Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

A teknősök világnapjára 2022. május 23.

Ma, május 23-án ünneplik a teknősök világnapját a földkerekség minden pontján, ahol ezekkel az érdekes hüllőkkel, illetve az ő védelmükkel, megőrzésükkel foglalkoznak. Ebből a munkából természetesen a mi Állatkertünk is kiveszi a részét.

Az ismert teknősfajok száma a háromszázat is meghaladja. Közülük jó kéttucat fajt Állatkertünkben is megcsodálhat a nagyközönség a termetes aldabrai óriásteknősöktől a furcsa külsejű cafrangos teknősig. De nemcsak bemutatjuk, hanem védjük is a teknősöket, ideértve az egyetlen hazai teknősfaj, a mocsári teknős megóvását is.

Állatkertünkben már évtizedek óta komoly erőfeszítéseket teszünk a teknősök védelme érdekében. Már az 1990-es évek derekán meghirdettük, hogy aki otthon tartott – és az évek során esetleg időközben levesestányér méretűre nőtt – ékszerteknősét már nem szeretné tovább tartani, és azon gondolkodik, hogy elengedné, semmiképpen ne tegye, hanem hozza be hozzánk az Állatkertbe! Az Amerikában őshonos ékszerteknősnek ugyanis semmi keresnivalója nincs a hazai vizes élőhelyeken, sőt még természetvédelmi problémát is okoz azzal, hogy kiszorítja az itt honos, védett mocsári teknősöket. A behozott ékszerteknősök remekül érzik magukat az állatkerti Nagy-tóban (szép időben érdemes megfigyelni a tó térségében napozó sok-sok teknőst), és legalább a hazai vizes élőhelyeken élő mocsári teknősök is békén vannak hagyva. Mocsári teknősökkel egyébként a vadállatmentés részeként is rendszeresen akad dolgunk, többek között a gázolás miatt betört páncélú állatok gyógyításában is komoly sikereket értünk már el. Amikor pedig az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége a 2004-2005-ös szezonban Shellshock, azaz „Páncélfrász" néven a teknősök védelme érdekében szervezett egész Európára kiterjedő kampányt, a mi Állatkertünk abban is részt vett, többek között ismeretterjesztő, szemléletformáló programokkal, illetve a Délkelet-Ázsiában illegálisan befogott, majd az ottani hatóságok által lefoglalt mentett teknősök elhelyezésében is.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.