Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Állatgyerekek leltára 2018. október 12.

Bármerre is járunk az Állatkertben, mindenütt cseperedő kölyköket, fiókákat láthatunk. Olyan sok van belőlük, hogy a könnyebb áttekinthetőség kedvéért egy kis leltárt is készítettünk róluk. Nehogy kimaradjon valamelyikük az állatkerti látogatáskor!

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az idei évben különösen sok jövevény jött világra Állatkertünkben. S ha ehhez még hozzávesszük azokat a kisállatokat, akik ugyan korábban, például tavaly születtek, de olyan fajokhoz tartoznak, amelyeknek lassú az egyedfejlődésük, és ezért éveken át kölyök állatnak számítanak, akkor igazán nem lepődhetünk meg azon, hogy az Állatkert szinte minden sarkában cseperedő kisállatokkal, kölyökkel és fiókákkal találkozhatunk.

A legnépszerűbbek természetesen továbbra is Arun, a kiselefánt, illetve Indigo, a gorillakölyök. Arun tavaly novemberben született (így nemsokára már első születésnapját ünnepelhetjük), Indigo pedig nem sokkal karácsony előtt jött a világra, s persze az azóta eltelt időben is számos alkalommal beszámoltunk gyarapodásukról, mindennapjaikról (Arunról legutóbb itt, itt és itt, Indigóról pedig itt, itt és itt).

A kisállatokról szólva meg kell említetünk az ifjú orangutánokat is. Ők ugyan még csak nem is tavaly, hanem 2014 végén születtek, nem egészen négy évesen azonban ők még mindig kölyöknek számítanak. Aki tehát az állatkerti ifjúságot látni szeretné, az orangutánokat is mindenképpen érdemes meglátogatnia.

És mely állatoknál cseperednek már az idei, 2018-as évben született udódok? Ha csak a legfontosabb, legjelentősebb szaporulatokat említjük, akkor is hosszan sorolhatjuk őket. Az erszényesek közül például három kengurufajnál is volt gyermekáldás, így az ecsetfarkú patkánykenguruknál, a vörösnyakú, más néven Bennett-kenguruknál és a kormos kenguruknál is. Sőt, a rókakuzuknál és a kuszkuszoknál is világra jött egy-egy kölyök, akik nemrégiben szintén előmerészkedtek anyjuk erszényéből.

A vendégízületesek közül első ízben sikerült a tatuk közé tartozó matakókat szaporítani, a sörényes hangyászoknál pedig júniusban már a második kölyök születésének örülhettünk. Briósról, a kis matakóról, és Flódniról, a hangyászkölyökről kisfilmet is készítettünk. A főemlősök közül nemcsak a gorilláknál láthatunk kölyköt, hiszen tavasszal a gyűrűsfarkú makiknál is született egy apróság, sőt, a Pálmaházban lakó törpe selyemmajmoknál is gyarapodott a család. A ragadozók közül a „szupercuki" koatikölyköket, és a játékos ifjú rókamangusztákat  érdemes külön is megemlíteni.

A különféle patásoknál sem volt hiány gyermekáldásban. A zebráknál tavasszal született csikó, és ugyancsak tavasszal a kritikusan veszélyeztetett cebui disznók is megörvendeztettek minket néhány kismalaccal. A muntyákszarvasoknál az év elején és a nyár folyamán is született egy-egy kicsi, és az indiai antilopok is szaporulattal hálálták meg a gondoskodást. Ami a rágcsálókat illeti, a cseperedő vízidisznó kölyköket, illetve a tíz nagy mara kölyköt mindenképpen érdemes megnézni.

A madarak közül a tóparti fákon fészkelő kormoránok fiókáiról, a batla és skarlát íbisz fiókákról, a koronásdaru szaporulatról és a 25 flamingófiókáról már korábban is beszámoltunk. A mostanában világra jött hüllők közül a huszárteknősöket és az új-kaledóniai vitorlásgekkókat fontos külön is megemlíteni.

Ne feledkezzünk meg az elmúlt hónapokban világra jött háziállatokról sem! A Holnemvolt Várhoz tartozó Majorságban mindenképpen érdemes meglátogatni Jácintot, a nyár végén született magyartarka borjút, no és persze a gyimesi racka bárányokat is. Még a mentett állatoknál is volt gyermekáldás! A mentőhelyünkre sérülten bekerült, majd a Margitszigeti Kisállatkertben elhelyezett gólyák ugyanis szintén azon fajok közé tartoznak, amelyeket idén – stílszerűen fogalmazva - „meglátogatott a gólya".