Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

A legkisebb zsiráf is összeszokott a csapattal 2015. április 13.

Idén már két zsiráfborjú is született Állatkertünkben. A január végén világra jött Ikinya jó ideje együtt van a többiekkel, a múlt héten pedig a legifjabb, március 25-én napvilágot látott borjút is összeszoktattuk a csapattal.

Legifjabb zsiráfunk március 25-i különleges világra jöveteléről már korábban beszámoltunk, bemutattuk a születéséről készült képeket. Azóta már a többi zsiráffal együtt is sikerült lencsevégre kapni a jövevényt.

Sok más állatunkhoz hasonlóan a zsiráfoknál is zavartalan „szülőszobát” kell biztosítani az anyaállatnak. Amikor tehát az újszülött világra jön, az anya a csapat többi tagjától elkülönítve kezdi meg az új jövevény gondozását. Néhány nap, esetleg egy-két hét elteltével azonban az elkülönítést már meg lehet szüntetni: ilyenkor az anya újra csatlakozik a csapathoz, s természetesen vele tart az utódja is. Az összeszoktatás a mi zsiráfjainknál általában problémamentes, de azért a gondozók mindig felkészülnek minden eshetőségre.

Legifjabb zsiráfunknál az összeszoktatást, jobban mondva összeengedést múlt kedden kezdtük meg, s egyből látni lehetett, hogy az állatok mindannyian gond nélkül megférnek egymással. Erre egyébként számítani is lehetett, hiszen zsiráfjaink közül egyik sem mondható rossz természetűnek, s Sandra, az anyaállat is tapasztaltnak számít már. Így aztán az elmúlt hét során már mind a kilenc zsiráfunkat együtt láthatta a közönség a kifutóban.

A kis zsiráfborjú nevet még nem kapott, mert azt még nem sikerült megállapítani, hogy milyen nemű. Hamarosan azonban erre is sor kerül majd. A gondozók azonban nemrégiben nem is annyira a névadással, hanem a jövevény egy nem igazán jól kezdődő, de végül – úgy tűnik – szerencsésen végződő kalandjával voltak elfoglalva. Tudnivaló ugyanis, hogy a Szavanna komplexumhoz több kifutó is tartozik. Az, ahol – több más állatfajjal együtt – a zsiráfok is laknak, közvetlenül határos az orrszavúak lakhelyével. Természetesen, a két területet erős kerítés választja el egymástól, bár az ezt alkotó, függőlegesen elhelyezett rönkök között néhol akkora hézag van, hogy ott akár egy vékonyabb termetű ember is átfér. A termetes orrszarvúak nem juthatnak itt át, mint ahogyan a zsiráfok sem, így a kerítés mindkét oldalról átjárhatatlan a szomszédos kifutó lakói számára. Az persze igaz, hogy egy nagyon fiatal zsiráf átférhet itt, de az ilyen korú állatok általában nem tágítanak anyjuk mellől.

A mi legifjabb zsiráfunk azonban valamilyen módon mégiscsak átkerült a kerítés túloldalára. Vélhetően megijedhetett valamitől, s így hirtelen, egyik pillanatról a másikra a két nőstény orrszarvú otthonában találta magát. Bár ezek az állatok a szavannákon is találkoznak egymással, az orrszarvúak a hirtelen közibük került nyakigláb borjút betolakodónak vélték, s bizony eléggé elverték rajta a port. Szerencsére azonban az ifjú zsiráf végül baj nélkül visszakerült az övéi közé. Az ilyen fiatal állatokat a természetben is gyakorta éri fizikai behatás, éppen ezért csontozatuk igen rugalmas még ilyenkor. Természetesen a gondozók és az állatorvosok így sem vették az esetet félvállról. Bár nincs nyoma komoly sérülésnek, sőt, nem sokkal a kaland után a kicsi már rendesen táplálkozott is, a biztonság kedvéért mégis megfigyelés alatt tartják az állat egészségi állapotának alakulását.