Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

A prérikutyák a tavasz hírnökei 2021. március 18.

Az egyre több és több virág megjelenése mellett Állatkertünkben a prérikutyák is a tavasz hírnökei. Ezek az állatok ugyanis a telet a kifutójuk alatti, maguk ásta üregrendszerben töltik, de most már egyre több időt töltenek a felszínen is.

A prérikutya név egy kissé megtévesztő, mert ezeknek az állatoknak nincs sok közük a kutyákhoz: a rágcsálók közé tartoznak, és a hazai fajok közül a mókusokkal álnak aránylag közelebbi rokonságban (látogatóink sokszor két másik kisemlőssel, a szurikátával vagy az ürgével tévesztik őket össze). A név prérire utaló része azonban tényleg indokolt, hiszen ezek az állatok Észak-Amerika füves területein, a prérin őshonosak.

Ahogy a prérin, úgy nálunk is nyugalmi állapotban töltik a telet, a talaj mélyebb, fagymentes rétegéig lenyúló földalatti üregrendszerükben húzva meg magukat. Kora tavasszal aztán valamivel aktívabbak lesznek, s ilyenkor néha már feljönnek a felszínre, de napjaik nagy részét ilyenkor is az üregekben töltik, sőt, a nőstények ebben az időszakban hozzák világra kölykeiket.

Az elkövetkező hetekben arra számítunk, hogy egyre többször jönnek majd elő, és ha már igazán meleg idő lesz, illetve a kölykök szeme is kinyílik, őket is előhozzák majd. Ez utóbbira azonban még egy kicsit várni kell.

Bár prérikutyáinkat most nem kereshetik fel a látogatók, hiszen a koronavírus világjárvány miatt már november óta zárva kell tartanunk a kapukat, addig is, amíg újra kinyithatunk, az interneten keresztül, honlapunkon és közösségi média felületeinken igyekszünk beszámolni az aktuális eseményekről, így arról is, hogy mi történik éppen a prérikutyák háza táján.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.