Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

A prérikutyák „légkondit” építenek maguknak 2021. augusztus 31.

A prérikutyák maguk építette járatrendszerének bejáratai többnyire olyanok, mint egy miniatűr vulkán. A kürtő körüli jellegzetes dombocskának több haszna is van, például a járatok átszellőzését is segíti ez a kialakítás.

A képen látható jelenet, vagyis a földalatti üregből kifelé kandikáló prérikutya gyakori látvány Állatkertünkben. A járatrendszerbe vezető kürtők körül az állatok legtöbbször kisebb dombocskát emelnek, úgyhogy az egész olyan, mintha miniatűr tűzhányó lenne. A dombocskának több haszna is van: pereméről messzebbre ellátnak a ragadozókat kémlelő prérikutyák, ráadásul így attól sem kell tartani, hogy eső esetén máshonnan víz folyna be a járatokba.

A vulkánra emlékeztető kialakítás legfőbb előnye az, hogy a kiemelkedés kerülőre készteti a talaj felett lengedező szellőt, így a kürtő bejárata felett alacsony légnyomás jön létre, amely mintegy kiszippantja az elhasznált, áporodott levegőt a járatokból. A prérikutyák tehát igen jártasak a szellőzéstechnikában.

Állatkertünkben ezek az állatok a Pálmaház szomszédságában található kifutóban láthatók. A faj neve egy kissé megtévesztő, mert bár az észak-amerikai prériken őshonosak, nem állnak közelebbi rokonságban a kutyafélékkel. A prérikutyák ugyanis rágcsálók, ezen belül a mókuson rokonsági körébe tartoznak. Egyébként nem ritka, hogy az állatkerti látogatók összekeverik őket más, ugyancsak felszín alatti üregrendszert ásó kisemlősökkel, például a szintén rágcsáló ürgékkel, és a ragadozók közé tartozó szurikátákkal is.

Állatkertünkben a prérikutyák rendszeresen szaporodnak, az idei évben is számos kölyökkel örvendeztettek meg bennünket.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.