Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

A Dombház kazuárjai 2021. december 19.

Adventi kalendáriumunk huszonkettedik napjához érkeztünk, és mindenképpen szerettük volna, ha a kisfilmek valamelyikében bemutathatjuk két sisakos kazuárunkat is. Így gondozójuk, Zsolt segítségével őket látogattuk meg dombházi otthonukban.

Advent első vasárnapján indítottuk el azt a sorozatunkat, amelyben, amolyan adventi kalendárium módjára, nap mint nap bemutatunk valamilyen érdekességet, ha csak lehet, a kulisszák mögé betekintő kisfilmek, videók formájában. Advent utolsó vasárnapján a két sisakos kazuárral lehet megismerkedni.

Majdnem minden világrésznek megvan a maga helyi érdekű futómadara: Afrikában a strucc, Dél-Amerikában a nanduk két faja, Ausztráliában pedig az emu tölti be ezt a szerepet. De ott vannak még a kazuárok is, akik elsősorban Új-Guinea szigetére jellemzőek.
Három kazuárfaj létezik, közülük a narancsnyakú és a Bennett-kazuár szigetlakó, de az Állatkertünkben is látható sisakos kazuár Új-Guinea sok titkot rejtő szigetén túl még Ausztrália északkeleti részének trópusi erdőségeiben is őshonosnak számít.
Persze egyetlen kazuár sem lenne képes átúszni a kontinentális Ausztráliát Új-Guineától elválasztó Torres-szoroson, így az, hogy mindkét oldalon élnek kazuárok, leginkább azzal magyarázható, hogy a múltban, az utolsó jégkorszakok idején a világtengerek szintje jóval alacsonyabb volt a mainál (hiszen a sarki jégsapkák a mostaninál sokkal több vizet kötöttek meg), és mind az emberek, mind a szárazföldi állatok át tudtak járni ott, ahol ma a Torres-szoros vize hullámzik. Így a sisakos kazuár mai elterjedése a szárazföldek történelem előtti kiterjedéséről is árulkodik.