Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 3300 Ft Gyermek: 2200 Ft Diák: 2500 Ft

Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00 Sz-V: 9:00-19:00

A 2015-ös év újszülöttjei 2015. december 29.

Patkánykenguru, lajhár, éji majom, ázsiai vadkutya, zebra, cebui disznó, zsiráf, mhorrr gazella, vörös vadbivaly, nandu, pingvin, vörösfülű ara, tarvarjú. Ezek a fajok mind szaporodtak idén Állatkertünkben, és még nem is soroltuk fel mindet!

Az idei évben is jellemző volt Állatkertünkben, hogy ha valaki tett egy nagyobb sétát a kert területén, szinte mindenütt láthatott kisállatokat, kölyköket, fiókákat, cseperedő apróságokat. Az állatkerti ifjúság egy része persze még korábban született: például a gorillagyerek 2010-ben, az elefántborjú 2013-ban, az orangután kölykök pedig 2014-ben. Ezek azonban viszonylag lassú fejlődésű állatok, utódaik éveken át fejlődnek, míg a kifejlett méretet elérik, s addig kölyöknek, vagy legalábbis süldő állatoknak számítanak. Rajtuk kívül azonban a jelenleg is látható kisállatok túlnyomó többsége a most véget érő 2015-ös esztendőben látta meg a napvilágot.

Természetvédelmi szempontból a legnagyobb jelentősége talán a mhorr gazella szaporulatnak volt. Ebben az évben két utód is a világra jött, s bár táplálásukba a gondozóknak ezúttal is be kellett segíteniük, szerencsére minden rendben alakult. A mhorr gazellák szaporítása azért kiemelkedő fontosságú, mert a dámgazellának ez az alfaja vadon, a szabad természetben már egyáltalán nem fordul elő, így e kecses patásoknak az állatkertek az utolsó mentsvárai. Szerencsére a mi Állatkertünkben rendszeresen szaporodnak, s az itt sikerrel felnövekedett állatok az elmúlt években más állatkertekbe, többek között Bécsbe és Torinóba is eljutottak.

Ugyancsak ritkuló, veszélyeztetett állat a tarvarjú, amelynek állatkerti szaporítása szintén komoly természetvédelmi jelentőséggel bír. Kolóniánkban az idei évben is felcseperedett egy tarvarjú fióka. Hasonlóan fontos a vörösfülű arák, az ázsiai vadkutyák, a vörös vadbivalyok, vagy éppen az ecsetfarkú patkánykenguruk idei szaporodása, hiszen ezek mind természetvédelmi célú tenyészprogramban szereplő, nemzetközi, vagy regionális szinten törzskönyvezett fajok.

A patkánykenguruk mellett a Derby-kenguruk, a vörösnyakú vagy Bennett-kenguruk és a nyugati szürke óriáskenguruk (más néven kormos kenguruk) is megörvendeztek minket néhány zsebibabával. Sőt, Molly, a vombatmama erszényét figyelve nem kizárt, hogy az idei évben vombatkölyök is született (persze az erszényből csak jövőre fog előmerészkedni)!

A főemlősök közül a gyűrűsfarkú makiknál, az éji majmoknál, a mókusmajmoknál és a jávai languroknál született kölyök, de szaporulat volt az ormányosmedvéknél, a szurikátáknál, a gundiknál, a muntyákszarvasoknál és az indiai antilopoknál is. A zsiráfok ebben az évben két borjúval örvendeztettek meg bennünket, a Böhm-zebráknál pedig tíz esztendei szünet után született újra csikó. A január 4-én világra jött Rozi nevű zebracsikó volt egyébként a 2015-ös esztendő első újszülöttje.

Még olyan állatoknál is volt idén gyermekáldás, ahol nem is számítottunk rá. Legalábbis nem ennyire hamar. A kora ősz óta látható, Magyarországon eddig még soha nem tartott ritka cebui disznóknál ugyanis arra számítottunk, hogy a két fiatal tenyészállat szerencsés esetben is leghamarabb jövőre hozhatja össze az első utódokat. Buana és Bulan azonban nem tétlenkedtek, így ha mostanában felkeressük őket, már két helyes kismalacot is láthatunk náluk. A cebui disznók egyébként kritikusan veszélyeztetett állatok, úgyhogy a malackák világrajövetele is egy újabb eredmény, egy újabb lépés a faj megmentésében.

Az óesztendő jövevényeinek teljes felsorolása még sokáig tartana, hiszen nemcsak az emlősöknél, hanem a madaraknál és a hüllőknél is volt szaporulat. A madarak közül a tarvarjút és a vörösfülű arát már említettük, de a nanduknál, a rózsás és a borzas gödényeknél és a sárga fütyülőludaknál is kelt ki fióka, és családi örömök voltak a sörényes galamboknál és a pápaszemes pingvineknél is. Schlegel-lándzsakígyóból 15, sövényleguánból pedig összesen 29 jött a világra az elmúlt esztendő során.