Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

A zsiráfok világnapjára 2020. június 19.

Június 21-én, azaz most vasárnap lesz a zsiráfok világnapja – mert ilyen világnap is van! Ez jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet ezekre az érdekes, „nyakigláb” állatokra, vadonbeli helyzetükre, és budapesti tartásuk másfél évszázados históriájára.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1868 óta foglalkozunk zsiráfokkal. Az első állatot még Ferenc József adományozta – Erzsébet királyné közbenjárására. Ráadásul, mivel ez az állat már vemhesen érkezett, London (1838), Párizs (1852) és Bécs (1858) után a mi Állatkertünk lett a negyedik a világon, ahol zsiráf született. És ez a zsiráfborjú volt a világon az első, akinek már az anyja is állatkertben született.

Az eltelt több mint másfél évszázad során összesen persze többször történt ilyen örömteli esemény, így összesen 34 zsiráfborjú látta meg itt a napvilágot. Utoljára 2017-ben örülhettünk újszülött zsiráfnak, sőt ki több, abban az évben – minden korábbi rekordot megdöntve – összesen három kiszsiráf is világra jött Állatkertünkben.

Kisfilmen akkor azt is bemutattuk, hogyan néz ki egy zsiráfborjú születése, s hogyan ál lábra az újszülött, hogy az emlőket megtalálva anyatejhez jusson

A 2017-es születésű zsiráfborjak egyébként azóta is Állatkertünk lakói. Persze időközben sokat nőttek, magasságuk már nem sokkal marad el a felnőttekétől. Velük együtt összesen öt zsiráfot láthat a közönség a Szavanna-komplexumban.

A nálunk látható zsiráfokra egy kicsit a vadon élő fajtársaink „nagyköveteként" is tekinthetünk, így érdemes felidézni, hogy milyen veszélyek fenyegetik ezeket az állatokat a természetben. Erről korábban egy részletesebb cikket is közzétettünk, különleges figyelmet szentelve a az úgynevezett ugandai, vagy Rothschild-zsiráfoknak, amilyenekkel az Állatkertben mi is foglalkozunk.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.