Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Állatkerti dínókról a nemzetközi dinoszaurusz napon 2023. május 16.

Május harmadik keddje a nemzetközi dinoszaurusz nap, ami bizonyos értelemben minket is érint. Természetesen eleven dínókat nem mutathatunk be (hiszen 66 millió évvel ezelőtt kihaltak), de azt igen, hogy miképpen néztek ki.

A dinoszauruszok tagadhatatlanul megragadják az ember figyelmét. Megkövült csontjaikat kezdetben óriások vagy sárkányok csontjainak vélték, de amióta az őslénytan és az összehasonlító anatómia megszületett, s így már megalapozottan tudjuk rekonstruálni, miképpen nézhettek ki ezek az élőlények, a dinoszauruszok messze a legnépszerűbb őslények közé tartoznak. Sokféleségük, olykor meghökkentő megjelenésük, na és persze a nagyobb termetű dínók minden ma élő szárazföldi állatot meghaladó méretei mind-mind erősítik közkedveltségüket. Nem meglepő tehát, hogy a dinoszauruszoknak is van világnapjuk.

Állatkertünkben elsősorban a Varázshegyben, illetve annak környékén lehet dinoszaurusz rekonstrukciókkal találkozni, sőt, nemcsak dínókéval, hanem repülő őshüllőkével és más ősállatokéval is. A Varázshegyben ugyanis nemcsak az élővilág sokéleségét igyekszünk bemutatni, hanem azt a törzsfejlődést is, amelynek során ez a sokféleség kialakult. Állatkertünkben tehát az ősvilági élettel is megismerkedhetnek a látogatók.

Ez egyébként nem újdonság, hiszen már az 1950-es években is rendeztünk fejlődéstörténeti kiállítást, amelyben természetesen ősvilági lények rekonstrukciói is szerepeltek. Aztán az 1990-es évek elején a Nagyszikla belsejében volt egy időszaki dinó tárlat, másfél évtizede pedig egy szezonon át egy őslény-panoptikum várta Állatkertünk látogatóit a Pálmaház alatt.

Visszatérve a még egy kicsit a dinoszauruszokra, ha jobban belegondolunk, valójában élő „dínóink" is vannak. Tudnivaló ugyanis, hogy a mai madarak a dinoszauruszok egyik csoportjából fejlődtek ki az évmilliók során, tehát amikor arról beszélünk, hogy a dínók kihaltak, hozzátehetjük, hogy igen, de egy részük „madárrá képezte át magát". A madarak változatos osztályából pedig jelenleg 101 különböző fajt láthatnak Állatkertünk látogatói.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.