Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

„Alpinista” páviánok 2016. december 9.

A Nagyszikla oldalában lakó galléros páviánok kiváló sziklamászók, még a csaknem függőleges sziklafalon is képesek felkapaszkodni. De más különlegességük is van: lényegében tőlük ered az úgynevezett „Kleopátra-frizura”.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben kisebb-nagyobb megszakításokkal már jó fél évszázada foglalkozunk a galléros páviánok bemutatásával. Az Afrikában őshonos majmok nálunk hagyományosan a Nagyszikla oldalában kialakított kifutóban laknak, amely annál inkább alkalmas a bemutatásokra, mivel a természetben ilyen típusú élőhelyeken is előfordulnak. Ezért aztán nem meglepő, hogy ezek az állatok valóságos „alpinisták”, s képesek a meredek, sőt, a csaknem függőleges sziklákon is megkapaszkodni. Ráadásul nemcsak a kapaszkodással vannak elfoglalva, hanem úgy játszanak, kergetőznek és torzsalkodnak ezeken a sziklafalakon, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne.

A galléros páviánokról azonban más érdekességeket is el lehet mondani. Például azt, hogy ennek a majomfajnak a frizuradivat történetében is jelentős szerep jutott. A hímek jellegzetes „gallérja” adta ugyanis a mintát az ókori egyiptomi parókaviselethez, amelyből pedig az úgynevezett Kleopátra-frizura is ered.