Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

A juharok igazi pompájukat ilyenkor ősszel mutatják meg 2021. október 30.

A sok állatos látnivaló mellett növényeinket is érdemes megcsodálni, hiszen nemcsak állat-, hanem növénykert is vagyunk. Ilyenkor ősszel is sok a botanikai látnivaló: a juharok például, amelyeknek 266 egyedéről gondoskodunk, ilyenkor a legszebbek.

Acer palmatum 'Osakazuki'A juharok az őszi lombszín koronázatlan királyai és királynői. Kertünk számos pontján találkozhat velük a látogató, ám legnagyobb számban a kelet-ázsiai növénygyűjteményünk területén és a Japánkertben lehet őket megcsodálni. Összesen 266 egyedükről gondoskodunk, s ezek az egyedek 97 különböző fajt és fajtát képviselnek. A legszebbek közülük Kelet-Ázsiában, ezen belül is kiváltképp Japán területén honosak. Egy részük a teljes vegetációs időben gyönyörű lombszínnel és karcsú megjelenésével nyűgöz le mindenkit, de igazi pompájukat ősszel mutatják meg.

Maga a juhar növénynemzetség a természetben nem rendelkezik túl nagy fajszámmal. Mégis a legváltozatosabb fás szárú növényeink közé tartoznak. Minden annak köszönhető, hogy Európában és Amerikában sor- és parkfaként, Japánban pedig a momidzsi kultusz okán csak az ujjas juhar (Acer palmatum) fajból ezernél is több fajtát hoztak létre az 1800-as évek eleje óta.

A juhar tartásához relatív jó talajadottságok, de legfőképp nagyon jó mikroklíma szükséges, ezért nem tartható mindenhol. Nálunk azonban most megcsodálhatók legnagyobb pompájukban.

Persze az Állatkertbe nemcsak azért érdemes ilyenkor kilátogatni, mert az ősz változatos színekbe öltözteti a fák lombkoronáját, hanem a többi növényes és állatok látnivaló miatt is. November 1-ig – tehát most hétfőig, mindenszentek napjáig – még élnek az őszi szünetre meghirdetett kedvezmények is, azaz a 14 éven aluli gyerekek addig jelképes áron, 200 forintért váltható jeggyel látogathatják meg Állatkertünket.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.