A sok évtizedes szünet után újra beszerzett, december óta látható rozsomákok még csak ismerkednek új otthonukkal. A hímet már egészen jól lehet látni, de a nőstény még csak nagy ritkán merészkedik elő belső férőhelyéről.

Ne feledkezzünk meg a Margitszigeti Kisállatkertről sem! Az intézményünk által fenntartott bemutatóhely állatállománya idén pézsmarécékkel gyarapodott.