Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Ablakot nyitunk az élővilág sokféleségére 2021. január 4.

A hazai állatkertek közül nálunk él a legtöbb féle állat: 881 állatfaj 10.528 egyedéről és 115 nem egyedenként nyilvántartott tenyészetéről gondoskodunk nap mint nap. Sok köztük a ritkuló, fenyegetett faj, melyek védelméhez tevékenyen hozzájárulunk.

Mindenki tudja, hogy Állatkertünkben nagyon sokféle állatot lehet megcsodálni. De vajon pontosan mennyit? Az állatgyűjteményre vonatkozó adatokat természetesen folyamatosan vezetjük, napról napra nyomon követve a változásokat, de az óév végén, illetve az új esztendő kezdetekor mindig összesítjük, és érdekességképpen rendszerint közzé is tesszük, hány állatunk is van pontosan.

A legfrissebb „népszámlálás" Állatkertünkben 881 állatfaj 10.528 egyede és 115 tenyészete él. Az emlősöket 133 faj 1368 egyede, a madarakat 151 faj 1262 egyede, a hüllőket 130 faj 950 egyede, a kétéltűeket 30 faj 131 egyede, a halakat 218 faj 6070 egyede képviseli. A gerinctelenek közül 213 különböző fajjal foglalkozunk, ezen belül 98 fajnál van egyedi nyilvántartás, 666 egyedre. További 115 gerinctelen faj – elsősorban nagy egyedszámban tartott rovarok – esetében viszont nincs értelme az egyedi nyilvántartásnak, ezért ezek az állatok tenyészetenként szerepelnek a leltárban. A teljes állatgyűjteményhez még hozzá kell számolni az intézményünk kezelésében lévő Margitszigeti Kisállatkertet is, ahol 25 faj 127 egyedét mutatjuk be, de közülük 19 faj a városligeti bemutatóhelyen is megtalálható.

A fenti számok a gyakorlatban azt jelentik, hogy a hazai állatkertek közül nálunk lehet látni a legtöbb féle állatot (habár most a koronavírus járvány miatt a személyes látogatás helyett be kell érni azokkal az állatkerti élményekkel, amelyeket itt a honlapon, továbbá Facebook-oldalunkon, Youtube-csatornánkon és más internetes felületeken igyekszünk közvetíteni), illetve azt, hogy állatgyűjteményünk fajgazdagsága európai, nemzetközi szinten is kimagaslónak számít.

A számoknál persze sokkal fontosabb, hogy állataink között nagyon sokféle különböző állatcsoport képviselőit lehet megtalálni, a cebui disznóktól a takinokig, a pápaszemes pingvinektől a komodói sárkányokig, a sokféle tengeri állatól a pálmatolvajig. Így tudjuk igazán bemutatni, érzékelhetővé tenni az élővilág egyik legfontosabb jellemzőjét, a sokféleségét, azaz a biodiverzitást. Ez a környezettudatos szemlélet formálása szempontjából is igen fontos, hiszen az élővilág sokféleségének csökkenése az emberiség életlehetőségeit is veszélybe sodorja. Ezért is szeretnénk tudatosítani látogatóinkban egyrészt magát a sokféleséget, másrészt azt is, hogy milyen veszélyek fenyegetik a biodiverzitást.

Állatkertünkben igen sok ritkulóban lévő fajjal foglalkozunk, amelyeknél a bemutatáson túl a természetvédelmi célú szaporításnak is igen nagy a jelentősége. A 2020-as éveben például a sörényes hangyászoknál (sebezhető faj), a szumátrai orangutánoknál (kritikusan veszélyeztetett faj), az ázsiai vadkutyáknál (veszélyeztetett faj), az óriásvidráknál (veszélyeztetett faj), a tapíroknál (sebezhető faj), a szürkenyakú koronásdarvaknál (veszélyeztetett faj), illetve a tarvarjaknál (veszélyeztetett faj) is jelentős szaporítási eredményeket értünk el, ráadásul az óriásvidrák és a tarvarjak esetében az Állatkertünk részt vett a szóban fajok védelméhez kapcsolódó visszatelepítési programokban is.

Egyes fajokat a hazai állatkertek közül csak Budapesten mutatnak be. Ilyen például a már említett óriásvidra, a csupaszorrú vombat és a rövidcsőrű hangyászsün is. Utóbbi két faj esetében szaporítási eredményeink világviszonylatban is élenjárónak számítanak.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.