Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

A vörös pandák világnapjára 2020. szeptember 19.

Szeptember harmadik szombatja a vörös pandák világnapja. Ezt a különleges, veszélyeztetett fajt Állatkertünkben is megcsodálhatják a látogatók, hiszen harminc éve foglalkozunk velük, és többször szaporodtak is nálunk.

Bár a legtöbb embernek a panda szó hallatán a fekete-fehér óriáspanda, másik nevén bambuszmedve jut az eszébe, a panda szó valójában egy másik fajt is jelöl, amelyet kis pandának, vörös pandának, illetve vörös macskamedvének szoktak nevezni. Eredetileg azonban csak a vörös pandát hívták pandának, az óriáspanda később kapta a panda nevet. Más kérdés, hogy mivel a fekete-fehér óriáspandának jobb a sajtója, a nagyközönség körében sokkal ismertebbnek is számít. Pedig a vörös panda sem kevésbé érdekes, ráadásul veszélyeztetettségének mértéke még meg is haladja az óriáspandákét, akikről pedig mindenki tudja, hogy a fenyegetett fajok listáján szerepelnek.

Mivel egy szép, látványos, kifejezetten bájos megjelenésű, és egyúttal a kihalástól fenyegetett fajról van szó, talán már nem is annyira meglepő, hogy a vörös pandáknak is van világnapjuk. Igaz, az International Red Panda Day pontos fordítása inkább nemzetközi vörös panda nap lenne. Mindenesetre ez a jeles nap minden évben szeptember harmadik szombatjára esik, és szerte a világon meg is emlékeznek róla az állatok és a természetvédelem iránt elkötelezett emberek. Így van ez nálunk, a Fővárosi Állat- és Növénykertben is, ahol már harminc esztendeje foglalkozunk ezzel az érdekes, veszélyeztetett állatfajjal, sőt számos alkalommal sikerrel szaporítottuk is őket. A világnap alkalmából mindenkit arra bíztatunk, hogy jöjjön el hozzánk, és persze keresse fel a vörös pandákat is!

Pandáink életét mostanában amúgy is érdemes figyelemmel kísérni, hiszen a már régebb óta nálunk élő nőstény, Auróra mellé a közelmúltban egy fiatal hím érkezett Bendegúz személyében. A róluk készült kisfilmet a múlt hónapban tettük közzé honlapunkon.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.