Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Állati jó évet zár az Állatkert! 2019. december 30.

A 2019-es évben 163 honlaphírben, 271 Facebook-posztban és 42 kisfilmben számoltunk be Állatkertünk újdonságairól, aktuális eseményeiről. Legújabb, évzáró kisfilmünkkel az óév néhány emlékezetes pillanatát elevenítjük fel.

Sikeres – mondhatni állati jó – évet zár idén Állatkertünk. Továbbra is mi vagyunk az ország leglátogatottabb kulturális, közművelődési intézménye, látogatóink száma idén is egymillió fő körül lesz, sőt, a 2018-as évhez képest mintegy 30 ezerrel többen tiszteltek meg bennünket a látogatásukkal. És ebben a számban még nincs benne a Margitszigeti Kisállatkert több mint 300 ezer látogatója.

Az év legfontosabb eredményeinek áttekintése valamivel lejjebb olvasható, ám akinek nincs kedve átböngészni a sok-sok sikert és eredményt felsoroló szöveget, annak is igyekszünk kedveskedni egy rövid, mozgóképes összefoglalóval. Ezzel az óév néhány emlékezetes pillanatát felelevenítő kisfilmmel szeretnénk megköszönni az egész éven át tartó érdeklődést, boldog, szerencsés és eredményekben gazdag, sikeres új esztendőt kívánva minden állatkert- és állatbarátnak!

A 2019-es esztendőről szóló összefoglaló legfontosabb gondolata, hogy ebben az évben is sokat kaptunk a nagyközönségtől. Hiszen továbbra is olyan nagy számban tiszteltek meg minket a látogatásukkal, hogy közel egymillió fős látogatottságával változatlanul a Fővárosi Állat- és Növénykert az ország leglátogatottabb kulturális, közművelődési intézménye, messze megelőzve minden más hasonló intézményt vagy turisztikai látnivalót. Ráadásul a látogatók száma még nőtt is nagyjából 30 ezer fővel. És az említett számokban még nincs benne az a mintegy 300 ezer látogató, aki a Margitszigeti Kisállatkertet látogatta meg az elmúlt esztendőben. Így aztán elmondható, hogy intézményünk az év során összesen mintegy 1,3 millió főnek kínált szolgáltatást, természetközeli szabadidős programot. Budapestieknek, az ország más vidékeiről érkezőknek, sőt, az országhatárokon túlról a magyar fővárosba látogatóknak is. Így Állatkertünk, amellett, hogy a Budapesten és környékén élők egyik kedvenc helye, egyúttal a főváros turisztikai programpalettájának is fontos színfoltja.

A nagyközönség érdeklődését rengeteg látnivalóval, programmal, érdekességgel igyekeztük meghálálni. A legfontosabb új látnivaló kétségkívül a Cápasuli, de sokan ebben az évben fedezték fel a még 2018-ban megnyílt Holnemvolt Várat, és benne a mentett állatok bemutató mentőközpontját, a Sünispotályt is. Ezeket az új létesítményeket a közönség nagy örömmel vette birtokba és fedezte fel az elmúlt egy-másfél esztendőben, s mondhatjuk, hogy az emberek meg is szerették valamennyit.

A 2019-es év új állatairól, ide érve a sok kisállatot, kölyköt és fiókát, az új tenyészállatokat, illetve az újonnan érkezett fajokat is, három nappal ezelőtt már közzétettünk egy összefoglalót. A kisállatok közül így most csak a két legfontosabbat, és persze a legutóbbit emeljük ki.

Szakmai szempontból a legfontosabb szaporítási eredménynek a hangyászsün kölyök (fióka) világra jövetele a legnagyobb siker, sőt mi több, világra szóló szenzáció, hiszen ilyesmire eddig az egész világon csak maroknyi állatkertben volt példa, Magyarországon pedig még sohasem. Hasonló a helyzet a vombatok szaporításával is: az idén felcseperedett kölyök Állatkertünk negyedik vombatbébije, akik egyébként mind a négyen az elmúlt szűk egy évtizedben jöttek a világra. Ez pedig különösen nagy szó, hiszen az összes európai állatkertben együttvéve is csak 16 vombatkölyök született eddig, és ez is több mint száz esztendő alatt (de ebben a 16 állatban már benne van a mi 4 vombatkölykünk is).

Ne feledkezzünk meg a december 2-án született adventi lajhárkölyökről sem! Neki az elmúlt hetekben a nagyközönség segítségével sikerült megfelelő nevet találni.

A 2019-es esztendő további fontos eredményeit áttekintve érdemes feleleveníteni a sok-sok prgoramot, például a főszezon napi száz Légy ott! programját, amelyek közül különösen az oroszlánfókák, az elefántok, a borjúfókák és a pingvinek, valamint az óriásvidrák látványetetésére és tréningére, és persze a klasszikus „Állatok akcióban" című bemutatóra különösen sokan voltak kíváncsiak. Sokféle eseményre is sor került, a Mackófesztiváltól kezdve a Föld Fesztiválon át egészen az Állatkertek Éjszakájáig.

Természetesen a társadalmi felelősségvállalás jegyében szervezett, és ma már nagy, esetenként több évtizedes hagyományokkal rendelkező eseményeket is sikeresen megtartottuk: az ÉFOÉSZ-szel közösen megrendezett 28. Sérült Gyermekek Napján például több mint nyolcezer fogyatékossággal élő gyermek és fiatal vett részt.

Az eredmények felsorolását még hosszan folytathatnánk. A mentőmunka keretében például – látogatóinkkal közösen – kétezernél is több mentett állatnak tudtunk második esélyt adni. Közülük a legfontosabbakról, és persze a sikeres szabadon engedésekről is rendre beszámoltunk a mentőmunkával kapcsolatos híreink közt. A mentőmunka hatékonyságának növelését, illetve a tevékenység bemutatását nagyban segítette az úgynevezett ZOO4NAT program, amely az idei évben zárult le.

Nagyon fontosnak tartjuk a hulladékcsökkentéssel, illetve az Állatkertünk működésének még inkább környezetbaráttá alakításával kapcsolatos zöld fejlesztéseket és eredményeket, amelyek jó része, például a gorillák védelmét szolgáló mobiltelefon-gyűjtés szintén a nagyközönséggel közösen elért eredmény. De a természetvédelmi, fajmegőrzési programokban is sok eredményt értünk el, melyek közül különösen az óriásvidra visszatelepítésben való részvételre hívnánk fel a figyelmet: ennek keretében ugyanis egyik óriásvidránk, Alondra még az év első felében Argentínába utazott, hogy ott visszaszoktassák természetes élőhelyéhez.

Az év sokféle történéséről igyekeztünk napról napra, hétről hétre rendszeresen beszámolni. Honlapunkon összesen 163 cikkben, Facebook-oldalunkon 271 posztban, Youtube-csatornánkon 42 kisfilmben mutattuk be Állatkertünk újdonságait, látnivalóit, legfrissebb történéseit és eseményeit, és persze aktívak voltunk az Instagramon is. Közönségünk, barátaink egész évi figyelmét megköszönve mindenkit arra bíztatunk, hogy 2020-ban is kövessék nyomon, mikor mi újság az Állatkertben.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.